Mai puţin de 40% dintre români mai plătesc contribuţia la sănătate, trimiţând finanţarea sistemului sanitar spre cota de avarie

0
1482
sanatate

Ponderea românilor care au asigurare socială de sănătate şi care plătesc efectiv contribuţia (CASS) a scăzut cu circa 10 puncte procentuale, la sub 40% din numărul total de asiguraţi. Concret, sub 6,8 milioane de români virează bani la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, din care e finanţat sistemul sanitar. În prezent, avem peste 10,3 milioane de români care nu plătesc CASS, după ce Guvernul a decis să scutească circa 2 milioane de pensionari de la plata contribuţiei la sănătate.

La 1 ianuarie 2017, aveam în jur de 17,1 milioane de români asiguraţi la sănătate, potrivit celor mai recente date ale CNAS. În prezent, sub 40% dintre aceştia plătesc efectiv contribuţia la sănătate (CASS), adică în jur de 6,79 de milioane de români. În februarie 2017, ponderea celor care finanţează sistemul sanitar a scăzut cu circa 10 puncte procentuale faţă de nivelul din 2016.

Avem în prezent peste 10,31 de milioane de români asiguraţi la sănătate fără plata CASS, după ce în luna ianuarie, aproape 2 milioane de pensionari au fost scutiţi de la plata contribuţiei. Aceasta înseamnă că peste 60% dintre asiguraţii la sănătate nu plătesc CASS, arată informaţiile CNAS.

Pe data de 12 ianuarie, anul acesta, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care pensionarii cu venituri din pensie care depăşesc valoarea punctului de pensie au fost scutiţi de la plata CASS.

Din studiul celor mai recente date ale CNAS privind numărul asiguraţilor la sănătate, rezulta câţi români finanţează sistemul sanitar din România, dar şi câţi beneficiază fără să contribuie deloc la fondul de sănătate al CNAS.

Cei mai mulţi dintre ei sunt salariaţi şi categorii asimilate (6.02 milioane de oameni), persoane cu venituri din activităţi independente (peste 292.000) şi persoane care plătesc CASS la salariul minim brut pe economie (aproape 165.000 de oameni).

Peste 60% dintre românii care beneficiază de asigurarea socială de sănătate sunt scutiţi de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS).

Contret, peste 10,31 milioane de români sunt asiguraţi la Sănătate fără să plătească CASS.

Pe de o parte, avem 5,27 de milioane de români scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate pentru care nimeni nu virează CASS la fondul naţional unic de asigurări de sănătate (FNUASS) din care e finanţat sistemul sanitar. Cei mai mulţi dintre ei sunt copii (peste 3,65 de milioane), coasiguraţi (peste 735.000 de oameni), tineri cu vârsta de 18 – 26 de ani care sunt elevi, ucenici sau studenţi şi nu au venituri din muncă (peste 343.000 de persoane).

Pe de altă parte, sunt peste 5 milioane de români scutiţi de la plata CASS, pentru care statul plăteşte contribuţia din banii contribuabililor. Cei mai mulţi dintre ei sunt pensionari (4,39 milioane de persoane), persoane care fac parte dintr-o familie care are ajutor social (peste 400.000 de oameni), persoane aflate în concediu pentru creşterea copilului (aproape 112.000 de persoane).

Cei peste 5,27 de milioane de români, scutiţi de la plata CASS. Pentru ei nu plăteşte nimeni contribuţia la fondul de sănătate

Există  5,04 milioane de români care sunt scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate. Pentru ei o plăteşte statul din banii tuturor contribuabililor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here