Limbajul trupului – 5 greşeli des întâlnite

0
1974
Limbajul trupului – 5 greşeli des întâlnite

Trebuie să zâmbeşti, dar nu prea mult.

Cu siguranţă ai participat la interviuri unde a trebuit să răspunzi la diverse întrebări. Te-ai gândit vreodată că trupul tău ţi-ar putea submina încrederea afişată și șansa de a obţine job-ul dorit? Limbajul trupului poate avea un impact, mult mai mare, asupra succesului tău decât tot ceea ce spui. Un studiu clasic efectuat de UCLA spune că 55% din comunicare este nonverbală, o adevărată provocare, mai ales, atunci când eşti nervos.

“Când ne simţim ameninţaţi, instinctul natural este de a ne acoperi și a ne proteja pe noi înșine”, spune Andy Mangum, membru al Brookhaven College din Dallas, într-un discurs pe tema comunicării. “Această apărare nonverbală sugerează lipsa de încredere. Ceea ce o persoană transmite nu este întotdeauna ceea ce simte iar acest lucru apare, în ochii privitorului, ca fiind defensiv. Deci, cheia este să priveşti natural și încrezător.”

Specialiştii HR au identificat cele mai mari greșeli, în timpul unui interviu, comise de şomeri, prin limbajul trupului. Iată o listă de cinci astfel de greşeli:

  1. CONTACTUL VIZUAL

Două treimi dintre angajatorii intervievaţi au declarat că un contact vizual „sărac”, în timpul unui interviu, poate duce la pierderea oportunităţii de a obţine un loc de muncă. „Imposibilitatea de a privi pe cineva în ochi trimite semnalul că respectivul candidat nu are încredere în sine”, spune Crystal Barnett, specialist principal de resurse umane la furnizorul de servicii HR, Insperity.

Într-un interviu one-on-one, această problemă este ușor de rezolvat pentru că trebuie doar să menții contactul vizual în timp ce-l asculţi pe cel care îţi pune întrebările. Dar dacă ești într-un interviu de grup? “Cel mai bine este să menții contactul vizual cu persoana care a pus întrebarea”, spune Barnett. “Pe parcursul formulării răspunsului, candidatul ar trebui să privească şi către ceilalţi membrii ai echipei de interviu pentru a le „citi” indiciile nonverbale și pentru a-i menține implicați.”

  1. ZÂMBET

Aproape 40% dintre angajatori spun că lipsa zâmbetului, în timpul unui interviu, reprezintă pentru ei un „steag roșu”.

“Prefă-te până-ţi iese, categoric, nu este o idee bună, atunci când vine vorba despre zâmbet”, spune Charlotte Westerhaus-Renfrow, profesor clinic asistent de management şi dreptul afacerilor la Indiana University, Kelley School of Business. “Zâmbetul fals, nesincer, este total nefavorabil, indiferent de intensitatea contactului vizual.”

Westerhaus-Renfrow sugerează combinarea contactului vizual cu un zâmbet veritabil pentru a face o impresie cât mai bună și vine cu un bonus: “Zâmbetul în timpul interviului reduce stresul prin scăderea hormonilor induşi de stres”, spune ea.

  1. FRĂMÂNTAREA PE SCAUN

Candidații care se mişcă prea mult pe scaun, sunt deranjanţi pentru 32% dintre angajatori, potrivit sondajului. Nervozitate este normală în timpul unui interviu, iar acest lucru poate duce uneori la nelinişte. Michael Plummer, CEO al firmei de marketing direct-mail Town America, caută mai multe indicii în limbajul trupului atunci când primeşte candidați la interviu.

“Am văzut oameni atât de nervoşi încât puneau în umbră limbajul trupului”, spune el. “Limbajul corporal este relevant numai în contextul interviului specific. Pot să observ dacă cineva este sensibil sau șmecher. În aceste cazuri, pur și simplu urmăresc conţinutul referințelor.”

Dacă eşti neastâmpărat, te ajută foarte mult poziţia cu ambele picioare pe podea și cu mâinile în poală.

  1. ÎNCRUCIŞAREA BRAȚELOR

Aproape o treime din angajatori spun că încrucişarea brațelor în timpul unui interviu transmite un semnal negativ, dar Michael Landers, autorul lucrării Culture Crossing: Discover The Key To Making Successful Connections În The New Global Era spune că acest lucru ar putea fi o eroare.

Oamenii cred, de multe ori, că brațele încrucișate trimit semnalul că persoana este plictisită, dezactivată sau blocată, spune el. “Cu toate acestea, atunci când întreb oamenii de ce stau așa, marea majoritate răspund că fac acest lucru pentru că le este frig sau pentru că asa se simt mai confortabil”, spune el. “Acest lucru poate duce la pierderea unui candidat excelent sau a unui coleg, tocmai datorită unei interpretări greșite a limbajului trupului.”

Candidații aflaţi în căutarea unui loc de muncă ar trebui să acorde o mai mare atenție modului în care îşi ţin braţele, ori de câte ori este posibil. Pe de altă parte, managerii nu ar trebui să considere că încrucişarea braţelor reprezintă, întotdeauna, un semnal negativ.

  1. POSTURA

Pentru 31% dintre angajatori, postura defectuoasă poate să îl coste pe candidat primirea unei oferte de muncă. Mark Bollman, preşedinte al Creative Colors Internaţional, spune că aceasta reprezintă „cel mai mare steag roșu” atunci când susţine interviuri cu potențiali angajați.

“Aceasta îmi sugerează că sunt prea confortabili sau impasibili și eventual, leneși sau dezinteresaţi”, spune el. “Aceştia nu sunt genul de oameni care pot reuși în afacerea noastră. Noi iubim oameni care au o postură dreaptă, în scaunul lor și care păstreaza un contact vizual susţinut. Aceste lucruri ne indică faptul că sunt dornici, gata să învețe și încântați de oportunitatea oferită.”

„O bună postură dublată de o exprimare fluidă, reprezintă cheia”, spune Zori Rauhe, șeful de resurse al companiei de recrutare de talente Alexander Mann Solutions. “Postura dumneavoastră în timpul interviului, așezat sau în picioare, trebui să fie naturală, nu rigidă sau tensionată”, spune ea. “Când vrei să avansezi semnificativ, acest lucru indică faptul îţi doreşti cu adevărat acest lucru. La urma urmei, cei mai buni candidați se pot angaja la toate nivelurile, inclusiv prin limbajul trupului”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here