Lipsa unor baze de date imobiliare care să centralizeze preţurile din contractele de vânzare-cumpărare distorsionează piaţa imobiliară autohtonă

0
1573
piata-imobiliara

România este , alături de Grecia, unul dintre puţinele state europene fără o bază de date cu informaţiile din aceste contracte, atrag atenţia consultanţii din domeniul imobiliar.

„Investitorii care vor să achiziţioneze, să vândă sau chiar să închirieze o proprietate imobiliară, rezidenţială sau comercială, nu au posibilitatea de a afla preţurile reale la care au mai avut loc asemenea tranzacţii în perioadele anterioare. Singurele date accesibile publicului larg sunt preţurile cerute de vânzători, postate în ofertele imobiliare din publicaţiile de profil.

Însă nici acestea nu indică nivelul real la care se încheie contractele de vânzare-cumpărare între două părţi. Lipsa unor baze de date imobiliare care să centralizeze preţurile din contractele de vânzare-cumpărare distorsionează piaţa autohtonă, pentru că nu există un reper real pentru cumpărători şi pentru că încurajează menţinerea în această zonă a ‘adevărului parţial’ datorată şi acestei lipse de transparenţă”, notează specialiştii companiei de evaluare şi consultanţă de afaceri Veridio.

Potrivit sursei citate, în România, unul dintre puţinele state europene membre ale Grupului European al Asociaţiilor de Evaluatori – TEGoVA, singurul reper al pieţei imobiliare recunoscut la nivel european ţine cont de rapoartele de evaluare pentru garantarea împrumuturilor bancare, care prezintă valori estimate de evaluatori, şi nu preţuri de vânzare, însă publicul nu are acces la această Bază Imobiliară de Garanţii, gestionată de către Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România.

”Sunt, însă, ţări ca Germania, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Portugalia, Serbia şi Suedia, unde funcţionează ambele tipuri de baze de date. În prezent, municipiul Cluj-Napoca este singurul oraş din România în care toate datele din contractele de vânzare-cumpărare înregistrate la primărie sunt centralizate prin intermediul unor ghiduri ale tranzacţiilor imobiliare realizate în anii 2013, 2014 şi 2015”, subliniază specialiştii din domeniu.

Proiectul de la Cluj-Napoca, realizat de Veridio, în colaborare cu Direcţia de Impozite şi Taxe a Municipiului Cluj-Napoca, a continuat şi în anul 2016, urmând ca în perioada următoare să fie prezentată publicului ultima ediţie a acestui ghid imobiliar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here