“Marea confiscare”: Românii din străinătate vor fi obligați să justifice cu documente sumele de bani pe care le trimit în țară, dacă acestea depășesc 1.000 de euro. Ce spune ministrul Finanţelor despre banii ţinuţi de politicieni în off-shore-uri

0
1291
DIICOT

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a inițiat un proiect în acest sens. Astfel, românii care nu respectă prevederea riscă amenzi de până la 150.000 de lei și confiscarea banilor.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că îşi doreşte un act normativ care să interzică companiilor care nu sunt transparente în ceea ce priveşte acţionariatul firmei să aibă relaţii cu statul.

Afirmaţia vine în contextul în care pe site-ul Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) apare încă din 31 ianuarie un proiect de lege prin care românii din diaspora vor fi obligaţi să justifice cu documente sumele trimise în ţară mai mari de 1.000 de euro, riscând confiscarea banilor şi amenzi de până la 150.000 de lei.

“Eu am spus încă de anul trecut că mi-aş dori foarte mult să văd un act normativ care să interzică total, în ceea ce înseamnă relaţia cu statul, contractele companiilor care nu au totul transparent. E una să creezi în ţara ta de origine, adică la noi în România, un astfel de caz care să permită înfiinţarea de astfel de firme în România, pentru a aduce aici acele taxe şi nu numai, dar să nu laşi acele companii să facă contracte cu statul. Mi se pare că asta este abordarea logică”, a afirmat Teodorovici, într-o intervenţie la un post tv, întrebat dacă politicienii vor mai putea să-şi ţină banii în off-shore-uri şi dacă se schimbă reglementările privind acţiunile la purtător.

Chestionat ce ar putea face pentru a pune în practică acest lucru, ministrul de Finanţe a răspuns: “Susţin în continuare acelaşi lucru. E şi o problemă de act normativ în Parlament şi asupra căruia discutăm pentru că e normal atunci când banul public, al contribuabilului, este pus în mişcare, adică într-un contract public, să se ştie foarte clar cine face acel contract, ce companie şi ce acţionari sunt în spatele acelei firme, toţi până la ultimul. Să fie totul transparent.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here