„Landurile germane ridică blocajele mult prea repede”, avertizează cancelarul german, Angela Merkel

0
1366

Oamenii de știință spun cu tarie că țara „se bucură” mult prea devreme de succesele obţinute în lupta cu temutul coronavirus, lucru care ar putea declanșa un nou val de îmbolnăviri.

„Germania riscă să compromită realizările actuale, de reducere a răspândirii Covid-19”, a avertizat si cancelarul Angela Merkel, admonestând liderii regionali și reprezentanții partidelor care încep să ridice restricțiile de circulaţie.

Unele magazine mici și-au redeschis activitatea, în Germania, săptămâna aceasta, pe masură ce autoritățile au început să relaxeze măsurile de distanțare socială introduse în urmă cu o lună.

Sistemul politic descentralizat al Germaniei a permis unora dintre cele 16 state federale (landuri) să aplice o serie de derogări speciale pentru întreprinderile mici, care vor permite şi deschiderea unor magazine de mobilier mai mari, aşa cum este cazul Renaniei de Nord-Westfalia.

Măsurile logice şi severe pe care Germania le-a impus de la începutul pandemiei au ajutat-o să câștige detaşat cursa de combatere a coronavirusului. Cu peste 400 de birouri de sănătate publică, care fac teste continuu, Germania este un model de urmat şi pentru alte ţări.

Pe măsură ce criza coronavirusului testează rezistența democrațiilor de pe glob, Germania a trecut de la blamarea sistemului politic descentralizat şi greoi la a se întreba dacă nu cumva tocmai logica federală o plasează într-o poziție favorabilă pentru a combaterea pandemiei, faţă de alte state.

Sub federalismul german, ale cărui rădăcini se găsesc mult în trecut, în perioada Imperiului Roman, dar întărit după epoca nazistă tocmai pentru a slăbi centralismul, domeniile politice esențiale, asa cum sunt: sănătatea, educația și cultura, au intrat sub conducerea directă a celor 16 landuri ale țării.

La începutul focarului de Covid-19, se părea că acest sistem de guvernare, extrem de dezvoltat, să pară, totusi,  total neputincios. Când cancelarul Angela Merkel a anunțat primele măsuri de distanțare socială, acestea au avut doar valoare de recomandări pentru că statele federale erau libere să le pună în aplicare sau să le ignore.

Pe măsură ce măsurile de distanțare socială au intrat în vigoare, au existat şi strigăte de frustrare din cauza modului diferit în care acestea au fost luate cele 16 landuri germane. Spre exemplu, la Berlin, cumpărarea unei cărți dintr-o librărie este permisă, dar ieşirea la picnic, nu. În landul Baden-Württemberg, este exact invers.

Federalismul s-a dovedit a fi extrem de util pentru crearea unui mediu de afaceri dinamic şi concurenţial între regiuni, dar, pe de altă parte, poate fi extrem de dificil ca întreaga țară să se deplaseze sincronizat, în aceiaşi direcţie.

Statele din estul socialist, anterior, afectate mai puțin de virus, au fost reticente cu privire la închiderea școlilor, temându-se că elevii vor fi dezavantajaţi. Totuși, la o săptămână și jumătate de blocarea de facto, Germania a început să descopere avantajele unui sistem care distribuie puterea, mai degrabă, decât să o centralizeze. Imediat, țara a devenit un model demn de urmat de toţi ceilalţi pentru rata ridicată de testare, înregistrată, pe care mulți specialişti o consideră a fi drept singura strategie în baza căreia se va putea naviga în afara măsurilor de blocare socială.

Serviciile de sănătate publică din Germania nu sunt furnizate de o singură autoritate centrală, ci de aproximativ 400 de birouri de sănătate publică, administrate de consiliile locale ale municipalităților și districtelor rurale. Un astfel de mediu permite o varietate de laboratoare, unele dintre acestea atașate universităților sau spitalelor, altele administrate privat, fiind entităţi de dimensiuni medii care acționează în mare măsură autonom faţă de controlul central.

„Nu trebuie să aștept aprobarea ministrului sănătății pentru a putea face un test”, declara medicul şef Matthias Orth, director medical şi specialist în medicină de laborator în cadrul spitalului Marienhospital din Stuttgart.

Unele laboratoare private au început să ofere teste pentru virusul Covid-19 cu mult înainte ca asiguratorii legali să se ofere să plătească pentru acestea, oferind Germaniei un puternic avantaj in startul luptei împotriva pandemiei. Acum, aproximativ 250 de laboratoare efectuează între 300.000 și 500.000 de teste pentru Covid-19, în fiecare săptămână.

„Punerea în aplicare a strategiei de ieșire din izolare îmi provoacă îngrijorare”, a declarat cancelarul Merkel, joi, în timp ce se adresa parlamentarilor din Bundestag. „În unele landuri relaxarea se întâmplă mult prea rapid. Nimănui nu-i place să audă ​ceea ce voi spune în continuare, ​dar nu ne aflăm în faza finală a acestei pandemii, ci abia la început. Vom continua să trăim împreună cu ea mult timp”, a mai spus cancelarul german.

Merkel a descris pandemia drept „un atac asupra democrației, deoarece restricționează tocmai lucrurile care alcătuiesc drepturile și nevoile noastre fundamentale”. „Cu toate acestea, măsurile de distanțare continuă să fie necesare” a adăugat doamna Merkel.

Modul în care cancelarul german a gestionat criza i-a atras o mulțime de elogii din întreaga lume, însă, intern, a fost ţinta criticilor venite din partea politicienilor liberali care au acuzat-o pe doamna Merkel că şi-a asumat un rol executiv, excesiv, dincolo de prevederile constituției țării.

“În tratarea epidemiei coronavirus, cancelarul este pe punctul de a-și asuma în mod ilegal o autoritate superioară”, a declarat Wolfgang Kubicki, deputat al Partidului Liberal Democrat și vicepreședinte al Bundestag-ului.

Pe de altă parte, cancelarul Angela Merkel are sprijinul mai multor oameni de știință de renume din Germania, atunci când transmite avertismentul cu privire la ritmul mult prea accelerat al strategiilor de ieșire din izolare, care urmează să fie adoptate de landurile germane.

Christian Drosten, directorul Institutului pentru Virologie al spitalului Charité din Berlin și expert în domeniul coronavirusurilor, a declarat, în podcast-ul său zilnic, că „redeschiderea centrelor comerciale și a magazinelor mari ar putea declanșa un al doilea val de pandemie, în lunile mai și iunie”. Spre deosebire de focarul inițial, al doilea val ar putea avea mai multe puncte de pornire și ar fi mult mai dificil de urmărit și de combătut. “Cu mare regret, observ că acum riscăm foarte mult şi ne aflăm la distanţă mare de startul bun, pe care l-am avut”, a spus Drosten.

Virologul Melanie Brinkmann, de la Centrul Helmholtz pentru Cercetarea Infecțiilor, a criticat, la rândul său, comunicarea guvernului german asupra strategiei sale de ieșire. „O mare parte a populației nu îşi dă seama de gravitatea situației”, a spus Brinkmann pentru Der Spiegel. “În momentul în care oamenii văd că unele măsuri încep sa se relaxeze, li se transmite mesajul că întreagul  blocaj va fi, pas cu pas, ridicat și că ne vom putea întoarce, curând, la viața anterioară. Din păcate, ne aflăm încă la începutul pandemiei şi sunt mulți cei care uită acest lucru”, a adăugat Melanie Brinkmann.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here