Academician sau simplu muritor, nicio diferenţă. Lăcomia nu stie carte

0
2046

Academia Română este una dintre cele mai bogate instituţii de stat. Deţine peste 10 mii de hectare de terenuri, aflate în Capitală, pe litoral ori la munte şi zeci de imobile, în valoare de sute de milioane de euro.

În Capitală, spre exemplu, Academia are peste 50 de imobile – conace faimoase unde au locuit scriitori sau moşieri şi care le-au lăsat după moarte academiei. Iar la malul marii, 100 de hectare de pământ.

Academicianul Alexandru Bogdan a fost pus oficial sub acuzare de procurorii anticoruptie, intr-o ancheta in care Academia Romana este suspectata de tranzactii ilegale cu terenuri.

Profesorul Alexandru Bogdan este acuzat de procurorii DNA că  a păgubit Academia Română cu 10 milioane de euro. Ca şef al Fundaţiei Patrimoniu, care se ocupă şi de administrarea terenurilor deţinute de academie, el ar fi concesionat sau dat în arendă mii de hectare la preturi de nimic unor oameni de afaceri si politicieni, se spune în rechizitoriul trimis instanței.

Academicianul susţine că „ am identificat personal mii de hectare” şi că „profiturile au fost suficient de mari”. Procurorii anticorupţie susţin însă că, în 20 de cazuri, Fundaţia Patrimoniu a concesionat sau a dat în arendă unor firme parcele mari de pământ cu încălcarea legii.

Grupul industrial Voiculescu a luat în arendă două terenuri: unul de 1.500 de hectare şi altul de 642 de hectare de la Fundaţia Patrimoniu. Procurorii afirmă că Bogdan Alexandru, în calitate de preşedinte al fundaţiei, nu ar fi calculat valoarea arendei şi nici nu i-ar fi comunicat arendaşului obligaţia de plata.

Hortimpex este una dintre firmele care ar fi primit în concesiune, spun anchetatorii, 322 de hectare de teren agricol. Procurorii susţin că dreptul de folosinţă asupra terenului a fost stabilit până în 2108, primii 45 de ani fiind gratis. Anchetatorii concluzionează că prejudiciul adus Academiei Române depăşeşte 3 milioane de euro. Reprezentanţii Hortimpex susţin că, după 3 ani, au schimbat contractul de concesiune cu unul de arendă, pentru 25 de ani.

Agrimat Matcă ar fi luat în arendă 17 hectare de vită de vie şi 5 de păşune. Felul în care s-au întocmit actele, susţin procurorii, ar fi păgubit Academia Română cu 109 mii de lei.

Reprezentanţii Agrimat spun că au contract din 2001 şi că au plătit conform acestuia toate sumele datorate Academiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here