Lucian Isar: inflaţia a fost scăpată de sub control, de BNR, prin politica monetară şi de credit excesiv de acomodativă

0
1302

Rata anuală a inflaţiei a fost de 3,3%, în decembrie 2017 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), care arată că rata medie a inflaţiei aferentă anului trecut a atins nivelul de 1,3%. Ultima dată când ţara noastră a înregistrat astfel de valori ale inflaţiei a fost în urmă cu patru ani, respectiv în 2013.

Perspectivele arată că inflaţia va creşte, în prima parte a acestui an, până la 4,5-5%, conform analiştilor. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu a anunţat, anul trecut, că rata inflaţiei va depăşi 4%, în primăvara acestui an, urmând să coboare către 3,1% în septembrie 2018, respectiv 3,2% la finalul lui 2018.

De altă părere este, însă, fostul bancher Lucian Isar, care estimează că, după acest salt temporar, anul acesta, rata inflaţiei va fi semnificativ sub cea din 2017, “deoarece excedentul de cerere se va corecta natural”. Lucian Isar susţine că inflaţia a fost scăpată de sub control, “prin politica monetară şi de credit excesiv de acomodativă”.

Domnia sa a precizat: “În ultimii ani, guvernele au stat permanent cu deficitul la limita de 3%, iar diferenţa a făcut-o Banca Naţională a României (BNR), care a stimulat creşterea preţurilor. De exemplu, la nici o lună de la publicarea de către Institutul Naţional de Statistică a unei valori a inflaţiei de peste 3%, BNR încă ţinea dobânzile în piaţa interbancară la sub 0,8%. Banca Centrală a ratat ţinta de inflaţie în 11 din cei 12 ani de când are stabilitatea preţurilor ca unic obiectiv, cu scopul de a le face pe plac politicienilor care îi numesc şi menţin în funcţie pe cei din Consiliul de Administraţie al BNR”.

Lucian Isar a afirmat că BNR va forţa creşterea dobânzilor şi limitarea creditării, adăugând: “Deoarece Isărescu este, momentan, în conflict cu o parte a clasei politice, va lăsa leul să se deprecieze – măsura stranie pentru cineva care a ratat ţinta de inflaţie şi ar vrea să revină la sub 2%”.

Evoluţia inflaţiei nu îi surprinde pe unii analişti, care consideră că realitatea economică şi financiară de astăzi era una aşteptată.

Tendinţa de creştere a inflaţiei va atrage după sine majorarea dobânzilor şi va genera o anumită presiune asupra celor care au credite la bănci, însă, deocamdată, aceasta nu poate fi considerată un factor destabilizator, este de părere economistul Aurelian Dochia.

Domnia sa susţine că, potrivit cifrelor oficiale, creşterea dobânzilor şi, respectiv, a ratelor bancare este semnificativ mai mică decât majorările de venituri din ultimii doi ani. “Aceste aspecte nu reprezintă un motiv de îngrijorare generalizată”, evidenţiază domnul Dochia, apreciind: “Probabil că există persoane, familii sau firme care au o situaţie mai dificilă, dar, per total, nu aş spune că ceea ce se întâmplă acum este un motiv de îngrijorare, deocamdată. Tendinţa de creştere a inflaţiei nu este o surpriză şi, în principiu, companiile nu ar trebui să fie luate pe nepregătite. În trecut, au fost urmărite, lună de lună, datele privind inflaţia şi s-a văzut că, la sfârşitul anului 2017, am depăşit 3%”.

Domnia sa a opinat, însă, că diferenţa faţă de anii 2015 şi 2016, în care, pentru prima dată în istoria noastră recentă, am avut surpriza unor indici de inflaţie negativă, este evidentă, adăugând: “Nu cred că firmele au ajuns să se culce pe o ureche, astfel încât să creadă că inflaţia negativă este o stare obişnuită şi că inflaţia ar putea să nu vină niciodată. Firmele sunt pregătite pentru creşterea aceasta de preţuri şi cred că aşteptau să se întâmple acest lucru, pentru că multe dintre ele nu au putut să profite de momentele în care inflaţia a fost negativă – produsele lor nu au putut să fie valorificate la preţuri mai mari şi, din această cauză, nici câştigurile lor nu au fost prea bune în perioada aceasta de doi ani de zile”.

Totuşi, este clar că nivelul actual al inflaţiei, de peste 3%, depăşeşte ţinta pe care o urmăreşte BNR, prognoza acesteia pentru anul 2018 situându-se tot în jurul valorii de 3%, a mai spus Aurelian Dochia.

Dincolo de factorii de tulburare în privinţa indicelui ROBOR, este cert că tendinţele inflaţiei şi ale evoluţiei dobânzii interbancare vor continua şi anul acesta, susţine domnul Dochia.

În condiţiile în care inflaţia creşte foarte repede, dobânzile din piaţă au o tendinţă clară de creştere, ne-a spus, recent, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Indicele ROBOR ar trebui să crească repede peste rata inflaţiei, spunea senatorul PNL Florin Cîţu, la finalul anului trecut.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here