MAFIA DIN BRD, SUCURSALA DOROBANŢI… ARANJAMENTE DUBIOASE, ŞPĂGI, CLIENŢI FANTOMĂ… MILIOANE DE EURO, PROVENITE DIN CREDITE FICTIVE, SCOASE CU VALIZA… DE DANA BAJESCU… (PARTEA A DOUA)

0
20373

MAFIA DIN BRD, SUCURSALA DOROBANŢI… ARANJAMENTE DUBIOASE COORDONATE DE DANA BAJESCU, GRANDE MAMMA BRD. SPĂGI, CLIENŢI FANTOMĂ… MILIOANE DE EURO, PROVENITE DIN CREDITE FICTIVE, SCOASE CU VALIZA… DE DANA BAJESCU… (PARTEA INTAI)

O poveste tristă dar adevărată despre bănci, mafie, DIICOT, DNA şi mulţi, foarte mulţi bani…

În jurul creditelor luate de Remus Truicā şi Cristian Aparaschivei au circulat numeroase poveşti care au purtat amprenta celei supranumite GRANDE MAMMA, puterea acesteia făcând, de fiecare dată, imposibilă punerea degetului pe rana sângerândă dar trecută sub tăcere, a BRD.

Famiglia = clanul Bajescu. Ţesături de tip mafiot.

Ca orice stăpână autoritară, Dana Băjescu şi-a plasat strategic familia şi oamenii de încredere, în punctele cheie ale băncii.

Cumnată, sora soţului, Alice MONAC nu excela ca intelect dar era devotată, frumoasă şi apetisantă pentru mulţi dintre clienţi. Monac a fost numită directoare peste Agenţia Europa unde îşi îngrămădeau Băjestii şmecheriile de familie. Aici au băgat clienţii fantomă, şapte la număr. În total au acordat credite în valoare de 19 milioane de euro din care au scos cash, 8.

În anul 2013, Dana şi Alice s-au certat la sânge dar a intervenit Iulian, soţul uneia, fratele celeilalte… Atunci Alice Monac a fost la un pas să o denunţe pe Dana Băjescu.

În cursul audierilor, şireata Alice Monac a declarat procurorilor că-l cunoscuse pe CRISTI abia prin octombrie 2009, fiindu-i prezentat de Şefa Băje ca fiind un fel de “consilier de credite “.

Se pare că uitase cum petrecuseră împreună şi săriseră cu paraşuta încă de prin anul 2006.

Trecutul comun cu “consilierul“ CRISTI trebuia şters cu buretele.

Sora Şefei, BĂCILĂ Monica avea o firmă de evaluare care lucra cu BRD Dorobanţi şi cu Agenţiile Primăverii şi Europa. Monica avea prioritate zero la evaluările bănoase.

Înainte se umpluse de bani din şpăgile luate ca directoare adjunctă la SAPARD. O simplă verificare acolo, la SAPARD, privind modul în care au fost utilizate sumele distribuite de Monica şi va exploda o altă bombă.

Monica Băcilă împreunā cu un alt evaluator, firma PRECISS CONSULT, au supraevaluat terenurile numitei Georgiana Pop, aceasta obţinând un credit de 1,1 milioane de euro. Valoarea şpăgii aferente pentru evaluator, 20.000 euro, cash, în plic, chiar în Sucursala Dorobanţi. Creditul fusese acordat în Agenţia Europa.

O parte dintre “terenurile “luate în garanţie erau ape stătătoare… şi erau “verificate“ de evaluatorul de la BRD Dorobanţi. În realitate nu era nimic din toate acestea dar Şefa scria, în dosarul de credit, tot ceea ce trebuia ca să-i păcălească pe cei din centrală şi să obţină aprobările. Ea a scris în dosarul de credit că apele sunt de fapt terenuri.

Pentru creditul Georgianei Pop, Dana Băjescu a dictat, pentru a se acoperi, chiar si Opinii Juridice, în care se spunea că terenurile erau foarte valoroase şi bune pentru a fi luate în garanţie.

În dosarul de credit al altui client de figuraţie, numit Constantin Pop, apele au fost trecute tot ca terenuri.

Credeţi că a verificat cineva aceste lucruri? Nimeni, niciodată!

Cumnatul, Mihai Monac, soţul doamnei Alice, a fost plasat strategic la Direcţia de Risc tocmai în Ccentrala BRD, chiar la persoane fizice şi a dat aprobări pentru evaluările făcute de firme interzise, de şefii săi. De la sine putere a dispus ca firma interzisă la evaluări în BRD, Preciss Consult, să întocmească repede nişte supra-reevaluāri pentru creditele acordate de soţia sa, Alice MONAC. Mihai Monac a invocat urgențele şi cerinţele BNR din perioada respectivă doar că BRD avea o grămadă de alte firme de evaluare, agreate şi nu era nevoie să lucreze cu una interzisă, însă, aceasta din urmă, s-a dovedit a fi extrem de prietenoasă.

Omul, înainte de orice, a vrut să-şi acopere soţia şi cumnata pentru creditele acordate, colateralizate golăneşte cu supraevaluări executate la comandă de Preciss Consult.

Această firmă interzisă în BRD, a făcut supraevaluările terenurilor pentru Lisu, Ciumeti, Pop Constantin şi Pop Georgiana.

Foto 4 – Mail-urile dintre Monac şi Preciss

A fost nevoie de tehnică pentru ca aceste credite să fie băgate pe furiş în categoria celor neperformante, să se facă provizioane (pierderi) mici, pentru ca nimeni să nu se prindă.

Astfel cele două, cumnata Dana şi soţia “ALICE din agenţia minunilor “erau curate iar creditele stinse silenţios.

Nimeni nu s-a prins de rolul pe care l-a jucat şi încă îl joacă Mihai Monac. Acesta duce acasă informaţii preţioase, din interiorul BRD, pentru soţie şi cumnată.

Iată ce scria Alice într-un mail adresat Monicăi, în data de 5 noiembrie 2009:

Soţia sugera schimbarea numelui evaluatorului de pe coperta dosarului. Scoţi numele, pui altul agreat dar laşi evaluarea care trebuie. Deşteaptă soţia. Avea idei adevărate…

Cumnatul, Manuel Băjescu a fost plasat, în anul 2015, în BRD, la Direcţia Informatică, fix la momentul declanşării anchetei DIICOT, prin intermediul unei firme cu care BRD începuse colaborarea. Nu şef ci acolo jos, la butoane, ca să facă ceea ce trebuia. Expert în contrafaceri informatice, spargeri de conturi bancare, de mail-uri şi de adrese de Facebook, Manuel Băjescu era coordonat “live“, de acasă, de fratele sāu Iulian Băjescu, megainformatician şi soţ al Şefei Băje, exclusă, în luna decembrie 2012, din BRD.

Viorica Morari, director financiar la BRD Dorobanţi pregătea şpăgile, combina conturile şi transfera banii negri ai unor anumiţi clienţi VIP, consultându-se cu Dana Băjescu. Viorica ascundea excursiile Şefei şi ale fetelor şmechere din BRD Dorobanţi sub masca unor prestări de servicii, furând practic cu japca din banii băncii pentru ea şi pentru Şefa Băje & Co. folosindu-se de firme interpuse. (Foto 6)

Escape Travel, firma soţiei lui Horaţiu MINEA din BRD Dorobanţi este una dintre zecile de firme de intermediere prin care înşelau BRD.

Foto 6

Georgiana Pop a recunoscut la DIICOT că a primit o şpagă de 20.000 de euro pentru rolul de actriţă de credite. În cadrul depoziţiei, Georgiana a descris frumos şi cu lux de amănunte chiar şi persoana de la care a primit şpaga, sucursala şi ora exactă unde s-a întâmplat aceasta. Verificate, toate informaţiile se potrivesc la fix. Actriţa a fost sinceră. A mai zis că şi-a achiziţionat un Fiat din banii primiţi.

A verificat cineva informaţia asta? Nimeni!

Şpăgi la hectar, la BRD de Dorobanţi. În direct şi la plic. Comenzi făcute prin telefon. Şefa Băje avea totul clar şi bine desenat. Fiecare şmecher din BRD Dorobanţi avea un rol clar în interiorul clanului care prăduia, falsifica şi primea şpăgi.

Viorica a ridicat banii de şpagă, din cont, la ora 17:26 iar Georgiana a venit imediat să îi primească la Agenţia Europa. Aşa apare în extrasul de cont care nu minte niciodată… Credeţi că Viorica a trimis documentele acestea la DIICOT? Niciodată! Oare, câte altele o mai fi omis Viorica?

Dumitru Craiu, controlorul de conformitate, ex-șoferul şi poştaşul Şefei. Nu e glumă… Oricine poate evolua profesional! Acesta, controlorul de conformitate, adică omul care trebuia să investigheze şi să blocheze banii negri care intrau sau ieşeau de la BRD Dorobanţi, era la rândul său recompensat de Şefa, cu şpăgi şi bilete de avion pentru toată familia.

Aici este doar un exemplu… Remarcabil limbajul Şefei… “iei din economiile de la tine “…

Foto 7

Dar atunci când venea vremea conformităţii, a verificărilor de operaţiuni, de intrări sau ieşiri de bani negri din BRD Dorobanţi, Şefa acţiona împreună cu Craiu şi totul trecea că prin brânzā.

Aşa-zisul controlor de conformitate făcea doar ce spunea Şefa, nu ceea ce spunea Legea. Caruselele erau specialitatea lor. Şefa concepea tot iar Craiu valida, adică atestă faptul că totul era în conformitate cu Legea. Frumos, nu?!

De altfel Craiu lucra şi cu cei din Centrala BRD, de la Direcţia de Conformitate, dar când lucrurile nu ieşeau cum trebuie, intervenea Şefa. Aşadar când lucrurile se îngroşau şi Direcţia de Conformitate din Centrala BRD verifica scoaterile uriaşe de bani din Agenţia Europa, Şefa Băje era prima care sărea să spună că operaţiunile sunt în regulă.

Primul document reprezintă modalitatea prin care Băje şi Monac au extras 550.000 euro din contul fantomei Coconete, în data de 17.11.2010.

În al doilea document, tot din 17.11.2010, sunt mail-urile prin care Dana Băjescu şi Alice Monac îşi acopereau furtul de 550.000 euro, prostindu-i pe cei de la Direcţia de Conformitate din Centrala BRD.

Iată ce spuneau cei din Centrală după ce discutau cu Dana Băjescu:

“Alertă nejustificată.. Operaţiuni specifice profilului de activitate al clientului. Propun închiderea alertei. “

Bieţii oameni, cei din Centrala BRD… De unde să ştie aceştia ce matrapazlâcuri făcea Şefa Băje? Studiaţi şi dvs documentele de mai jos, datate 17 noiembrie 2010. Este una dintre miile de infracţiuni de la BRD Dorobanţi, făcute cu mânuşi, de familie.

Metoda prin care au fost scoşi din cont 550.000 euro în data de 17 noiembrie 2010.

Nu vă uitaţi la semnătura clientului… Este un fake! Acesta semnase în alb când i s-a pus în sarcină creditul, în data 23 octombrie 2009. Atunci Şefa Băje i-a dat clientului actor o grămadă de documente, ca cel de mai jos, pentru a le semna în alb. Actorul a semnat şi Dana Băjescu le-a luat pe toate, la pachet uitând însă faptul că şi chitanţele erau documente legale, oficiale, de retragere a sumelor cash din bancă care ar fi trebuit să fi fost semnate de client, în ziua ridicării banilor din casierie. A fost o scăpare!

După aprobarea creditului mergea la casierie. Evident, clientul nu se afla în bancă. Băje scotea din plic documentul care avea semnătura clientului fantomă, în alb şi îl completă scriind cu propria mânā contul, suma şi data… Apoi tot ea sau casiera, intrau pe contul clientului şi introduceau în calculator suma care corespundea cu suma scrisă câteva secunde mai devreme, pe document. Se dădea print şi din imprimantă ieşea CHITANŢA care trebuia semnată de client, fiind singurul document legal, de retragere a banilor din BRD. Pentru că titularul creditului nu se afla în bancă, chitanţele au rămas nesemnate(???). Astfel Şefa ridica, cu complicitatea acoliţilor săi, cash-ul din casierie în numele clientului. Casiera aşeza în contabilitatea primară documentele astfel încât infracţiunea să nu fie descoperită. Îndosaria mai întâi Chitanţa, care nu avea semnătura clientului, iar deasupra, ataşa documentul ¨Retragere Numerar/Cash Withdrawal¨ care purta acea semnătură data de client, în alb. În acest fel, modul de acţiune era, oarecum, acoperit.

În acest mod, Dana Băjescu a scos, nu mai puţin de 6 milioane euro, cash, efectuând peste 60 de operaţiuni de retragere numerar din cele trei credite, în valoare totală de 9 milioane de euro, acordate în fals pe numele Coconete, Muntean şi Nicoresteanu.

Acesta este documentul de retragere a 550.000 euro care poartă pe el scrisul Şefei. Dacă s-ar face o expertiză grafologică acest lucru ar ieşi la iveală foarte simplu.

Iata si corespondenta din data de 17 noiembrie 2010 prin care toate aceste masinatiuni au fost acoperite.

Foto 9

Spatele Şefei Băje era ţinut de locotenentele sale Ceaușu, Vlāsceanu şi Safta care transmiteau ca la carte aceleaşi minciuni către Direcţia de Conformitate şi anume că retragerile sunt conforme cu activitatea clientului. Totul ca într-o piesă de teatru, magistral regizată.

Pe partea cealaltă, Craiu veghea… A fost promovat prin relaţiile Şefei Băje în Centrala BRD, tocmai la Direcţia de Conformitate. Vă daţi seama câte matrapazlâcuri a acoperit acesta, validându-le?

Psiholoaga Monica Ceaușu, directoare la Agenţia Europa din Dorobanţi… Influenţa, şpăgile şi amanţii.

Monica Ceaușu este, la rândul său, parte a clanului Băjescu. Invitată în mini-excusii şi la megapetreceri psiholoaga executa, cot la cot cu Şefa, combinaţiile financiare imaginate de aceasta.

 

Foto 10

Monicai Ceaușu i se putea spune și Băjescu… colegii știu de ce…

Foto 11

Dedicatā total familiei Băjescu nu rata niciuna dintre petrecerile organizate de aceștia.

Foto 12

Aceasta a jucat un rol cheie, în toată această poveste, până în anul 2017. Mai întâi a iniţiat şi validat aranjamente financiare fără egal. A minţit fără să clipească şi a indus în eroare Direcţia de Conformitate din Centrala BRD despre banii scoşi din cont, cu sutele de mii de euro. La fiecare abordare îl invocă pe Craiu cu care chipurile se consultă pentru ca totul să fie corect. Actriţă de clasă mondială, frumoasa Monica! Multe capete a sucit prin Centrala BRD, în perioada anchetelor, spunând cât de frumos şi corect lucra ea… Cei din Centrala BRD se minunau şi o credeau… Unii o mai şi ¨verificau¨…

A furat la rândul ei grămezi cash din conturile clienţilor „actori” împreunā cu Maria Safta.

Frumoasă şi psiholoagă, pe deasupra, Monica a evoluat în ierarhia clanului şi joacă, mai nou, în România dar şi în ţările nordice, rolul lui Leo Messi, driblând legile şi regulile cum ştie ea mai bine… şi fata chiar ştie!

Şefa Băje juca şi rolul de combinatoare a fetiţelor şmechere din BRD Dorobanţi cu unii clienţi cu potenţial. Şmecherii de Dorobanţi erau spāguiti de Dana Băjescu la fiecare golănie, creându-le astfel dependenţă de bani şi lux. Pentru ea era mijlocul perfect de exercitare a controlului pe care-l cultiva prin şantaj şi teama răspândită că îi va denunţa pe toţi dacă ea va cădea vreodată.

Dana Băjescu nu avea limite la cash. Lua tot ce se putea lua, de peste tot… Luă de la bancă bani pentru a se distra prin hoteluri, cluburi, restaurante în deplasările private pe care le făcea constant.

Priviţi, mai jos… “Nu trebuie decât legat de contract… cu banii discutăm doar noi doi! “Jocurile pe bani se făceau cu ajutorul Vioricai Morari. Marea combinatoare îşi lua şpăgi din orice mişca prin Dorobanţi, fără excepţie…

Foto 13

Se deplasa pe banii diverselor comapanii, dependente de ea, prin toate colțurile lumii…din Australia, la New York și din Galapagos la Miami. Moca, cum atfel, cu toata familia sau separat…

A făcut zeci de astfel de escrocherii prin intermediari şi mafioţi VIP.

Fiecare şmecher din BRD Dorobanţi avea prioritate totală la Şefa Băje. Intrau şi ieşeau oricând de la ea… Acţionau la comanda Şefei făcând golănii bancare cu dedicaţie, pe care apoi le ascundeau. Lunar, cel puţin o acţiune!

Colegii din BRD Dorobanţi care nu făceau parte din clan, erau consideraţi “sclavi “.

Trataţi de sus, cu dispreţ, “sclavii“ doar munceau, nefiind invitaţi la petreceri private cu sex & alcohol & clients şi erau ameninţaţi, atunci când plecau din bancă, să nu scoatã o vorbă despre ceea ce văzuseră sau auziseră. Li se atrăgea atenţia, personal, cã dacã vor dezvălui ceva din interior vor fi urmăriţi până la capăt, inclusiv familiile. Nu rata nicio ocazie ca să facă paradă de megarelatiile pe care le avea. Toate aceste persoane sunt în viaţă şi pot lămuri aceste chestiuni.

Sursele noastre spun că influenţa Danei Băjescu încă există, pentru că, în continuare, se întâlneşte cu diverse persoane din bancă, noaptea, prin parcuri… Au, se pare, încă multe lucruri de pus la punct!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here