Lipsesc 34 mld. euro din capitalul firmelor. 30% din rulajul firmelor cu pierderi este venit pasiv din zona de «credite acţionari»

0
834

Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Florin Georgescu, fost ministru al Finanţelor (în perioada noiembrie 1992 –  decem­brie 1996 şi în perioada mai-decembrie 2012), susține că lipsesc 34 de miliarde de euro din capitalul firmelor, precum și că există firme falimentare cu patroni bogați.

„Unul dintre eşecurile majore ale economiei de piaţă din România este acela că se înregistrează un deficit substanţial de capital, despre care nimeni nu vorbeşte. Din gestiunea firmelor lipsesc 34 de miliarde de euro, adică 21% din PIB. Ce capitalism e ăla fără capital? Dacă ne uităm la principiile capitalismului, vedem că în România «împăratul este gol». Sunt capi­talişti fără capital, sunt oameni care trăiesc pe datorie, dar îşi arogă drepturi de capi­talist. Acest deficit de 34 de miliarde este localizat la 277.000 de firme, 38% din total, din care 270.000 au capital negativ de 30 de miliarde, deci practic sunt falimentare, au datoriile mai mari decât cuantumul activelor“, a spus Florin Georgescu.

Acesta amintește că, în România, capitalismul s-a construit într-un ritm foarte accelerat şi a fost construit de câteva grupuri restrânse de interese, spre deosebire de situaţia din statele dezvoltate, unde economia de piaţă a fost creată pe o perioadă îndelungată, în mod organic. Din acest motiv, Florin Georgescu crede că România are în prezent un sistem capitalist hibrid, care a scos la iveală un mare eşec al economiei de piaţă: crearea de patroni bogaţi cu firme falimentare.

Florin Georgescu a comparat situaţia celor aproxi­mativ 1.000 de mari întreprinderi socialiste considerate „dinozauri“ care au fost „omorâte“ odată cu intrarea în economia de piaţă cu firmele care generează pierderi şi care sunt în prezent „şobolani care trăiesc pe datorii“ în capitalism.

„Aceasta este realitatea. Ori veniţi cu capital, să fiţi capitalişti, ori, dacă nu, lăsaţi-vă de meserie. Nu trebuie să fiţi patroni dacă nu aveţi bani sau dacă nu vreţi să îi aduceţi. Pentru că în loc să aducă capital ei folosesc datoriile, inclusiv către ei înşişi. Astfel, pentru că nu vor să bage bani în capital, îşi împrumută firmele: 30% din rulajul firmelor cu pierderi este venit pasiv din zona de «credite acţionari». Nu vor să bage bani în capital pentru că le e greu să îl mai recupereze, aşa că preferă să mai facă o operaţiune cu firma care are o situaţie negativă financiară, o împrumută, realizează operaţiunea şi iau banii înapoi. Şi unde este performanţa firmei, pentru că nu poţi să cumperi roboţi cu arierate şi datorii şi cu credite de la întreprinzător”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here