Legea resurselor hidrominerale va produce confuzie în anumite cazuri, va închide fabrici, va păgubi administraţiile locale şi, nu în ultimul rând, va duce la scumpirea apei la raft

0
732

“După cum se tot repetă, “Iadul este pavat cu bune intenţii”, la fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte anumite iniţiative legislative. Ajunsă la Senat pentru a primi aviz favorabil, legea va produce confuzie în anumite cazuri, va închide fabrici, va păgubi administraţiile locale, care nu vor beneficia cu această ocazie de nişte bani, şi va duce la scumpirea apei la raft. Punctual, producătorii au sesizat câteva dintre cele mai arzătoare probleme care vor apărea în urma adoptării acestei legi. Astfel, se scumpeşte apa de izvor şi de masă îmbuteliată, proiectul prevede introducerea redevenţei pentru apele de izvor şi de masă, de patru euro/metru cub, aceasta fiind cea mai mare taxare din UE. Drept urmare, preţul de vânzare la raft, pentru apele de izvor şi de masă îmbuteliate, va creşte cu minim 10%”, se menţionează într-un comunicat de presă al Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei (APRIA).

Potrivit sursei citate, acest proiect restricţionează dreptul populaţiei de a consuma zilnic o apă potabilă de calitate, la un preţ accesibil. “Un alt efect al redevenţei, dar şi al implementării dispoziţiilor prezentului proiect va fi închiderea multor fabrici, ceea ce este dramatic atât pentru industrie, cât şi pentru consumatori”, notează producătorii din industria apei.

APRIA remarcă faptul că nu se face o distincţie clară între ce reprezintă apa de izvor şi ce reprezintă apa minerală, iar definiţiile pun pe o treaptă superioară apa minerală naturală, dar cuantumul redevenţelor este acelaşi.

“Existenţa unor neclarităţi pun în dificultate respectarea legii. O altă problemă o reprezintă dubla taxare la apele de izvor şi de masă, deoarece redevenţa nu exonerează producătorul de plata altor taxe sau contribuţii datorate, conform reglementărilor legale în vigoare. Nu în ultimul rând, administraţiile locale nu vor beneficia de banii încasaţi din redevenţă, astfel încât să poată investi în infrastructură, întreaga valoare încasata se va “vărsa” la bugetul de stat. Aşa stând lucrurile, acest proiect de lege în actuala formă ar fi doar încă o lege care vine în folosul statului şi nicidecum al populaţiei, o lege care să aducă un plus de câştig statului”, susţine asociaţia de profil.

Guvernul a adoptat, în data de 23 mai 2019, un act normativ privind resursele hidrominerale care vizează distribuirea unei părţi din redevenţe comunităţilor locale şi reguli mai clare şi simplificate la încheierea contractelor de concesiune pentru investitori.

Proiectul de lege privind resursele hidrominerale se află în lucru la comisiile permanente ale Senatului. Conform datelor de pe site-ul Senatului, actul normativ are termen de adoptare tacită de 45 de zile de la data de 1 iulie 2019, respectiv cel târziu pe 11 octombrie 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here