Mai mult de jumătate dintre oamenii de afaceri şi-au pierdut încrederea în sistemul fiscal românesc

0
1202

52% dintre oamenii de afaceri care au participat la un sondaj Deloitte au declarat că evoluţia sistemului fiscal a fost negativă în acest an, 46% afirmând că modificările legislative au un impact major cu influenţe negative asupra afacerii lor în acest an, se arată într-un sondaj efectuat de Deloitte. Procentele sunt duble faţă de cele care au rezultat în urma sondajului din 2015.

Oamenii de afaceri români nu mai au încredere în sistemul fiscal şi nici în modificările legislative efectuate în ultimul an. Unii dintre cei mai mari investitori români consideră că evoluţia sistemului fiscal a fost negativă în acest an (52%), procentul fiind mai mult decât dublu raportat la investitorii care au fost de aceeaşi părere în 2015 (doar 22%). Mulţumiţi de sistemul fiscal au fost doar 15% dintre repondenţi – care consideră că sistemul fiscal a evoluat pozitiv, cu modificări majore în 2017, faţă de 32% care au răspuns acelaşi lucru în 2015. De părere că sistemul fiscal a evoluat poyitiv, cu modificări minore, au fost 22% dintre intervievaţi, faţă de 43% în 2015.

În ceea ce priveşte impactul modificărilor legislative asupra afacerilor lor, 46% spun că, în acest an, acestea un impact major cu influenţe negative asupra afacerii lor (faţă de 30% în urmă cu doi ani) şi 19% arată că au un impact major cu influenţe pozitive asupra afacerii lor în 2017 (faţă de 30% în urmă cu doi ani).

Despre modul în care au fost atinse obiectivele modificărilor legislative, 62% consideră că acestea au simplificat modul de calcul şi aplicarea taxelor (faţă de 23% în 2015), 2% spun că modificările legislative au dus, în 2017, la relaxarea fiscală (faţă de 28% în 2015) şi 3% cred că modificările au atins, în 2017, obiectivul predictibilităţii sistemului fiscal, comparativ cu 13% în 2015

“Observăm că în 2017 s-a înjumătăţit procentul celor care consideră că sistemul fiscal a evoluat pozitiv. Totodată, remarcăm că s-au diminuat destul de mult procentele celor care apreciază că modificările legislative duc la relaxare fiscală sau predictibilitate fiscală. Deteriorarea percepţiei mediului de business este determinată, în opinia noastră, nu atât de schimbări legislative sau majorări de fiscalitate, ci de modul în care s-au purtat discuţiile despre politicile fiscale în ultima vreme. Suntem preocupaţi de această accentuare a neîncrederii pentru că va afecta până la urmă deciziile de business privind deschiderea de noi afaceri, extinderea sau angajările şi, implicit, creşterea economiei româneşti care aduce bunăstare atât pentru companii, cât şi pentru angajaţii lor, deci pentru România în ansamblu”, a declarat Dan Bădin, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here