Marea Britanie, Medina vestului in Ramadan

0
1696
foto credit: Flickr/AFP
foto credit: Flickr/AFP

In seara zilei de 3 iunie, la numai doua saptamani de la atentatul din Manchester, in capitala Regatului Unit, potrivit Politiei Metropolitane o duba alba a lovit din plin pietonii de pe London Bridge.

Ulterior, cei trei suspectii au coborat din duba si potrivit Comisarului Asistent al Politiei Metropolitane, Mark Rowley, acestia “au injunghiat cativa oameni, inclusiv un politist britanic care se afla la datorie fiind chemat la incidentul de pe London Bridge”. Tot conform informatiilor venite de la Politia Metropolitana, cei trei suspecti au fost impuscati si omorati in Borough Market in decurs de numai opt minute de la primul apel catre Serviciul de Urgenta. Potrivit Serviciului de Ambulanta londonez, 48 de oameni au fost transportati la 5 spitale din capitala si altii au primit ingrijiri la fata locului.

Incidentul a fost tratat ca unul terorist, motiv pentru care ancheta a fost preluata de Departamentul Antitero al Politiei Metropolitane. Prima reactie a Primarului londonez, Sadiq Khan, vine sa confirme banuiala unui atentat terorist, aceasta catalogand incidentul ca un “atentat deliberat”.

Acesta este al treilea atentat terorist ce a avut loc anul acesta in Marea Britanie, precedat de atentatul de acum doua saptamani din Manchester si de cel de pe Westminster Bridge din martie. In acelasi timp, Comisarul Politiei Metropolitane a declarat ca cini astfel de scenarii teroriste au fost dejucate de la inceptul lunii martie.

In dimineata zilei de duminica, pe Downing Street 10, in urma intalnirii de urgenta Cobra pe care a prezidat-o, Prim-ministrul Theresa May a avut un discurs care anunta sfarsitul erei tolerantei in Regat.

“Nu putem si nu trebuie sa ne prefacem ca lucrurile pot continua asa. Lucrurile trebuie sa se schimbe si trebuie sa mearga in patru directii importante.” Ea a spus ca in primul rand trebuie sa fie eradicata ideologia islamista prin prevalarea “valorilor pluralistice britanice”. Apoi a facut un apel catre Sillicon Valley in vederea unor acorduri intenationale care sa reglementeze spatiul online, internetul fiind princpala unealta folosita pentru propagarea ideologiei si ulterior pentru planuirea atentatelor. In al treilea rand, May a spus ca trebuie sa inceteze tolereanta fata de extremism: “trebuie sa devenim mai determinati in a il identifica si in a il dezradacina din sectorul public si din societate; acest lucru va presupune niste conversatii dificile si uneori jenante, dar intreaga tara trebuie sa contribuie la eradicarea acestui extremism si trebuie sa ne traim vietile nu in comunitati separate, segregate, ci ca un adevarat Regat Unit.” In ultimul rand Theresa May a spus ca strategia britanica de combatere a terorismului trebuie sa fie constant updatata la noile realitati.

Prima declaratie a Presdintelui american a fost una politica si de asemenea foarte criticata, acesta spunand: “Trebuie sa fim inteligenti, vigilenti si duri. Avem nevoie ca justitia sa ne redea drepturile. Avem nevoie Interdictia de Calatorie pentru un plus de securitate”, urmand ca printr-un alt mesaj sa isi declare sprijinul si prietenia fata de Regat.

In semn de doliu si respect fata de victimele atentatului, campania electorala din Marea Britanie a fost suspendata duminica, dar alegerile generale urmeaza sa aiba loc conform programului stabilit, joi, 8 iunie.

Potrivit Bloomberg, in Londra au fost luate masuri de siguranta pentru acest tip de atentat si au fost instalati parapeţi de beton şi bariere metalice de-a lungul trotuarelor de pe unele poduri din oras.

Potrivit ulimului bilant, atentatul terorist din luna sfanta a Ramadanului a lasat in urma sa 7 morti si 48 de raniti si o parapastie si mai adanca intr-o societate deja scindata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here