UPDATE – Manipulare publicitara de proportii marca Zdrovit. Cum functioneaza publicitatea inselatoare din piata pharma, plasata populatiei de revista „Sanatatea de la A la Z”, sub inaltul patronaj al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Agriculturii care nu fac nimic inafara de a-si incasa salariile.

9
14402
Manipulare publicitara de proportii marca Zdrovit

Cum înţeleg unele companii să-şi promoveze produsele prin minciuni şi manipulare

Suntem permanent sub asediul mesajelor publicitare de tot felul. Suntem de-a dreptul agresaţi de insistenţa cu care fiecare companie încearcă să ne convingă să le cumpărăm produsele, asta ca să nu spun că încearcă, de-a dreptul, să ni le „bage pe gât”.

Este, pe de altă parte, admirabil acest efort mai ales atunci când mesajele publicitare sunt construite pe seama calităţilor adevărate, testate, ale produselor pe care nu ai avea altfel de unde să le afli, în tumultul vieţii cotidiene. Sunt produse pe care le-am achiziţionat în urma vizionării unor spoturi publicitare, sau în urma citirii unor articole de presă, de care sunt absolut mulţumit şi care s-au dovedit a avea toate calităţile despre care se făcea referire în respectiva reclamă.

Minciuni şi manipulare… de la A la Z

Altfel stau lucrurile atunci când se minte, când se induc jumătăţi de adevăr, când se scot fraze din context pentru a fi folosite în scopul manipulării şi exploatării necunoaşterii consumatorului direct.

Zilele trecute, cu totul întâmplător mi-a picat în mână revista „Sănătatea A-Z”. Mi-am spus, „stai să vezi, doctor mă fac dacă citesc tot ce scriu băieţii ăştia aici, de la A la Z…” M-am uitat şi la tiraj… 200.000 de exemplare… Hotărât lucru, oamenii ăştia nu se joacă, răspândesc sănătate, de la A la Z,… să nu uit. De vreo 11 numere fac lucrul acesta, adică de 1 an şi 10 luni, pentru că apare o dată la două luni. Este un soi de tratament, cu sănătate lecturabila, care se administrează din două în două luni. Îmi atrage atenţia faptul că articolele se referă doar la anumite produse, respectiv cele ale firme Zdrovit: MaxiMag, Calcidin, Lacalut Aktiv, AftiBlock, Sanohepatic, etc. Aici începe să-mi miroasă a reclamă… „Sănătatea pe care noi o oferim, este cea mai bună”, sigur, de la A la Z… Deja incitat, caut pe internet să văd cine este Zdrovit şi aflu că, citez de pe site „suntem unicul distribuitor autorizat pe piaţă românească al produselor fabricate de Natur Produkt Pharma, Dr. Theiss şi Merz Pharmaceuticals”. Parcă unul dintre numele astea le-am mai văzut… Mă uit înapoi pe revistă şi ce să vezi, aceasta este redactată în Polonia de… Natur Produkt Pharma. Bingo! Deci este o revistă de reclamă a produselor distribuite de Zdrovit… de la A la Z…

Contrariat, revin la lectură. Ajung la paginile 12 – 13 unde, într-un amplu articol, este explicată importanţa magneziului pentru sănătate. Mi s-a părut interesant mai ales că de curând, un prieten medic, mi-a vorbit puţin despre importanţa acestui element în organism şi chiar mi-a sugerat să citesc câte ceva, pe internet, pe această temă. Mi-am spus, „în sfârşit ceva ce mai înţeleg şi eu, cât de cât”, pentru că restul era despre gingii şi incontinenţă urinară.

Deci, citesc şi după multe generalităţi, la sfârşit am găsit un tabel, în care se face comparaţie între diferite preparate cu magneziu care se vând în acest moment pe piaţa românească. Ramân consternat… Din câte cunosc, aceste comparaţii sunt interzise în publicitate. Publicaţia, fiind editată de un producător care vorbeşte doar despre propriile produse nu poate fi decât publicitate. Chiar pe marginea articolului este un banner de reclamă la produsul lor, pe bază de magneziu, MaxiMag.

untitled-4

Mulţi văd, puţini cunosc, majoritatea cred…

Revenind la tabel, acesta conţine o serie de „greşeli”, ca să nu le numesc minciuni.
În primul rând se compară suplimente alimentare – MaxiMag, Apimag, Equilibra, Beres magneziu + B6, Additiva magneziu, Magneziu Forte şi vitamina B6 – cu medicamente – Magnerot şi Magne B6. Şi asta nu e deloc în regulă, deoarece medicamentele previn şi tratează boli (în cazul de faţă afecţiuni cauzate de deficitul de magneziu), în timp ce suplimentele (conform ordinului 1069/2007 emis de Ministerul Sănătăţii) nu previn şi nu tratează nimic, ci doar suplimentează dieta zilnică, în cazul unei persoane perfect sănătoase. Articolul 6 din Ordinul 1069/2007 sună astfel: Etichetarea, prezentarea şi reclama nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane ori să facă referire la asemenea proprietăţi.

În al doilea rând se face comparaţia Zdrovit cu celelalte preparate cu magneziu, în funcţie de cantitatea de magneziu ionic, care din start este greşită, pentru simplul motiv că preparatele cu magneziu comparate, au săruri de magneziu diferite: lactat (MagneB6, Magneziu forte B6, Equilibra), carbonat (Additiva, MaxiMag), oxid şi citrat (Beres magneziu B6), orotat (Magnerot), etc.

Aici este vorba despre biodisponibilitatea (cât de repede este absorbită şi îşi manifestă efectul biologic o anumită substanţă) diferită a sărurilor de magneziu… Deci, nu e relevantă doar cantitatea de magneziu ionic conţinută, ci şi cum se absoarbe această cantitate în organism. Pentru că poţi lua o cantitate mare de magneziu, cu absorbţie slabă sau o cantitate mai mică de magneziu, cu absorbţie bună.

Doza zilnică recomandată de magneziu ionic, pe baza Regulamentului 1169/2011 este de 375mg. Știţi cât are MaxiMag? Fix 375mg!!! Unbelievable, cum spune o veche vorbă oltenească… Foarte tare! Zdrovit ne dă fix porţia de magneziu zilnică de care avem nevoie. Dar mă întreb, dacă aprox. 200-300mg de magneziu le luăm din alimentaţie, conform studiilor, ce facem dacă luăm MaxiMag? Dăm în hipermagnezie? Sunt materiale pe net, unde se atrage atenţia asupra efectului laxativ foarte puternic al carbonatului de magneziu şi asupra faptului că mai mult de 350 mg de carbonat de magneziu/zi este TOXIC!!! Sarea folosită la produsul MaxiMag este carbonatul de magneziu!!! Să fie o invitaţie la intoxicare?

Cum să îndepărtezi consumatorul, prin minciună şi manipulare, de medicamentul Magnerot, recomandând subliminal, total fals, propriul supliment alimentar

În privinţa Magnerot, se susţine, în tabel, în mod aberant că ar fi nevoie de 12 comprimate/zi ca să acopere necesarul zilnic, ei specificând că o cutie cu 50 de comprimate de Magnerot ar ajunge doar 4 zile!!! Eu folosesc Magnerot şi pot să vă spun că afirmaţia este falsă şi mai ales periculoasă. Când am început să iau Magnerot, am verificat totul, inclusiv prospectul produsului unde doza maximă este de 2X3 comprimate/zi… în prima săptămână. Mă întreb, ce se întâmplă dacă una din cele minim 200.000 de persoane care pun mâna pe această revistă foloseşte Magnerot, văzând ce scrie, hotărăşte să îşi modifice doza la 12 comprimate/zi?

Pentru că lucrurile mi se par a fi scăpate de sub control şi pentru că agresiunea în piaţă a acestor suplimente alimentare devine, aşa cum aţi observat, foarte periculoasă consider că este timpul ca să se întreprindă ceva în această direcţie. Nu este normal, nu este legal, să faci comparaţii publicitare, mai ales când obiectul acestora sunt produse total diferite şi total diferit reglementate. Nu poţi compara suplimente cu medicamente, pentru că asta au făcut cei de la Zdrovit, NH Pharma, etc. Magnerot este un medicament înregistrat la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Ministerul Sănătăţii, în timp ce Maxi Mag este un supliment alimentar notificat, reţineţi, doar notificat la, vă vine să credeţi sau nu, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Mai mult, înregistrarea medicamentelor durează şi până la doi ani datorită verificărilor complexe care se fac, iar notificarea la Ministerul Agriculturii doar două, maxim 3 săptămâni (Sac!)

Nimeni nu face referire la absorbţie sau biodisponibilitate, deşi această este extrem de importantă. Se ştie că sărurile organice sunt mai bine absorbite decât cele anorganice ori aşa cum spuneam mai sus, la aceste produse prezentate de Zdrovit în tabel avem lactat (MagneB6, Magneziu forte B6, Equilibra), carbonat (Additiva, MaxiMag), oxid şi citrat (Beres magneziu B6), orotat (Magnerot), etc. Iată un grafic privind absorbţia despre care vă vorbeam.

1

Se poate vedea limpede că citratul de magneziu are cel mai mare grad de absorbţie, de cel puţin 10 ori mai mare deca al carbonatului de magneziu conţinut de MaxiMag. Se cunoaşte de asemenea că orotatul este cel puţin egal cu citratul dacă nu cumva stă mai bine la absorbţie, deci, despre ce vorbim aici?

Încearcă să scoată în evidenţă, în a treia coloană, cantitatea de magneziu ionic pe care o conţine o bucată, nici aici nu înţeleg ce fel de bucată dar, mă rog… Am să vă rog să fiţi puţin atenţi la cantităţile declarate de companiile producătoare, cunoscute: Sanofi – Avensis – 48mg, Biofarm – 48mg, Antibiotice Iaşi – 43.50mg, Worwag Pharma – 32,80mg.

În Magnerot intră pe lângă magneziu şi acidul orotic care este o moleculă mare, aşa încât cantitatea maximă de magneziu care se poate adăuga, vorbim despre un produs care are în primul rând acid orotic şi apoi magneziu, reprezintă 6,5% din total, 500 mg orotat de magneziu x 6,5% = 32,5 mg magneziu. În Magnerot se găsesc 32,8 mg magneziu elementar.

Doza zilnică de orotat de magneziu (Magnerot) este de 6 cpr/zi pentru că alte săruri de magneziu sunt mult mai uşor de „înghesuit” într-o tabletă (cu conţinut mare de magneziu, dar cu absorbţie/biodisponibilitate îndoielnică şi fără acid orotic). Deci 6 comprimate de acid orotic + magneziu vs doar magneziu „ieftin”, o dată pe zi.

Este complet greşit a se compara orotatul de magneziu cu alte suplimente cu magneziu (doar din perspectiva mg vs mg de magneziu ionic) pentru că orotatul de magneziu nu este doar… magneziu. Acidul orotic are la rândul său efecte benefice, mai ales în afecţiunile cardiovasculare, iar beneficiile acidului orotic se însumează cu cele ale magneziului, rezultând astfel un efect mai bun.

Golănie cu ştaif

După cum aţi putut limpede vedea, niciuna dintre marile companii producătoare nu se hazardează să declare cantităţi asemenea celei declarate de Zdrovit. Oare toţi sunt nişte nevolnici şi doar Zdrovitii au găsit formula minune? Vedeţi bine cum sună îndemnul lor: „Înlocuieşte magneziul tău cu MaxiMag!” Aici nu este vorba de telefonie mobilă domnilor. Aici nu poţi să spui „Lasă Vodafone şi vino la Orange!” Aici este vorba despre sănătate nu despre lasă magneziul tău şi i-al pe al meu şi cred că tot ce se întâmplă pe această piaţă trebuie temeinic analizat, reglementat şi monitorizat.

În acelaşi articol Zdrovitii spun: „Este indicată completarea dietei alimentare cu suplimente, acest lucru fiind obligatoriu în situaţii precum sarcina, munca fizică grea, efort intelectual de durată.” Obligatoriu cu MaxiMag… nu? Cine spune acest lucru şi cum îi obligaţi domnilor pe acești oameni să vă cumpere suplimentele despre care acum spuneţi că sunt indicate în completarea dietei alimentare dar în tabel nu aţi avut nicio jenă să le comparaţi cu medicamente? Sunt produsele dumneavoastră suplimente cu aer de medicamente? Spuneţi limpede, ca să înţelegem şi noi!

Mi se pare că este foarte periculos să recomanzi suplimente alimentare în locul medicamentelor.

Suplimentele sunt cele care, aşa cum le spune şi denumirea, suplimentează dieta. Suplimentele nu se folosesc în cazul patologiei iar deficitul de magneziu ţine de patologie.

Suplimentele nu tratează şi nici nu previn. Nu le este permis nici să aibă indicaţii…  Pe hârtie… În realitate, pe această piaţă a suplimentelor, fiecare face ce vrea. La Prostamol scrie mare pe ecran: „Recomandat în tratamentul afecţiunilor de prostată”.

Consider că s-a ajuns mult prea departe! Agenţia Naţională a Medicamentului şi Ministerul Sănătăţii nu reacţionează, nu fac nimic, în timp ce omul simplu, bolnav şi cu greutăţi, în lipsa protecţiei din partea organelor abilitate ale Statului, este la mâna acestor companii care sunt gata să calce în picioare orice cod etic în goană după profit. Să trăieşti Zdrovit!

P.S. Până la ora publicării acestui articol, nici Agenţia Naţională a Medicamentului, nici Ministerul Sănătăţii şi nici compania Zdrovit, evident, nu s-au deranjat să ne răspundă la cele trei întrebări pe care le-am adresat:

 1. Pornind de la conţinutul articolului publicat în revista Sănătatea A-Z (ataşat) consideraţi ca fiind normală comparaţia făcută între suplimente alimentare şi medicamente?
 2. Dacă, în conformitate cu cele scrise acolo, un pacient îşi schimbă doza de la maxim 6 la 12 tablete de Magnerot, într-o singură zi, cine este responsabil pentru eventualele probleme care pot să apară, Worwag Pharma sau Zdrovit?
 3. Consideraţi că este normal ca aceste suplimente alimentare, care pe zi ce trece, în mod agresiv, încearcă să ia locul medicamentelor, să rămână în continuare reglementate doar prin notificare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale?

Sper că poate le văd aici şi catadicsesc să ne răspundă.


Compania Zdrovit România SRL, ne-a solicitat un drept la replică vis-à-vis de articolul publicat în data de 22.11.2016 sub titlul “Manipulare publicitară de proporţii marca Zdrovit. Cum funcţionează publicitatea înşelătoare din piaţa pharma, plasată populaţiei de revista Sănătatea de la A-Z, sub înaltul patronaj al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Agriculturii care nu fac nimic în afară de a-şi încasa salariile”.

Notificarea ne-a fost transmisă prin email, Vineri 25.11.2016, ora 18.43 şi ni s-a solicitat ferm să punem în aplicare toate prevederile acesteia până a doua zi, Sâmbătă 26.11.2016, ora 23.59.

Respectăm dorinţa companiei Zdrovit de a publica punctul ei de vedere prin acest drept la replică, FĂRĂ A FI DE ACORD CU NIMIC DIN CEEA CE AVOCAŢII ZDROVIT SUSŢIN, pentru ca cititorii publicaţiei noastre să aibă la dispoziţie toate punctele de vedere.

Întrucât observăm, din cuprinsul notificării, că se introduc minciuni şi se omit subiecte cu rea voinţă, urmând aceleaşi tendinţe manipulatorii, va urma în curând un amplu material care va fi conceput prin contribuţia unei echipe multidisciplinare formată din avocaţi, medici şi specialişti, pe care îl vom publica în zilele următoare, pentru a vă demonta, punct cu punct, toate afirmaţiile făcute… Mai mult decât atât este evident că avocatul Zdrovit reprezintă legal, absolut întâmplător şi revista Sănătatea A-Z astfel încât comentariile privind imparţialitatea şi bună credinţă sunt mai mult decât evidente.

În cuprinsul notificării se poate vedea că aşa numita “solicitare agresivă şi ameninţătoare” din partea noastră a ajuns pe masa directorului general al Zdrovit România, vineri ora 2:58 PM iar articolului a fost publicat Marţi, 22.11.2016. Întrebarea adresată, pentru că despre o singură întrebare a fost vorba, era un demers jurnalistic şi solicită un punct de vedere în legătură cu articolul publicat în revista Sănătate A-Z. Înainte de toate, faceţi afirmaţia că mail-ul trimis era “agresiv şi ameninţător”.

Iată textul mesajului meu:

„Bună ziua,

Doresc prin prezentul mesaj, să vă adresez din partea publicaţiei Săptămâna Financiară, o întrebare:

Sunteţi conştienţi de conţinutul incorect, înşelător şi denigrant ca şi de îndemnul incorect cu consecinţe toxice, fatale, asupra sănătăţii oamenilor al articolului finanţat de Compania Zdrovit, în revista Sănătatea A-Z?

Anexăm articolul şi reclama companiei dvs care demonstrează, fără dubiu, implicarea şi susţinerea acestei campanii de către Zdrovit.

Aştept cu mare interes răspunsul dvs.

Florian Schiponca”

Nu cred că este cazul să vă jucaţi cu cuvintele… Vă rog să spuneţi explicit în ce a constat agresivitatea şi mai ales ameninţarea?

Conducerea companiei Zdrovit a avut la dispoziţie aproape 4 zile să răspundă la o singură întrebare prin care să îşi exprime un punct de vedere, care, ca de fiecare dată, ar fi fost inserat în cuprinsul articolului. Domniile lor nu ne-au transmis niciun răspuns, nici măcar două vorbe, în schimb, acum ne-ați trimis nu mai puţin de 8 pagini. Repet, demersul meu a fost unul jurnalistic nu unul legal, avocăţesc, prin care să fi dat termene de răspuns, conducerii Zdrovit.

Mai mult decât atât, aşa cum am specificat în articol, am trimis un set de trei întrebări atât Agenţiei Naţionale a Medicamentului cât şi Ministerului Sănătăţii.

În cuprinsul dreptului la replică, dna avocat mă acuză că “urmăresc în mod intenţionat distribuţia revistei Sănătatea A-Z”. În niciun caz! Până în urmă cu două săptămâni habar nu aveam de existenţa acesteia dar am făcut un calcul simplu, aşa cum am scris şi în articol… Apariţia fiind o dată la două luni, numărul curent fiind 11 rezultă că primul număr trebuie să fi fost cu 22 de luni în urmă, adică, în urmă cu 1 an şi zece luni. A fost o simplă deducţie.

Constat că sunteţi avocatul companiei Zdrovit dar şi al publicaţiei Sănătatea A-Z căreia vă simţiţi datoare să îi luaţi apărarea. De ce faceţi acest lucru dacă publicaţia este independentă? De ce spaţiile publicitare au fost achiziţionate în întregime pentru a face reclamă numai produselor companiei dvs? Spuneţi-mi, vă rog, un singur produs care apare în cuprinsul revistei şi nu este al companiei dvs… Dacă vedeţi o revistă auto, să zicem Autoturism A-Z, iar în interior găsiţi numai reclame şi articole despre o singură marcă, cu ce impresie rămâneţi?

La punctul 3, recunoaşteţi că “biodisponibilitatea (…) este importantă” dar în articolul respectiv nu se vorbeşte nimic despre sarea de magneziu folosită. Comparaţia se face doar în ceea ce priveşte cantitatea de magneziu ionic. De ce nu aţi dezvoltat nimic pe această temă “importantă”? Să înţeleg că nu vă avantaja şi din acest motiv aţi evitat subiectul? Nespunerea întregului adevăr, prin omisiunea anumitor părţi care nu convin, nu este o formă de manipulare?

Vreau să vă reamintesc faptul că ne aflăm în luna Noiembrie 2016… Aşa cum se spune în articol, preţurile care apar în ultima coloană sunt din 10.06.2015, cu aproape un an şi jumătate în urmă. Este adevărat că vă favorizează în demersul de convingere a consumatorului de a-şi schimba magneziul, aşa cum îl îndemnaţi, pentru ca la acea vreme, conform tabelului, prețul dvs era cel mai mic, dar consideraţi că este corect procedeul? Consideraţi că este etic?

Suplimentul alimentar MaxiMag, aşa cum spuneţi, este notificat la Ministerul Sănătăţii… Oare, acest fapt îl face mai mult medicament decât supliment? Noi ne-am gândit că este notificat la fel ca majoritatea suplimentelor la Ministerul Agriculturii. Eu încercam să aduc în discuţie lacunele legislative din acest moment, în domeniu. Dacă veţi citi comentariul la articol postat de dna dr. biolog Tatiana Onisei, şefa Serviciului Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului, din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare, pe care îl vom publica ulterior, în întregime, pentru că are în conţinut foarte multe lucruri interesante, veţi înţelege că demersul meu este unul corect iar prin folosirea cuvântului “doar” am vrut să accentuez lipsurile prevederilor legale din acest moment, de care dvs. vă legaţi pentru a vă susţine punctul de vedere.

În privinţa publicităţii comparative susţin cu tărie că articolul din revista Sănătatea A-Z încălca, în special punctul b al Art 6 din Legea nr. 158/2008, la care faceţi referire. Niciodată nu se va putea face comparaţie între suplimente alimentare şi medicamente pentru că nu răspund aceloraşi nevoi şi nici nu sunt destinate aceloraşi scopuri. MaxiMag este un SUPLIMENT ALIMENTAR iar Magnerot este MEDICAMENT. Suplimentul alimentar, suplimentează dieta unui om sănătos, medicamentul tratează şi previne boli. Zdrovit îndeamnă ferm, în reclamă de pe manşetă dreaptă a articolului “Înlocuieşte magneziul tău cu MaxiMag!” Puteţi să susţineţi acest îndemn în faţa unui pacient care se tratează cu Magnerot, pe bază de prescripţie medicală, pentru scăderea tensiunii arteriale şi reducerea aritmiilor?

În privinţa comunicării scrise a asumării la plată a despăgubirilor la care sunteţi îndreptăţiţi, cred că este doar o glumă, evident proastă, menită probabil să ne sperie. Înţeleg că ne solicitaţi un fel de cec în alb pe care ulterior dvs să treceţi orice sumă doriţi. Aveţi nevoie de bani probabil pentru a plăti publicitatea achiziţionată în revista Saptaman A-Z… Oare nu ar trebui mai întâi să vedeţi dacă şi ce sumă sunteţi îndreptăţiţi să primiţi? Nu credeți ca aceast demers capată aspect de ameninţare, dna avocat?

Demonstraţi în instanţă pentru ce solicitaţi daune, cuantumul lor, plătiţi taxa de timbru aferentă respectivei sume dar mai ales demonstraţi că aveţi dreptate, pentru că s-ar putea să nu aveţi… Aţi luat în calcul şi această eventualitate?

notificare-final

9 COMENTARII

 1. Nu am citit intreg articolul, o s-o fac mai tarziu .Este f. interesant si ar fi bine daca toata lumea ar avea un minim de cunostinte de chimie ca sa si inteleaga ce scrieti dvs..Ceea ce ma revolta pe mine, la aceste suplimente atat de mediatizate, este faptul ca in tara noastra nu este obligatoriu controlul fizico-chimic si bacteriologic in laboratoare acreditate ale acestor suplimente venite din diverse tari mai mult sau mai putin dezvoltate. Asa ca nimeni nu stie ce contin, de fapt, aceste suplimente si daca ce scrie pe ambalaj este si adevarat.Adica, Dumnezeu cu mila, inghitim dar nu stim ce!

 2. As dori sa stiu ; pe noi consumatorii romani cine ,, ne pazeste ” de aceste produse zis,,suplimente ? Pot vinde chiar toate otravurile si nimeni nu-i verifica ? Nu ar trebui ca inainte sa intre pe piata romaneasca sa ia avizul de la Forurile Compentente / MINISTERE ?
  La fel cu unele produse alimentare. Gasesti cascaval cu aroma de branza + coloranti + alte porcarii la un mare magazin cu renume, mezeluri cu miros dubios dar acre la gust la un pret de lux. Chiar se poate produce si vinde orice ! Organele de control din toate domeniile ar trebui completate cu un personal numeros ,dar profesionist care sa-si faca simtita prezenta ! S-auzim de bine !

 3. Chiar nu mai pricepe nimeni ca de aici incolo si mai mult generatia copiilor nostri si de aici mai departe vom fi doar experimente pentru testele corporatiilor din industria farmaceutica. se folosesc de slabiciunea umana cand este vorba sa ne consolidam sanatatea , ca nu e mai importanta decat toate si asa ajungem sa ne vedem mai subrezi, mai bolnavi si nu in ultimul rand mai manipulati. Sun fercit ca macar am fost o generatie care foloseam orice leac pentru orice din natura..cu stiinta dibace a bunicilor sau celor mai apropriati de natura in mediul rural
  Viitorul este foarte sumbru si nu numai in industria farmaceutica care face tot posibilul sa se foloseasca de noi !!

 4. Buna ziua
  Ma simt datoare sa raspund eu la cele 3 intrebari cu care se incheie articolul dvs. (articol pe care il consider corect in demersul sau).
  1. Nu numai ca nu este normala comparatia facuta intre suplimente alimentare si medicamente, dar este si INTERZISA. Publicitatea comparativa si inselatoare este reglementata de Legea 158/2008 si abaterile de la prevederile acesteia se sanctioneaza de catre reprezentantii Ministerului Finantelor Publice sau Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
  2. Daca apar si sunt dovedite probleme de sanatate in urma consumului de suplimente alimentare (care nu respecta cerintele de siguranta alimentara), responsabilitatea apartine producatorului (celui care l-a fabricat), iar daca acesta nu este persoana fizica sau juridica romana, atunci responsabilitatea apartine CELUI CARE A PUS PRODUSUL PE PIATA DIN ROMANIA. In acest caz, responsabilitatea apartine DETINATORULUI AVIZULUI/CERTIFICATULUI DE NOTIFICARE.
  Cat priveste consumul (doza zilnica recomandata), consumatorul de suplimente alimentare nu ar trebui sa puna in practica „sfaturile” din reclame (e cunoscut rolul lor de a incuraja vanzarile), ci sa tina cont de AVERTIZAREA inscrisa OBLIGATORIU PE ETICHETA TUTUROR suplimentelor alimentare (A NU SE DEPASI DOZA ZILNICA). Mentionez ca prin acest mod de prezentare a produsului, se profita de faptul ca la nivelul Uniunii Europene NU EXISTA in acest moment stabilite clar LIMITELE MAXIME ADMISE pentru vitamine si minerale (reglementarile in vigoare specifica doar DOZELE ZILNICE RECOMANDATE).
  3. Aici sunteti in confuzie. Suplimentele alimentare nu incearca, in mod agresiv sa ia locul medicamentelor, asa cum afirmati. Este o tendinta clara a populatiei la nivel global de a-si completa dieta cu diversele si numeroasele categorii de nutrienti si/sau substante cu efecte NUTRITIONALE SI FIZIOLOGIC E (care, evident, nu pot vindeca anumite boli).
  Suplimentele alimentare care se comercializeaza legal pe piata din Romania sunt reglementate de mai multe acte normative, iar notificarea lor se face – inainte de intrarea pe piata- atat la Ministerul Sanatatii, conform Ord. 1069/2007 (cazul Maximag, de exemplu, dar si a TUTUROR suplimentelor alimentare care au in compozitie vitamine si minerale, respectiv peste 3000 de produse), cat si la Serviciul National pentru Plante Medicinale, Aromatice si Produse ale Stupului (SNPMAPS), din cadrul INCDBA-IBA Bucuresti – infiintat prin Legea 491/2003, modificata si completata (suplimente alimentare care au in compozitie exclusiv plante medicinale, conform Ord. 244/2005, prin care sunt stabilite liste de plante permise sau interzise in suplimente alimentare). De asemenea, conform Ord. 1228/2005, atributii de notificare a suplimentelor alimentare care contin extracte vegetale si animale sau combinatii ale acestora cu vitamine si minerale au, atat SNPMAPS (se afla in Bucuresti), cat si Centrele Regionale de Sanatate Publica din Iasi, Cluj si Timisoara (pentru o acoperire teritoriala mai buna). Registrul unic al suplimentelor alimentare notificate conform Ord. 1228/2005 (respectiv centralizarea tuturor Certificatelor eliberate) este administrat de SNPMAPS si accesul la el este gratuit. Puteti accesa site-ul http://www.bioresurse.ro pentru a va informa, in calitate de consumator, autoritate sau jurnalist cu privire la produsele comercializate legal.
  Subliniez faptul ca intarea pe piata a produselor nu e atat de simpla, cum credeti dvs (si v-as invita sa veniti cu un dosar de notificare la SNPMAPS, ca sa va convingeti); dupa depunerea cererii de notificare si a dosarului de produs, se face o evaluare riguroasa a conformitatii cu legislatia europeana si nationala, analizandu-se fiecare produs in parte, CAZ CU CAZ, de la lista de ingrediente folosite si continutul etichetei, pana la buletinele de analiza furnizate, modul de procesare/fluxul tehnologic din unitatea de productie sau informatii complete despre producator si distribuitor.
  As aprecia daca ati retine preocuparea privind siguranta alimentara a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care, prin Ord. 1946/2014 a revizuit si aprobat procedura de notificare a suplimentelor alimentare (incluzand si analiza mostrei de produs), ba mai mult, prin finantarea unui proiect in cadrul Programului Sectorial (ADER 14.1.2) intitulat „Studii si cercetari privind riscurile si beneficiile consumului de suplimente alimentare pe baza de plante medicinale”, aflat in derulare, este interesat de stabilirea unor profile de risc pentru fiecare categorie de produs (matrici solide si lichide, forme de prezentare, compozitie, potentiale efecte adverse, informatii obligatorii furnizate consumatorilor, etc).
  Daca doriti sa cunoasteti mai multe detalii despre procedura de notificare si felul in care este reglementat comertul legal cu suplimente alimentare in tara noastra si in UE, va stam, oricand la dispozitie si va invitam sa vizitati institutul nostru (care are in jur de 100 angajati, experti atat in domeniul plantelor medicinale si produselor stupului, cat mai ales in industrie alimentara, nutritie, chimie analitica si biochimie, fizica, biologie moleculara, etc) si sa vedeti laboratoarele acreditate RENAR si aparatura moderna din dotare, cu ajutorul careia verificam calitatea si siguranta suplimentelor alimentare).
  Desigur ca avand in vedere semnalarea din articolul dumneavoastra vom sesiza, la randul nostru, autoritatile cu atributii de control in vederea stoparii acestui mod reprobabil de a face publicitate.
  Cu cconsideratie,
  CSII dr. biolog Tatiana Onisei
  Sef Serviciu

  • La ultimul punct din raspunsul dvs. as avea multe obiectii.Dar spuneti-mi, va rog, cum se verifica, pe teritoriul Romaniei, calitatea produsului importat dupa ce a fost notificat.Ce garantie are consumatorul roman ca un anume produs contine ceea ce scrie pe ambalaj?

 5. Abia azi citii articolul (interesant de altfel)… ar mai fi multe de spus, dar timpul nu-mi permite să expun ACUM și alte idei/ întreabări / nelămuriri, însă dacă credeţi că vă pot ajuta , nu ezitați să ma contactați prin e-mail (cred că pot lămuri multe aspecte „spinoase” având studii de specialitate în domeniul farmaceutic).
  La mai multe investigaţii de acest fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here