Lichidatorul penal-deputat Borza, prevestește criza

1
835

Căderea puternică a celui mai cunoscut indice bursier american, la începutul acestui an, a produs efecte globale, făcându-i pe mulți să se gândească la o nouă criză. În timp ce unii analiști insistă că nu suntem martorii unei alte „bule” care să se spargă, ca în momentul 2008, alți experți sunt de părere că haosul economic pândește chiar după colț.

Deputatul independent Remus Borza aduce în vedere semnele care prevestesc noua criză economică din SUA, conform declarațiilor din emisiunea de la DCNews.

„O să vină criza. Și cum în ultima sută de ani toate crizele globale s-au declanșat în SUA, așa se va întâmpla și acum. Avem câțiva avertizori a unei iminente crize. Pe 5 februarie, indicele Dow Jones a pierdut 1175 de puncte. A scăzut cu 4,6%, cea mai mare scădere din 2011. În săptămâna 5-12 februarie, din conturile celor mai mari firme americane listate pe Wall Street s-au evaporat 3.000 de miliarde de dolari. Acum două săptămâni, indicele Dow Jones a mai suferit o corecție de 5,6%, cea mai mare scădere a bursei din 2008. Câteva mii de miliarde de dolari au dispărut și atunci din bilanțul marilor companii americane. Tot acum două săptămâni, Facebook și Amazon pierdeau, într-o singură zi, peste 100 de miliarde de dolari.

Analiștii pieței financiare au pus recentele cutremure de pe bursa americană pe creșterea salariilor și a inflației în SUA. Facem precizarea că salariile în Statele Unite au crescut în 2017 cu 2,5 % și inflația a ajuns la 2%! În România salariile au crescut în 2017 cu 22% în sectorul bugetar și cu 10% în cel privat, iar inflația a fost 3,1%. În februarie 2018, inflația a atins nivelul record de 4,7%. Concluziile le trageți dumneavoastră”, a spus fostul membru ALDE.

Pe piața bursieră, acțiunile reprezintă „doar niște baloane”, a continuat deputatul.

„Apare temerea unei iminente crize și atunci se depreciează toate acțiunile. Există o tendință de supraevaluare a activelor companiilor americane. De aici rezultă o oarecare volatilitate și instabilitate, care, ciclic, la o perioadă de șapte-zece ani de zile, generează o mare criză. În lume sunt peste 350.000 de miliarde de titluri de valoare. E clar că ele nu mai au niciun corespondent în aur sau valute. Sunt doar niște baloane care, în curând, vor face poc”, subliniază Remus Borza.

Deputatul neafiliat a vorbit și despre momentul în care va apărea criza, dar și despre situația României.

„Criza se apropie. Ea va debuta în a doua jumătate a anului 2019 și va ajunge la apogeu în 2020. Noi cum pregătim România de criză? Cu pomeni electorale, indemnizații, ajutoare sociale, salarii și pensii mai mari, deficite bugetare și de cont curent, inflație de 5% și datorii de 94 miliarde de euro. Există foarte multă autosuficiență și mediocritate în sectorul public. Muncim puțin și prost, dar vrem să fim plătiți ca în Occident. În economia reală avem un deficit de 500.000 de locuri de muncă, în special pe zona industrială și de producție. Învățământul profesional e sublim, dar lipsește cu desăvârșire. Ne-am făcut toți avocați, ziariști, economiști, comentatori și părerologi”, a încheiat parlamentarul.

1 COMENTARIU

  1. adevarul ca toti vor s-o frece si sa dea forward la mail; asta e cel mai bun loc de munca; vor tot ce e mai scump si bun si cred ca si merita, pe baza muncii lor; daca reusesc, bravo lor dar dau un exemplu prost celorlalti;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here