Marea Britanie respinge propunerea Bruxelles-ului de a evita un „Brexit dur” si cere „un nou aranjament”

0
2275
Marea Britanie respinge propunerea Bruxelles-ului
La o zi după ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a sugerat Londrei evitarea unui „Brexit dur”, premierul Marii Britanii este tranşant. Theresa May susţine că Marea Britanie este angajată în sensul părăsirii Uniunii Europene.

„Premierul Theresa May a fost foarte clară că poporul britanic a decis şi vom acţiona în sensul deciziei, prin ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, căutând majoritatea oportunităţilor viitoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Nou aranjament

„Vrem să încurajăm spiritul unei abordări constructive cu partenerii europeni. Prin decizia de ieşire din UE există oportunităţi atât pentru Marea Britanie cât şi pentru Uniunea Europeană, astfel că trebuie să cooperăm, să colaborăm pentru un nou aranjament, pentru o nouă relaţie care să servească interesele tuturor”, a subliniat oficialul britanic.Marea Britanie încă are posibilitatea de a nu părăsi Uniunea Europeană, afirmă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, subliniind că Londra va descoperi că aceasta va fi singura opţiune alternativă la un „Brexit dur”, întrucât orice despărţire de Blocul comunitar va avea efecte negative. Donald Tusk, care va monitoriza negocierile dintre Bruxelles şi Londra, a admis că o rămânere a Marii Britanii în UE pare improbabilă în acest moment, dar a avertizat Londra că nu prea sunt şanse să obţină un „Brexit delicat” – adică să menţină beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană prin contribuţii minime.

Nu va fi un ,,Brexit delicat,,

„Nu are sens să facem speculaţii despre un aşa-numit «Brexit delicat»”, a declarat Donald Tusk într-un discurs rostit la Centrul pentru Politici Europene, cu sediul la Bruxelles.”Acestea sunt pur şi simplu speculaţii teoretice. În opinia mea, singura alternativă reală la un «Brexit dur» este «niciun Brexit». Chiar dacă în acest moment nimeni nu crede în această posibilitate”, a subliniat Tusk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here