Majorarea costurilor de finanţare va conduce la inflexiunea construcţiilor rezidenţiale şi a pieţei imobiliare în lunile următoare, preconizează Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania

0
1135
piata-imobiliara

Dobânda ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la creditele Prima Casă, a ajuns la 1,71% pentru prima dată în ultimii doi ani şi nouă luni. Dobânzile au crescut accelerat de la sfârşitul lunii august şi până acum. Indicatorul s-a majorat cu peste 151% de la valoarea minimă, de 0,68%, atinsă în octombrie anul trecut.

Această majorare abruptă ar putea schimba traictoria ascendetă pe care se află piaţa construcţiilor de locuinţe, care a urcat tocmai pe fondul creditelor ieftine.

Autorizaţiile de construcţii pentru clădiri rezidenţiale au crescut cu 11,2% de la an la an în august şi cu 6,2% de la an la an la opt luni, conform Institutului Naţional de Statistică. „Evoluţia a fost susţinută de ameliorarea venitului real disponibil al populaţiei, nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi climatul pozitiv din piaţa imobiliară şi din piaţa financiară“, spune Andrei Rădulescu.

Brokerii imobiliari constată şi ei că piaţa rezidenţială dă semne de încălzire, lucru constatat şi de oficialii Băncii Naţionale a României, care monitorizează evoluţia preţurilor, dar şi de majoritatea locuitorilor din marile oraşe, unde în ultimii trei ani au reînceput să apară şantiere de ansambluri de locuinţe.

„Creşterea preţurilor a venit pe seama dobânzilor aflate la minime istorice şi al unui avans consistent al veniturilor. Dar, în timp ce la nivel naţional creşterea salariilor a depăşit-o pe cea a preţurilor la locuinţe (14% a fost creşterea salariilor în euro la nivel naţional între T1 2017 şi T4 2015, în timp ce avansul preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în aceeaşi perioadă a fost de 9%), preţurile apartamentelor din Bucureşti au crescut mai rapid decât salariile (12,6% faţă de 9,8%)“, comentează Cristi Moga, research consultant în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here