Living the American dream – o „producție” a la Dragoș Săvulescu. Sau cum ajungi să trăiești visul american după ce trafichezi drepturi litigioase în România și devii milionar… condamnat la închisoare

0
2758

Reporter Sfin: Mulți caută rețeta perfectă pentru a se îmbogăți. Milionarul Dragoș Săvulescu însă se pare ca a și găsit-o.

Dragoş Săvulescu, un băiat din Rahova – fiu de ingineri, acum în vârstă de 46 ani, devine asociat al grupării Monaco și ajunge în numai 6 ani milionar al României din imobiliare, drepturi litigioase şi fotbal.

În pledoaria sa pentru integritatea proprie, Săvulescu declara în 2018:

M-am chinuit, am făcut business, am intrat în afaceri imobiliare, m-am chinuit şi acolo mulţi ani de zile, am muncit foarte mulţi ani de luni dimineaţa la prima oră până duminică seara până la, nu ştiu, ora 21.00, 22.00. Am fost foarte stresat. Părinţii mei mi-au asigurat totul, părinţii mei sunt ingineri. Dar am vrut mai mult decât acel „obişnuit”, decât doar să am ce să mănânc şi să dorm. În Rahova stăteam. E foarte greu, sunt foarte puţini oameni norocoşi”.

Milionarul spunea și că la baza omului actual stau „valorile” de natură morală și spirituală.

“Sunt o persoană care face afaceri, este adevărat, care trăiește într-un mediu strălucitor astăzi, numai că valorile care stau la baza a ceea ce sunt acum sunt de natură morală și spirituală. Îmi voi aminti întotdeauna de un moment din copilărie, când am văzut un bolid, în Rahova, acolo unde locuiam eu și mă întrebam dacă vreodată voi putea să am propria mașină, o astfel de mașină. Părea un vis, ceva foarte greu de realizat pe atunci”.

Tot aceste „valori”, se pare, l-au adus pe milionar și în poziția de condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare şi cu o pedeapsă complementară de 3 ani privind interzicerea unor drepturi.

Dar să vedem parcursul milionarului Dragoș Săvulescu din punct de vedere al afacerilor sale. Dacă realizați o verificare a acestuia din punct de vedere financiar ce ne puteți spune în calitate de auditor financiar?

Dr. Kristine Bago: Datele oficiale ale Secretariatului de Stat din Californiei arată că omul de afaceri, Dragoş Emil Săvulescu, este înregistrat de 4 ani ca agent pe teritoriul american, în Los Angeles, California, în numele firmelor pe care le-a înfiinţat în 2015 şi 2016 şi pe care le controlează – Amber Alert Entertainment Inc şi Rising Glen Entertainment Inc.

Amber Alert Entertainment Inc este, după cum se poate observa, o companie înființată în Los Angeles, avându-l ca și CEO, dar și ca și agent, pe Dragoș Săvulescu.

Din categoria ultimelor evenimente, în perioada 23 iulie – 1 august, se pare că această companie a devenit inactivă, conform unui site de profil din US, schimbându-și statusul din „activă” în,

ATENȚIE:  „SUSPENDATĂ”!

Conform practicii americane, SEC (Security and Exchange Commission ) poate interveni în piață pentru a suspenda activitatea unei companii datorată unei probleme grave privind activele, operațiile sale sau alte informații financiare.

SEC poate împiedica tranzacționarea acțiunilor și suspendarea activității firmei pentru o perioadă de 10 zile (iată exact perioada pentru care firma Amber Alert Entertainment Inc a fost suspendată, conform datelor prezentate mai sus) pentru a proteja investitorii.

După investigație, SEC va prezenta motivele suspendării și eventualele prelungiri printr-un comunicat de presă. Deocamdată nu am găsit nimic legat de acest aspect, cel mai probabil ancheta continuă sau concluziile sale sunt wip (în lucru).

Un exemplu anterior de suspendare a activității, a fost celebrul caz de fraudă Enron în 2001.

Revenind la cealaltă companie, Rising Glen Entertainment Inc., întâlnim exact aceeași schemă – ca și agent și CEO îl avem pe Dragoș Săvulescu, firma fiind înregistrată tot în Los Angeles, iar ca și cadrul legal – întâlnim aceeași restricție: în perioada 11 mai – 1 iulie, firma este „SUSPENDATĂ” și devine, practic, inactivă.

Tipul afacerii în care se reprofilează Săvulescu este “film making”, devenind astfel agent înregistrat oficial pe teritoriul american al firmei cu sediul afacerii şi adresă chiar în casa în care locuia: 1889 Rising Glen Road, Los Angeles, California.

Reporter Sfin: De ce ar fi suspendată o firmă care realizează milioane de USD?

Dr. Kristine Bago: Conform SEC, o firmă poate fi suspendată din următoarele motive:

 • Neconcordanțe privind informațiile prezentate de companie din punct de vedere financiar și situația reală
 • Întârzieri privind raportarea datelor financiare
 • Acuratețea datelor financiare este inexistentă
 • Suspiciuni privind manipularea pieței cu impact imediat asupra acțiunilor și trazacționarea acestora

Reporter Sfin: Deci din câte se pare „bula” stă să explodeze și în SUA…

Dr. Kristine Bago: Corect.

Aceleaşi date arată și că de cel puţin 4 ani, Dragoş Emil Săvulescu şi-a trecut ca rezidenţă atât pentru el cât şi pentru corporaţiile sale, vila din Los Angeles de aproape 4,000 de metri pătraţi, evaluată pe piaţa imobiliară americană la 6,68 milioane de euro.

În iunie 2018, pe aceeaşi vilă din Los Angeles, West Hollywood, de lângă Beverly Hills unde locuieşte de multă vreme, Dragoş Emil Săvulescu a înregistrat şi o societate (May23 Inc) ce aparţine noii sale soţii, fotomodelul albanez, Angela Martini, şi a înregistrat-o şi pe aceasta ca agent la aceeaşi adresă, cei doi mutându-se împreună.

Reporter Sfin: Iar din 2016, după ce a întâlnit-o pe Martini în Los Angeles, California, viaţa afaceristului român samsar de terenuri în România, asociat al grupării Monaco, a devenit, aşa cum şi mărturiseşte, “un film”: călătorii numai cu avioane private sau elicoptere, diamante, maşini de lux cadou, petreceri de Oscar şi sejururi scumpe peste tot în lume.

Din 2004, de acum 15 ani, de la 31 de ani, băiatul din Rahova se apucă de afaceri. Presă, fotbal şi imobiliare. Închiriere şi subînchiriere de bunuri imobiliare, agenţii imobiliare, tranzacţionând de-a lungul timpului drepturi litigioase din care a câştigat bani, mulţi bani.

Revista Forbes îl cota la nivelul anilor 2010-2011 pe Dragoş Săvulescu în topul primilor 500 de milionari ai Românieicu o avere între 12 şi 15 milioane de euro, cu un parc auto de lux de invidiat (Lamborghini LP640 Roadster, un Porsche GT, o limuzină Mercedes S65 AMG şi un SUV Mercedes G55 AMG), cheltuind la nuntă sa 500.000 de euro, o nuntă ce s-a ținut la Palatul Regal în Sala Tronului, Săvulescu fiind în tot acest timp un răsfăţat al presei sportive şi al showbizului românesc.

Dr. Kristine Bago: Pe lângă companiile înființate în SUA, Dragoș Săvulescu face parte și din grupul „Monaco”. Din același grup fac parte și:

 1. Dragoș Dobrescu:
 • Vârstă: 52 ani.
 • Profesie: Avocat.
 • Avere: 510 milioane EUR. (Conform Forbes 2018)
 • Domeniu de activitate:
 • Pasiuni: vânătoarea. (fiind bun prieten cu Ion Țiriac)
 • Case de vacanță: Monaco și alte locații exclusiviste.
 • Altele: Personaj extrem de retras, este unul din liderii “Grupării Monaco” și suspectul principal în cazul dispariției lui Codruț Marta.
 1. Radu Dimofte:
 • Vârstă: 62 ani.
 • Profesie: Inginer.
 • Avere: aproape 500 milioane EUR, fiind pe locul 10 în topul celor mai bogați oameni din România în 2021, conform ro.
 • Domenii de activitate: Imobiliare, Construcții, HoReCa, Banking.
 • Afaceri:
 1. Sphera Francise Group – probabil cea mai importantă dintre afacerile sale, cu o capitalizare bursieră de peste 803 milioane de lei.

Cuprinde branduri ca și: KFC, Pizza Hut și Taco Bell, atât în România cât și în Republica Moldova.

Restaurante (la 31.12.2020): 158, din care 138 erau în România, 18 în Italia și 2 în Republica Moldova.

Alte branduri controlate tot de omul de afaceri sunt: Cinnabon, Paul și Hard Rock Cafe.

 1. Extra Finance (IFN)care a fost radiată de BNR şi i s-a interzis să mai desfăşoare activitatea de creditare, pentru nerespectarea a peste 20 de articole din ordinele şi regulamentele BNR privind supravegherea IFN-urilor.
 1. Sheraton Bucharest Hotelcare este de fapt fostul hotel Howard Johnson Grand Plaza Dorobanţi, prin care omul de afaceri a introdus în peisajul hotelier românesc cele cinci stele ale brandului
 2. Practic București SAunul dintre cei mai mari proprietari de spaţii comerciale stradale din Bucureşti, cu un profit net la finele lui 2020 de 24 milioane lei și o capitalizare de 371 milioane lei în 2021.
 • Reședință:
 • Pasiuni: vânătoarea.
 • Altele: este supranumit „milionarul secret” al României, datorită faptului că acesta și-a trecut toată averea și afacerile pe numele tatălui său.(Zerlin Dimofte)
 1. Gabriel “Puiu”  Popoviciu:
 • Vârstă: 62 de ani.
 • Avere: 340-360 milioane EUR, fiind pe locul 8 în topul celor mai bogați oameni din România în 2016, conform Top 300 Capital.
 • Domenii de activitate: Imobiliare,
 • Afaceri: (firme care se leagă într-un fel sau altul de omul de afaceri)
  1. Băneasa Investment – Proiectul este controversat datorită asocierii firmei cu Universitatea de Agronomie din București, care a pus la dispoziție terenul de 224 de hectare. (aprox. 1% din suprafața Bucureștiului)
  2. Fostul Hotel Howard Johnson, Ramada Park și Ramada Plaza
  3. Casa Doina,
  4. Alltrom
  5. IKEAfiind primul care a adus franciza in 2007
  6. Comaliment, Meteor, Universal sau Practic
  7. Pizza Hutfiind primul care a adus franciza in 1994
  8. KFC – fiind primul care a adus franciza in 1997
  9. Clădirea de birouri Dorobanți 239 – unde a funcționat fostul sediul Petrom
 • Reședință: Monaco, vecin cu asociatul și bunul său prieten, Radu Dimofte.
 • Altele: Prieten cu Adriean Videanu. Naș de cununie al lui Ionuț Costea. (președinte Eximbank, cumnat al lui Mircea Geoană).

Cele mai multe dintre afacerile lui Popoviciu sunt trecute pe numele mamei sale, Ligia Popoviciu, în vârstă de 91 ani.

 • Cazier: Puiu Popoviciu a fost judecat pentru o pagubă adusă statului de 300 de milioane de euro prin afacerea “Băneasa” în care a cumpărat un teren de 224 hectare, la un preț de 150 ori mai ieftin/mp2 și a fost condamnat la 7 ani de închisoare în 2017.

Momentan, omul de afaceri se ascunde în Londra, unde magistrații londonezi au refuzat cererea României de extrădare, deoarece omul de afaceri nu ar fi fost „judecat corect” în România.

De asemenea, în schimbul unui „mărunțiș” de doar 200,000 EUR omul de afaceri și-a căpătat și libertatea.

 1. Gheorghe “Bebe” Ionescu:
 • Vârstă: 63 de ani.
 • Domeniul de activitate: Bancar, Finanțe.
 • Afaceri:
  1. Fost Director General al Fondul Proprietății de Stat (FPS – actual A.V.A.S), instituţia care avea în administrare 70% din economia naţională la acea vreme.
  2. Fost Director Sidex International Ltd, (Londra, Anglia) alături de Dan Drăgoi, firma care a „căpușat” combinatul Sidex Galați – afacere ce a costat un dolar pe fiecare român.
  3. Asociat, prin intermediul soției cu Adriean Videanu, numit în Consilii de Administrație la Petrom, Eximbank, BCR de către Ministerul Economiei de atunci.
 • Altele: este tatăl lui Bogdan Ionescu zis Syda (fostul soț al Elenei Băsescu), are casă în Monaco.
 1. Radu Budeanu:
 • Vârstă: 42 de ani.
 • Profesie: Jurnalist.
 • Avere: 30 milioane de
 • Domeniu de activitate: Presa Tabloidă.
 • Afaceri:
  1. Media Can-Can, ProSport, Gândul, Ziua, Ciao!, Click!
  2. Romprest – unul dintre cele mai mare companii de salubritate din România (unde omul de afaceri și-a vândut pachetul de acțiuni în 2020 către unul dintre ceilalți asociați ai firmei)
 • Cazier: Radu Budeanu a recunoscut că a luat o geantă cu 3,8 milioane USD de la Buzăianu și i-a dat-o Anei Maria Topoliceanu, chiar în sediul PDL, pentru Elena Udrea. Mita ar fi fost pentru menținerea contractelor dintre firmele lui Buzăianu și Hidroelectrica. Budeanu a bătut palma cu procurorii pentru o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare și un termen de supraveghere de 4 ani.
 1. Adriean Videanu:
 • Vârstă: 59 de ani.
 • Avere: peste 60 milioane EUR,, fiind o apariție constantă în topul celor mai bogați români.
 • Profesie: Economist.
 • Domeniu de activitate: Politică.
 • Afaceri:
  1. Fost Ministru de Stat pentru coordonarea activităților în domeniul economic (2004 – 2005)
  2. Fost Primar al Bucureștiului, ales în 2005
  3. Fost Ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (2008 – 2010)
  4. Fost Lider în PDL.
 • Apropiat de Gheorghe “Bebe” Ionescucu care a fost partener de table și de împrumuturi. și Gabriel “Puiu” Popoviciu.
 • Cazier: Acuzat de delapidarea Romgaz, pentru care i s-a pus sechestru pe avere în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal, prin obţinerea în mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine.

DIICOT arată că grupul a avut un lider, în persoana lui Ioan Niculae, şi o structură determinată, structurată pe paliere de comandă şi în unele cazuri şi de execuţie la nivelul fiecărei entităţi juridice implicate în cauză: SC Interagro SA – palierul de comandă – Ioan Niculae, palierul de execuţie – Marin Mirea şi Dan Victor Alesandru; Ministerul Economiei – palierul de comandă – Adriean Videanu, palierul de execuţie – Viorel Palaşcă şi Ioan Apan; Romgaz SA – palierul de comandă – Alpar Kramer şi alţi doi suspecţi, în prezent decedaţi.

Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridică la suma de 282.630.330 lei.

 1. Raul Doicescu:
 • Vârstă: 63 de ani.
 • Avere: 50 de  milioane EUR, conform unui top realizat de Capital în 2019, fiind recunoscut și de Forbes România ca fiind unul dintre cei mai importanți constructori din România
 • Domeniu de activitate: Construcții.
 • Afaceri:
  1. Bog’Art, responsabil de construcția a mai mult de jumătate din spațiile de birouri moderne din București, unde stocul este estimat în jurul a 3 milioane de metri pătrați.

Dincolo de clădirile de birouri, Bog’Art este cunoscut și pentru alte proiecte importante, precum centrele comerciale Băneasa Shopping City, Veranda Mall, Mega Mall și Sun Plaza, din Capitală, sau Coresi Shopping Resort, din Brașov, și Oradea Shopping City.

 1. Aeroportul Băneasa și clădirea de birouri Globalworth Square, dar și la proiectul Art City, un proiect imobiliar de 20 milioane EUR amplasat in nordul Capitalei.
 • Altele: Prieten cu Adriean Videanu și Gheorghe “Bebe” Ionescu.
 1. Rareș Mănescu:
 • Vârstă: 52 de ani.
 • Profesie: economist.
 • Domeniu de activitate: Politică.
 • Afaceri:
  1. Fost Vicepreședinte PNL,
  2. Fost Parlamentar,
  3. Fost Primar al Sectorului 6 – București.
 • Altele: Apropiat al lui Dragoș Dobrescu.
 1. Sorin Blejnar:
 • Vârstă: 50 de ani.
 • Profesie: Economist.
 • Domeniu de activitate: Finanțe.
 • Afaceri:
  1. Fost Comisar General Adjunct – Comisariatul General al Gărzii Financiare,
  2. Fost Șef ANAF.
 • Altele: Fost subaltern și mână dreaptă: Codruț Marta. Prieteni și parteneri: foarte mulți din Gruparea Monaco.
 • Cazier: În mai 2019, Sorin Blejnar a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de către DNA Ploieşti în anul 2016, sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la ANAF, Blejnar a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procent de 20% din valoarea unor contracte care urmau să fie încheiate la nivelul instituţiei publice. Banii respectivi urmau să-i fie dați lui Blejnar în schimbul exercitării influenţei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât acestea să fie obţinute de firma omului de afaceri.

Conform DNA, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, Blejnar şi celălalt funcţionar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme “fantomă” controlate de aceştia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive. Din această sumă de bani, lui Blejnar Sorin i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei, spunea DNA.

 1. Codruț Marta.
 • Vârstă: 38 de ani – la momentul dispariției în 2012.
 • Avere: peste 1 milion EUR – la momentul dispariției în 2012.
 • Domeniu de activitate: Finanțe, Politică.
 • Afaceri:
  1. Fost Director de Cabinet al lui Sorin Blejnar, în cadrul ANAF,
  2. Fost Intermediar de terenuri,
  3. Fost Creditor al unor diferite firme&persoane,
  4. Fost Acționar în: SC La Reclama SRL, Bethland Invest SA, SC Glasul Aradului SRL,
  5. Fost Director Economic al firmei SC Outdoor Channel SRL,
  6. Fost Director de Cabinet in cadrul ANAF.
 • Altele: Prieten cu Dragoș Dobrescu, Radu DimofteElan Schwartzenberg, Ion Țiriac și alți membri ai Grupării Monaco.
 • Deținea 1 apartament în Monaco.
 • Pasiuni: vânătoarea, doamnele și băutura, precum declara chiar el.
 • Dispărut din anul 2012, fiind dat în urmărire internațională din 2012, a fost pus sub acuzare alături de Sorin Blejnar în dosarul „motorina”, el jucând rolul intermediarului „spăgii”.
 1. Bogdan Buzăianu
 • Vârstă: 53 de ani.
 • Avere: 90100 de milioane EUR.
 • Domeniu de activitate: Trader – Cel mai „deștept” băiat din energie.
 • Afaceri:
  1. Fondator al Energy Holdingunul dintre principalii foști beneficiari de contracte avantajoase cu Hidroelectricapână la intrarea acestuia în insolvență în 2012 și faliment în 2020.
  2. Bănuit a fi și în spatele Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries.
 • Deține 1 casă de vacanță în Monaco și 1 în Elveția.
 • Altele: De ziua lui, a chemat U2 să-i cânte, în Monte Carlo, pentru 150.000 de EUR.
 • Cazier: Buzăianu este acuzat că și-ar fi delapidat compania cu aproape 64 de milioane de lei, adică aproape 14 milioane de EUR. Ar fi făcut evaziune fiscală de peste 6 milioane de lei (aproape 1,3 milioane EUR), rambursare ilegală de TVA de 17 de milioane de lei (3,5 milioane EUR) și spălare de bani de peste 6 milioane EUR.

Și compania Energy Holding este urmărită penal pentru evaziune fiscală.

În 2004, pe vremea când ministrul Economiei era chiar naşul lui, Dan Ioan Popescu zis DIP, compania controlată de Buzăianu, Energy Holding, a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, cu o valoare a energiei tranzacționate de aproape 1 miliard USD.

Contractul dintre Energy Holding – Hidroelectrica ar fi fost încheiat ilegal şi ar fi reprezentat mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme.

În iulie 2018, DNA a clasat marele dosar ”Hidroelectrica – retehnologizarea Porților de fier” privindu-l pe Bogdan Buzăianu.

Buzăianu ar fi denunțat-o pe Elena Udrea la DNA în 2017 şi astfel a scăpat de dosarul de dare de mită.

 1. Elan Schwartzenberg (fostul soț al Mihaelei Rădulescu)
 • Vârsta: 54 de ani.
 • Profesie: Stomatolog.
 • Avere: 16-18 de milioane EUR, conform TOP 300 Capital– Cei mai bogați români din 2014
 • Domenii de activitate: Media, Imobiliare, Publicitate, Firme off-shore.
 • Afaceri:
  1. Fost Patron Realitatea TV.
  2. Acționar News Television (România) SRL
 • Altele: Prieten cu Codruț Marta, Sorin Blejnar și mai mulți membri ai Grupării
 • Cazier: În 2014, DNA îl căuta pe Elan Schwarzenberg pentru fraudare în procedura de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al Realitatea Media. Procurorii anticorupție au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns dintr-o anchetă ce îl viza pe Radu Mazăre. DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală.” Toate acuzatiile aduse s-au dovedit false si nefondate, toate dosarele deschise au fost inchise, faptele prescrise. Elan Schwartzenberg nu a fost găsit vinovat la niciun capăt de acuzație, În 2020,Tribunalul București a dispus încetarea procesului penal împotriva lui, în dosarul legat de campusul socialHenri Coandă” din Constanța, în care fusese trimis în judecată de DNA pentru complicitate la dare de mită, pe motiv că faptele s-au prescris.
 1. Ion Țiriac
 • Vârstă: 82 de ani.
 • Profesie: fost jucător profesionist de tenis, jucător de hochei pe gheață.
 • Avere: 1,6 miliarde EUR, conform Forbes (2021) – a fost primul român miliardar în EUR, primul român care a fost inclus în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume.
 • Domenii de activitate: Auto, Imobiliare, Banking, Asigurări.
 • Afaceri:
  1. Tiriac Holdings Ltd.

– servicii bancare (în 1990 a devenit acționar principal al Bancii Comerciale “Ion Țiriac” S.A., prima bancă privată din România, alături de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, care mai apoi a fuzionat cu HVB, transformându-se în HVB Țiriac, care ulterior a fuzionat cu UniCredit România, devenind UniCredit Țiriac Bank),

– auto (reprezentanțe pentru Mercedes și Ford, dealer Hyundai și reprezentențe locale Opel, licențe de rent-a-car pentru Avis și Hertz),

– asigurări – Allianz-Tiriac,

– aviație – Țiriac Air (operator de zboruri de tip VIP charter)

– retail (investitor unic român la METRO) etc.

 • Deține 1 casă de vacanță în Monaco, dar și în alte locații exclusiviste.
 • Pasiuni: vânătoarea.
 • Altele: Partener de vânătoare cu Elan Schwartzenberg, Codruț Marta, fostul primar din Monte Carlo, Georges Marsan.
 1. Dan Petrescu
 2. Nicolae Dumitru, zis Nicu Niro
 3. Dan Fisher
 4. Cristian Burci:
 5. Carmen Adamescu
 6. Cătălin Voloşeniuc
 7. Bobby Păunescu.

O parte din acești oameni sunt prieteni cu actualul suveran al Principatului Monaco, Prințul Albert al II-lea.

În timp ce în România a continuat să tranzacţioneze drepturi litigioase din retrocedări până chiar la finele anului trecut, afaceristul Dragoş Săvulescu a decis la sfârşitul lui 2012 să plece de la Dinamo şi ulterior să plece şi din ţară în SUA, unde și-a înființat cele 2 companii de care am menționat mai sus, și încă una pe numele soției.

Reporter Sfin: Iată deci ce companie „aleasă”…

Nu e de mirare ca într-un asemenea context ai nevoie „doar” de 6 ani ca să devii milionar…

Dr. Kristine Bago: Tot datele oficiale arată că din 2004 şi până în prezent, Dragoş Săvulescu a fost implicat în mai multe societăţi comerciale sau pe acţiuni care au avut legătură cu presa, domeniul imobiliar sau sportul, în speță fotbalul.

În 2004, Dragoş Săvulescu apare în acţionariatul SC High Life Trust SRL, alături de afaceristul Dragoş Dobrescu, lider al grupării Monaco specializat în afaceri imobiliare, alături de Oreste Scarlat Alexandru Teodorescu şi Felix Aurelian Rache, şi alte personaje, milionari ai grupării Monaco.

Societatea SC High Life Trust SRL a fost dizolvată chiar pe 15 noiembrie 2018, din ea mai făcând parte la acel moment doar Ioan Radu Budeanu, tot din gruparea Monaco şi Dragoş Săvulescu.

Ciudat este că singurele date financiare despre această firmă disponibile în spațiul public apar doar pentru primul an de funcționare și anume 2005, când compania înregistrează o cifră de afaceri de aproape 600,000 lei și o pierdere de aproape 100,000 lei, având 12 angajați.

An Cifra
Afaceri
Profit
Net
Datorii Active
Imobilizate
Active
Circulante
Capitaluri
Proprii
Angajați
(nr. mediu)
2005 590 686 -91 806 457 207 568 168 578 -288 061 12

 

Dragoş Săvulescu a mai făcut parte ca acţionar şi/sau administrator din:

 1. SC Fastserv Prodcom SRL/imobiliare – înființată în 1996, având ca obiect principal de activitate codul CAEN 6831 – Agenții imobiliare.

Și mai ciudat este că această firmă raportează pentru anul 2020 ca și cifra de afaceri 0 lei, dar un profit de 543,837 RON având doar 3 angajați, după 24 ani de activitate.

 1. SC Expoinvestment SRL/imobiliare,
 2. SC Global Invest Group Societate de Investiţii şi Dezvoltare SA/imobiliare alături de afaceristul Dragoş Dobrescu,
 3. SC Four Seasons Imobconsult SRL/imobiliare,
 4. SC Mandrake Productions SRL/ – Activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune
 5. SC Ivana Chubbuck Mandragora Movies Acting Studio SRL/film şi
 6. SC Dinamo 1948 SAunde a deţinut şi 20,8 % din societate, a fost membru în Consiliul de Administraţie, finanţator şi asociat în acţionariat de-a lungul anilor cu Nicolae BadeaVladimir CohnGheorghe NeţoiuVasile TurcuCristian Borcea, iranianul Karimzadeh Hagh Mohammad BagherCorneliu Dinu şi Florian Bucşă/Florian Walter.

Reporter Sfin: Începând cu 2014 si până în 2018, conform datelor din presa, Dragoş Săvulescu încearcă să se lipească de lumea Hollywoodului, joacă diverse roluri în filme ca Love by Design, Palatul Pionierilor, Criminal, High Strung, Limani şi shot drama ca A Way Out şi îşi încearcă norocul şi ca producător prin SUA şi România.

Iată deci ce tumult continuu al omului de afaceri printre diferitele domenii de activitate din business.

În ciuda faptului că a afaceristul a anunţat în ianuarie 2018 presa de showbiz că şi-a cumpărat casă cu 3 milioane de dolari, pe care şi-a şi filmat-o singur de mai multe ori, datele Registrului Proprietăţilor din Los Angeles arată că pe 25 septembrie 2018, vila din 1889 Rising Glen Road, Los Angeles, California, îl avea în continuare proprietar pe dezvoltatorul imobiliar al Los Angelesului, West Hollywood, Malibu, Bel Air şi Beverly Hills, Stephen Resnick.

Astfel că proprietatea în care stătea de câţiva ani Dragoş Săvulescu şi ulterior şi soţia sa, Angela Martini, aparţine Stephen B Resnick 2014 Living Trust şi Resnick Stephen B Trustee care au de plătit o datorie pentru vilă la banca Premier America Credit Union până în 2033 de 1.380.000 de dolari. Contactat pentru a lămuri situaţia imobiliară a lui Dragoş Săvulescu în legătură cu proprietatea de pe 1889 Rising Glen Road, până în prezent, dezvoltatorul Stephen Resnick nu a oferit niciun răspuns. Piaţa imobiliară americană evaluează chiria pentru vila în care stă Dragoş Săvulescu în Los Angeles între 6500 şi 10.000 de dolari pe lună.

Datele Registrului Proprietăţilor din Los Angeles, California, arată că vila din Los Angeles în care stă Dragoş Săvulescu are 4 dormitoare, 3 băi, piscină, terasă, spa, remodelată, refinisată, cu îmbunătăţiri şi înălţări de-a lungul timpului, deşi prima oară a fost vândută în 1998 pentru 1 milion de dolari, deşi are o valoare numai a terenului de 1,98 milioane de dolari, este în prezent evaluată pe piaţa imobiliară din SUA la 6,68 milioane de dolari SUA.

Odată mutată în Los Angeles “să-şi întâlnească dragostea”, Martini l-a întâlnit la o petrecere dată în casa afaceristului, pe 1889 Rising Glen Road, chiar pe afaceristul Dragoş Săvulescu. Iar totul a început să se transforme într-un film, viaţa celor doi derulându-se într-un lux orbitor.

Eu am vrut să intru în filme şi am intrat atât de mult în filme încât viaţa mea proprie a devenit un film. Da, de câţiva ani, practic de când am făcut pasul din România, nu pot să spun că m-am mutat total, dar o bună parte, cea mai mare parte a timpului sunt în Los Angeles şi probabil că pe măsură ce va trece timpul voi fi şi mai mult timp în Los Angeles. Cam din momentul ăla viaţa s-a schimbat pentru că locaţia şi lumea de acolo şi ceea ce faci şi modul în care interacţionezi cu oamenii şi totul, absolut totul te inspiră şi te motivează şi, într-adevăr, viaţa mea a devenit un filmDar sigur în ultimii 2 ani de zile viaţa mea a devenit într-adevăr un film pentru că atunci când eşti împlinit într-adevăr viaţa devine ca un film”, mărturisea Săvulescu, încântat şi entuziasmat, la începutul lui 2018.

În iulie 2016, cei doi ajung şi la Bucureşti, inclusiv prin cluburile din Mamaia, ca apoi să se ducă în Londra, în Mykonos cu private jet şi în Zurich cu un elicopter. Tot în vara lui 2016, Dragoş Săvulescu şi Angela Martini filmează şi un videoclip în casa din 1889 Rising Glen Road, Los Angeles, participă în Elveţia la nunta finanţatorului britanic, Nat Rothschild, din familia Rothchild, se întorc în România, se văd şi cu Ilie Năstase, naşul lui Săvulescu din precedenta căsătorie, se duc la Paris, în Ibiza Spania, pe yachturi, se întorc la Bucureşti şi după aceea pleacă în Los Angeles.

Cei doi îşi petrec apoi ceva vreme în New York participând la tot felul de petreceri, în Londra, la invitaţia lordului John Alderdice, iar mama Angelei Martini este invitata premierului albanez la primul summit al Diasporei organizat la Tirana. Crăciunul 2016 cei doi şi-l fac în Los Angeles ca apoi Revelionul să-l petreacă, călătorind iar cu un private jet, în Miami, pe un yacht, şi apoi în Mexic.

În 2017Dragoş Săvulescu începe să dea petreceri de Oscar la casa sa din Los Angeles, apoi pleacă iar cu Angela Martini în Roma, petrec acolo Paştele iar cu o lună înainte de ziua sa, Martini primeşte de la Săvulescu un SUV AMG G63 Class Luxury Off Road Mercedes ce ajunge şi până la 255.000 de dolari.

Apoi cei doi iar călătoresc la Festivalul de la Cannes, în iunie 2017 revin în Bucureşti, fac antrenamente în poligon, se duc la Mamaia, ca apoi să se întoarcă vara în aceeaşi casă din Ibiza Spania, unde călătoresc iar cu jetul. Vara lui 2017, Săvulescu este numai alături de Angela Martini prin petreceri, yachturi şi jeturi, călătorind din Spania în Italia, din Ibiza, în Marbella, în Pisa, Sardinia, ca în Septembrie să se întoarcă în Los Angeles. În octombrie 2017, de ziua lui Săvulescu, cei doi se duc în Viena, vin apoi la Bucureşti, ca în noiembrie să se întoarcă în New York şi apoi Los Angeles.

În decembrie 2017, Dragoş Săvulescu se căsătoreşte intempestiv cu Angela Martini în Las Vegas. Iar Săvulescu îi cumpără lui Martini, devenită soţie, un Bentley decapotabil de alte câteva sute de mii de dolari. Apoi cei doi se întorc în California şi filmează împreună un videoclip. Revelionul 2017, Dragoş Săvulescu şi-l face cu Angela Martini în Elveţia.

În ianuarie 2018, cei doi se duc în insulele Seychelles într-un resort de lux de luna de miere. Apoi se duc la Zurich ca să ia „inelul” şi vin în Februarie la Bucureşti. Lunile următoare cei doi şi le petrec în California, în casa din Los Angeles, mai trag câteva videoclipuri, se duc la Disneyland/Paris, vin în Bucureşti, ca ziua de naştere a lui Martini, în mai, să se ducă amândoi în Maldive, afaceristul rezervând cu această ocazie toată plaja şi restaurantul resortului pentru soţia sa.

Cei doi se întorc apoi în Los Angeles, în iulie revin în România, ca apoi să călătorească tot cu un private jet în Turcia. Se duc în restaurante celebre ca cel al lui Nusret, unde sunt serviţi de celebrul chef şi, ulterior, ajung tot cu un luxury private jet la Bodrum.

În vara lui 2018, cei doi ajung din Turcia în Grecia, în Mikonos, şi ulterior în Italia. În Santorini pe yachturi, apoi tot pe yachturi şi cu luxury private jets în CapriItalia, în vile luxoase din Positano, în Porto CervoSardinia. Cei doi ajung în toamnă iar în Bucureşti unde sărbătoresc ziua lui Săvulescu cu Ilie Năstase, Delia, alţi priteni dar şi un tort cu chipul afaceristului. Angela Martini se mai duce în Milano, se întoarce în Los Angeles unde îşi prezintă casa de lux din Los Angeles televiziunilor din Albania, pentru ca în decembrie cei doi să se întoarcă în România. Crăciunul şi-l făcuseră în Saint Moritz, ElveţiaDragoş Săvulescu şi Angela Martini au petrecut Revelionul 2018 – 2019 în România.

Dr. Kristine Bago: După acest maraton de lux și extravaganțe, Dragoş Emil Săvulescu a fost condamnat în februarie 2019 la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare şi, ca pedeapsă complementară, alţi 3 ani de interzicere a unor drepturi. După ce a tranzacționat terenuri şi a fost traficant de drepturi litigioase, afaceristul grupării Monaco, Dragoş Săvulescu a fost dat în urmărire internaţională pentru neprezentare în implinirea pedepsei cu executare.

După o anchetă care a durat 2 ani, în octombrie 2008Dragoş Emil Săvulescu este trimis în judecată de DNA alături de alte 36 de persoane, pentru infracţiuni comise în tranzacţionarea drepturilor litigioase pentru terenuri, plaje şi faleze preţioase şi întinse aflate în Constanţa, unde Săvulescu, alături de alţi reprezentanţi ai grupării Monaco, acţionau ca mandatari sau cesionari, cumpărători de drepturi succesorale.

În uriaşul dosarul de corupţie le mai fuseseră reţinute o serie de infracţiuni lui Radu Mazăre, primarul Constanţei, lui Nicuşor Constantinescu, preşedinte al CJ Constanţa, milionarului grupului MonacoGeorgică Giurgiucanumilionarului asociat cu el Cristian Borcea, notarului Andrei Aurel Jean, soţul celei care a devenit ulterior şefa Tribunalului Bucureşti, funcţionarilor din primărie, funcţionari din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publictate Imobiliară, moştenitori, membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa, cesionari cumpărători de drepturi succesorale, interpuşi cumpărători de terenuri şi evaluatori agreaţi de primăria Constanţa, faptele petrecându-se în perioada noiembrie 2002-iulie 2005prejudiciul adus statului român evaluat la această oră fiind de peste 500 de milioane de euro.

Procurorii stabiliseră că membrii grupului Monaco, milionarii Cristian Borcea, Georgică Giurgiucanu şi Dragoş Emil Săvulescu s-au asociat în societatea Holiday Club Neptun SA şi au intrat ilegal în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă, Aline Ivonne Movilă Buzescu. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea ei de moştenire de fapt Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara lui 2001.

Reporter Sfin: Cum au acționat membrii grupării Monaco în acest caz?

Dr. Kristine Bago: Având complicitatea notarilor, milionarii grupului Monaco au acţionat ca mandatari ai moştenitoarei şi au solicitat Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe uriaşe de teren. Apoi, milionarii au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude la alte preţuri.

Practic, după 9 ani de judecată, afaceristul Dragoş Emil Săvulescu, în iulie 2017, în timp ce se afla în România, a fost condamnat în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Pe 7 februarie 2019, după 11 ani de judecată, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au găsit vinovat în mod definitiv pe Dragoş Emil Săvulescu de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, fiind condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Alături de alti 32 de inculpaţi şi condamnaţi din dosar şi chiar şi de mama sa, Geta Săvulescu, Dragoş Săvulescu are de plătit şi el 33.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

În primă fază, afaceristul Dragoş Emil Săvulescu se sustrage de la executarea pedepsei de 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executarePentru a putea fi capturat, pe numele lui Dragoş Emil Săvulescu autorităţile române au emis un mandat internaţional de arestare.

Reporter Sfin: Și iată chiar săptămâna trecută, datorita unei greșeli a soției, care a postat poze cu acesta de la vila lor din Mykonos, milionarul Dragoș Săvulescu este prins în Grecia. Acesta a fost reținut de autoritățile din Grecia în data de 8 august 2021, în timp ce se afla pe insula din Mykonos.

Romania a cerut extrădarea acestuia.

Dar surpriză! După arest, autoritățile elene au hotărât doar măsura arestului la domiciliu – sub forma controlului judiciar.

Destul de convenabil pentru un milionar…

Dr. Kristine Bago: Living the American dream, in a Romanian way…am putea spune.

Printre multe milioane și multe luni de condamnare cu închisoare…

Update: Curtea de Apel din Syros a respins extrădarea lui Dragoş Săvulescu din Grecia şi l-a lăsat să plece în Italia

Curtea de Apel a Mării Egee din Syros, Grecia, a respins extrădarea fugarului Dragoş Săvulescu, 47 de ani, în România şi l-a lăsat să plece în Italia, la Milano, potrivit unui comunicat de presă emis de omul de afaceri, prin intermediul unui purtător de cuvânt, scrie G4Media. Comunicatul este citat și de portalul albanez Politiko. Săvulescu și Angela Marini, soția sa, au părăsit Mykonos și au ajuns la rezidența lor din Milano, Italia. Presa elenă a scris că, pe perioada controlului judiciar, cei doi au stat într-o vilă de lux din Agios Lazaros, pentru care au plătit 87.500 de euro pe săptămână.

„Curtea de Apel a Mării Egee din Syros a ordonat retragerea imediată a mandatului de arestare din România. Domnul Săvulescu a fost arestat în insula Mykonos pe 9 august datorită menţinerii de către Curtea de Apel Bucureşti a unui mandat vechi de arestare din februarie 2019, ca urmare a condamnării sale în dosarul retrocedărilor din Constanța ce datează încă din 2005, dosar ce conţine acuzaţii pe care domnul Săvulescu le neagă cu tărie. Curtea de Apel Napoli, Italia, unde domnul Săvulescu este rezident, a respins anterior cererea de extrădare în România, recunoscând în același timp sentinţa în Italia conform legislaţiei europene și aplicând apoi o graţiere la respectiva sentinţă, conform legislaţiei italiene”, se arată în comunicatul emis de Săvulescu.

„Sunt hotărât să expun marele abuz”

„Chiar dacă în ultimele săptămâni am trecut prin iad, arestarea mea din Mykonos a dovedit încă o dată că autoritățile române au ignorat abuziv legislaţia italiană și europeană prin menţinerea unui mandat de arestare în situaţia în care din punct de vedere legal nu aveau autoritatea de a face acest lucru. Sunt recunoscător instanței din Grecia pentru corecta aplicare a legii și mulţumesc avocatului meu, Michalis Dimitrakopoulos, pentru calitatea excepţională a muncii sale. Revenit acasă la Milano, sunt hotărât să expun public marele abuz făcut în cazul meu, ca și în multe alte cazuri din România”, a declarat Dragoş Săvulescu la ieşirea din clădirea tribunalului din Syros, potrivit comunicatului.

Săvulescu susţine că „a fost arestat într-un restaurant din Mykonos, în fața soției și prietenilor săi, într-o operațiune care a implicat peste 30 de ofițeri de poliție” și a petrecut apoi două zile sub arest în Syros, înainte de a fi eliberat sub control judiciar, în așteptarea deciziei privind extrădarea. Am trăit momente demne de scenariu de film, iar după ce am înţeles care a fost nivelul presiunii făcute de autorităţile române pentru o arestare care s-a dovedit a fi ilegală, am înţeles din nou cât de multă injustiţie există. În acest moment însă, nu îmi doresc decât să uit această experienţă teribilă. Angela Martini, soția lui Dragoș Săvulescu: Și portalul albanez Politiko a preluat comunicatul lui Dragoș Săvulescu. Fostul acționar al echipei de fotbal Dinamo este căsătorit din 2017 cu Angela Martini, care are origini albaneze. Ei se declară deciși să reabiliteze numele Săvulescu și să denunțe sistemul „abuziv” din România.

„Am tăcut de trei ani, dar este suficient”, a mai transmis Săvulescu. Dragoș Săvulescu, alături de soție și de avocatul Michalis Dimitrakopoulos, în Politiko Săvulescu a fost arestat luni, 9 august, în Grecia. Conform informațiilor Libertatea, fostul acționar de la clubul de fotbal Dinamo a fost prins în așa-zisa zonă a morilor din Mykonos, una urmărită îndeaproape de Interpol din cauza persoanelor care își fac acolo vacanțele, multe dintre ele având legături cu lumea interlopă. Cu o zi înainte să fie prins, Dragoș Săvulescu a fost surprins într-o imagine postată pe Instagram de soția albanezo-elvețiană Angela Martini.

O prietenă a comentat și a precizat că imaginea este din Mykonos. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, pe 12 martie, definitiv, contestaţia la executare formulată de fostul finanţator al clubului de fotbal Dinamo, în care acesta solicita să-i fie anulată condamnarea de 5 ani şi jumătate închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa şi Mamaia. Săvulescu a fugit din România înainte de a fi condamnat definitiv, pe 8 februarie, el stabilindu-se în Italia, unde Curtea de Apel din Napoli i-a comutat pedeapsa într-una cu suspendare. Decizia instanţei din Napoli se aplică însă doar pe teritoriul acestei ţări. Omul de afaceri figurează în continuare pe site-ul Poliţiei Române la rubrica „persoane urmărite”, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare de către Curtea de Apel Bucureşti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here