Mamaia, dezolant de pustie – răzbunarea betoanelor și a deciziilor proaste

0
5302

În anii de dinainte de pandemie, trebuia să ai multă răbdare ca să traversezi stațiunea Mamaia cu mașina. Un drum de câteva minute se făcea chiar și în mai mult de o oră, din cauza numărului mare de autoturisme. Pe alei, n-aveai loc să arunci un ac.

Lucrurile au început însă să se schimbe încet, dar sigur. Acum, în 2022, când pandemia s-a terminat și putem să călătorim din nou fără restricții, Mamaia este dezolant de pustie. Mai jos puteți vedea un video transmis live de Constanța 100% duminică, 10 iulie.

https://www.facebook.com/watch/?v=732204988055299

10 iulie. Duminică seară. În zona Cazinoului, care strângea mii de turiști, nu era aproape nimeni. Terasele altădată arhipline de-abia mai aveau o masă ocupată. Aceeași situație se întâlnește peste tot în stațiune, cu două sau trei excepții.

Sunt mult mai puțin turiști decât anii trecuți. Mai mult stăm decât muncim.”, ne-a spus ospătarul unei terase.

O singură familie ia cina pe această terasă

Cum s-a ajuns aici? Din mai multe motive. În primul rând, în Mamaia s-a construit enorm. Spațiile verzi au fost acoperite de betoane, e plin de blocuri și hoteluri peste tot. Nu mai ai impresia că ești într-o stațiune, ci într-un cartier aglomerat al Constanței. În al doilea rând, prețurile și serviciile nu mai sunt ce își doresc românii, care au acces la condiții mai bune pe bani mai puțini peste hotare. Nu e de mirare că numărul turiștilor străini de pe litoral este mai mic de 5% din total. Când parcarea costă 94 de lei pentru 24 de ore, te gândești de două ori dacă mai vii. Anul acesta, pentru prima dată, am văzut zeci de locuri de parcare goale în weekend. Mamaia are concurență acum chiar de pe litoralul românesc. În sud s-a investit mult în renovarea unor hoteluri și mai poți găsi stațiuni cu spații verzi, în care nu te simți sufocat de betoane.

Locuri de parcare goale. La 94 de lei pentru 24 de ore, turiștii caută alte soluții sau pur și simplu nu mai vin

În al treilea rând, de vină sunt autoritățile locale, adică Primăria Constanța. Primarul Vergil Chițac, PNL, a spus-o verde-n față: „Eu sunt primarul constănțenilor, nu al turiștilor.” Cu o așa atitudine, este clar că nu se face și nu se va face nimic pentru Mamaia.

Patru: pentru o parte din turiști a contat și extinderea plajelor. Un lucru bun în sine, dar care a dus la probleme: e greu să mergi câteva sute de metri pe nisip ca să intri în mare.

Motivul cinci: o bună parte din stațiune arată ca o ruină. Clădiri în construcție sau abandonate, tobogane pe care nu le-a mai folosit nimeni de ani de zile, construcții insalubre. Mediul în care trăim ne schimbă comportamentul, iar ruinele acestea nu fac, desigur, deloc bine turismului.

În fine, mai există un motiv: cel de manelizare a stațiunii. Dacă în anii 80, de pildă, oamenii se îmbrăcau frumos ca să iasă la o plimbare pe faleză în Mamaia, acum poți vedea multă lume care se plimbă țanțoș cu burta goală, în slip, ca pe plajă, care scuipă pe unde apucă, care vorbește la telefon ca să-l audă toți cei de lângă, care ascultă muzică cât poate de tare. Evident, nu este o generalizare, dar este un fenomen des întâlnit.

Dacă ne uităm la ritmul cu care se construiește în continuare și la măsurile proaste ale autorităților, putem conchide că Mamaia are șanse mari să ajungă, din perla litoralului, un simplu cartier din Constanța cu ieșire la plajă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here