“Mă simt ca o țintă”: Războiul comercial dintre SUA şi China îngrijorează cetățenii americani de origine asiatică

0
1077
Administrația Trump, care se află la originea escaladării tensiunilor în dispută comercială dintre SUA și China, a plasat compania Huawei pe lista neagră a guvernului american. Fotografie: Kevin Frayer/Getty Images

Potrivit unui sondaj realizat de The Guardian prin intermediul aplicaţiei www.teamblind.com, care permite comunicarea anonimă la locul de muncă, angajații de origine chineză se confruntă deja cu consecințe negative sau anticipează viitoare probleme.

“Cu actualul război comercial declanşat de S.U.A. împotriva Chinei și în special, cu cazul Huawei, simt că am devenit o țintă, din ce în ce mai mult, în fiecare zi”, a scris, anonim, un angajat Amazon într-un comentariu postat pe aplicația Blind, care este foarte populară printre angajații din domeniul tehnologiei. “Nu mă mai simt confortabil nici cu faptul că sunt chinez, pentru că foarte mulți americani văd acum China ca pe o mare amenințare”.

The Gardian a cerut www.teamblind.com să efectueze un sondaj imediat după ce administrația Trump a escaladat tensiunile în dispută comercială cu China, declarând stare de urgența economică națională și plasând compania Huawei pe lista neagră a guvernului.

Măsura a avut consecințe imediate pentru companiile din Silicon Valley care fac afaceri cu Huawei, al doilea mare producător de smartphone-uri din lume, după Samsung. Google a blocat accesul Huawei la actualizările sistemului de operare Android, iar producătorii de chip-uri din SUA au întrerupt livrările către companie.

Mai mult de 6.000 de utilizatori ai aplicaţiei Blind au răspuns la întrebarea “Anticipați că vor exista consecințe negative pentru persoanele percepute a fi de origine chineză, din cauza tensiunilor tot mai mari ale războiului comercial dintre SUA și China?” Respondenții au fost întrebați, de asemenea, dacă sunt chinezi, chinezi-americani sau aparţin altor etnii din Asia de Est. Sondajul nu este unul științific, dar oferă o perspectivă asupra trăirile pe care le au cei care folosesc aplicația Blind pentru a discuta, anonim, problemele cu care se confruntă la locul de muncă.

Aproape două treimi dintre respondenții angajaţi ai firmelor de hardware sau de semiconductoare au răspuns “da” sau “se întâmplă deja”. Angajații producatorului de chip-uri Qualcomm au fost cei mai afectați, 20% spunând că indivizii de origine chineză se confruntă deja cu consecințe negative și 56% anticipează viitoare probleme. Angajații Nvidia și Apple au prezentat, la rândul lor, rate deosebit de ridicate ale îngrijorării urmate fiind de Google, Intel și Uber.

Aproximativ jumătate din numărul respondenților care lucrează în industria de software și în companiile de internet (48,4%), au anticipat viitoare probleme sau spun că deja se confruntă cu acestea. În toate industriile, cetățenii chinezi au avut cele mai mari îngrijorări (66,7%), în timp ce americanii-chinezi și cei de alte etnii din Asia de Est (aproximativ 48%) au fost puțin mai îngrijorați decât cei care au declarat că nu sunt chinezi sau est-asiatici (43%).

“Americanii asiatici au fost întotdeauna bănuiţi de loialitate duală și acest fapt nu se petrece doar în capul nostru”, a declarat Frank Wu, profesor de drept al Universității Hastings, din California și autor  al lucrării „Yellow: Race în America Beyond Black and White”. “Cel mai bun exemplu este integrarea americanilor-japonezi în al doilea război mondial. Două treimi dintre cei integrați erau născuţi în S.U.A. De fiecare dată când există o tensiune între o țară asiatică și America, cetăţenii americani de origine asiatică se confruntă cu diverse probleme, chiar dacă nu aparțin, în niciun fel, etniei”.

Decizia administrației Trump luată împotriva Huawei a venit pe fondul unei retorici, din ce în ce mai agresive, împotriva Chinei susţinută de politicienii americani şi de responsabilii cu politica externă. În noiembrie, institutul Hoover a lansat un raport prin care solicita mai multă “vigilență constructivă” împotriva eforturilor chineze de a influența societatea americană. Autorii raportului au atras atenţia că există riscul supunerii americanilor-chinezi la “un gen de suspiciune generalizată sau de stigmatizare care ar putea duce la discriminare rasială sau la o nouă eră de psihoză asemănătoare perioadei McCarthy-ismului”. Pe de altă parte ei susțin că “cetăţenii de origine chineză-americană, comunitatea, în general, a fost ținta eforturilor de influență, a Chinei”. Raportul a atras critici din partea experților care au discutat despre aspectele referitoare la posibila apariţie a discriminării rasiale.

În luna aprilie, un grup de foști oficiali guvernamentali și personalităţi ale politicii externe americane au reînfiinţat „Comitetul Pentru Actuale Pericole de Război”, cu scopul de a se concentra pe acţiunile de opoziție faţă de China. La un eveniment de lansare a noului grup format, Steve Bannon, fost consilier al preşedintelui Trump și reprezentant al extremei drepte, a avut poziţie extrem de tranşantă împotriva Huawei, spunând: “Huawei reprezintă Armata Populară Chineza de Eliberare… Reţeaua 5G transformă datele într-un adevarat plutoniu care poate deveni o armă iar ei, asta urmaresc, să se înarmeze“.

Andy Li, student chinez-american și membru al Asociației Chineze din Silicon Valley, a declarat că a observat o creştere a ostilităţii față de studenții chinezi din campus și că noul climat creat ridică mari îngrijorări cu privire la perspectivele obţinerii unui loc de muncă pentru americanii asiatici.

“A apărut această nouă teamă, pentru americanii din Asia și în special pentru americanii-chinezi, că va fi mult mai greu să obțină locuri de muncă, în special în domeniul tehnologiei, securității informatice și cercetării științifice. Există această teamă chiar și după ce ai fost asimilat și ai devenit cetățean american. Reprezinţi o amenințare la adresa securității naționale”, a spus Andy Li.

Alţii au fost mai puțin preocupaţi de creșterea ostilităților. Patrick Ma, inginer software, cu mama născută în SUA și tatăl născut în Hong Kong, a declarat că este fericit să fie un “cetățean global” și că nu a avut nicio problemă de discriminare. “Chinezii ar trebui să-i fie recunoscători lui Trump, deoarece acțiuni precum lista neagră pe care se află compania Huawei îi vor obliga să lanseze propriul sistem de operare, crescând, astfel, economia Chinei”, a adăugat Patrik Ma.

Juliet Shen, de origine chineză-americană, manager de produs la Snap, a declarat că are îngrijorări cu privire la creşterea discriminării rasiale, dar nu pentru ea însăși.

“Preocupările mele sunt legate mai mult de părinții mei, care sunt oameni de știință. Acum au apărut diverse acuzații de spionaj, suspiciuni și acţiuni de discriminare a oamenilor de știință chinezi. Întotdeauna am avut un sentiment de îngrijorare, dar, în ultimii ani şi mai ales în ultimele luni, acesta a crescut. Comunitatea academică și științifică din China este cuprinsă de frică şi panică “, a spus Juliet Shen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here