Conform unui proiect de act normativ adoptat de Camera Deputaților, ca for decizional, acționarii societăților comerciale vor putea scoate bani sub formă de dividende din firme de patru ori pe an.
Legislația de până acum prevedea că proprietarii de societăți trebuie să aștepte până la mijlocul anului următor pentru a încasa dividendele. Măsura îi va avantaja foarte mult pe acționari pentru că aceștia vor avea acces mai rapid la banii din dividende, sume ce vor fi mai ușor investite.
În plus, actul normativ va ajuta și statul român pentru că va reuși în felul acesta să colecteze mai ușor bani la buget și va reuși astfel să controleze deficitul bugetar. Se estimează că statul va încasa 2 miliarde de lei de la campaniile unde este acționar majoritar sau parțial. Acești bani vor veni mai repede în visterie.
„Repartizarea profitului va fi înregistrata în contabilitate pe destinații, după aprobarea situațiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizărilor interimare de dividende se înregistrează în contabilitate și se reflectă în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari, respectiv asociați”, se arată în actul normativ adoptat. Totodată, la profitul contabil net trimestrial se pot adăuga profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop. „Repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților, după caz”, se spune în legea amintită.
În noua lege a fost introdusă obligația conducerii societății de a urmări recuperarea de la acționari a sumelor stabilite ca fiind de restituit în urma aprobării situațiilor financiare anuale. Termenul de restituire a banilor, de 60 de zile, a rămas același. „Regularizarea sumelor repartizate în cursul exercițiului financiar trebuie să aibă loc după aprobarea situațiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate și plătite în plus în cursul exercițiului financiar se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale. Obligația de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societății are obligația de a urmări recuperarea acestor sume și de a dispune măsurile ce se impun în acest scop”, se mai stipulează în actul normativ.
Fiind o inițiativă PSD, toată opoziția (PNL, USR), cu o singură excepție, cea a deputatului Claudiu Năsui, a votat împotriva (PNL) sau s-a abținut (USR).