La Senat a fost depusă o propunere legislativă pentru crearea Băncii de Dezvoltare a României. Propunerea este semnată de 184 de senatori şi deputaţi PSD şi ALDE, iar primul semnatar este Liviu Dragnea

0
1590

Potrivit informaţiilor publicaţiei PressOne, capitalul iniţial al Băncii de Dezvoltare a României este de un miliard de lei, bani care vor fi asiguraţi de la bugetul de stat, fără ca în proiect să fie oferite alte detalii. Banca va avea sediul central la Bucureşti.

“Este necesară găsirea unei soluţii de suport de finanţare acolo unde piaţa se află în imposibilitatea sau nu doreşte să îşi asume vreun risc. O astfel de instituţie bancară trebuie să aibă rol de acordare de împrumuturi, de realizare de investiţii sau de oferire de garanţii oricărei persoane. Prin intermediul băncii, ţara va beneficia de oportunitatea de a mări absorbţia de fonduri europene combinânsd resursele proptrii cu alte platforme de finanîare europeană. Banca va fi astfel un catalizator de dezvoltare a economiei româneşti”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Iniţiatorii spun că este urgent ca banca să fie înfiinţată, dat fiind că există un risc major de pierdere a unor finanţări nerambursabile cauzate de lipsa cofinanţării.

“Prezenta propunere legislativă propune înfiinţarea unei Bănci de dezvoltare al cărei proiect principal este sprijinirea antreprenoriatului şi dezvoltarea socio-economică a României prin promovarea  investiţiilor şi asigurarea finanţării, derularea de servicii financiare şi de consultanţă, respectiv emiterea de titluri de valoare şi strângerea de fonduri sau capital în scopul susţinerii acestor servicii.

Banca va corecta disfuncţionalităţile peţei financiare care nu sunt acoperite de băncile comerciale, va administra fondurile europene şi va sprijini dezvoltarea sectorului IMM, asigurând finanţarea firmelor nou-înfiinţate, companiilor naţionale, administraţiei locale, organizaţiilor neguvernamentale şi universităţilor”, mai scrie în nota de fundamentare.

La ora actuală, statul este acţionar majoritar doar la CEC Bank şi la Eximbank. De altfel, şi acum, dacă doreşte o nouă bancă prin care să se impună în sistem, statul nu trebuie să facă altceva decât să contacteze Ministerul de Finanaţe, singurul investitor tehnic care prin lege are dreptul să deţină acţiuni în alte instituţii şi practic sinurul în măsură să înfiinţeze o bancă. Nici guvernul, nici statul român nu are nevoie de o lege sau o ordonanţă de urgenţă pentru a face acest lucru. La ora actuală, statul este acţionar majoritar, prin Ministerul Finanţelor la CEC Bank şi Eximbank.

EximBank a inceput sa isi desfasoare activitatea in anul 1992, actionarul care detinea pachetul majoritar fiind statul roman. Numita si Banca de Export-Import a Romaniei, institutia se axeaza si pe incurajarea implementarii proiectelor de business pe piata romaneasca, sustinand astfel exporturile si investitiile romanesti atat la nivel local cat si pe plan global. Eximbank a raportat pentru 2016 un profit net de numai 4,2 milioane lei la nivel de grup, împreună cu firma de asigurari EximAsig, de aproape 13 ori mai puţin decât în 2015, când a avut un câştig de 54,7 milioane lei.

Cu o valoare totala neta a bilantului de 28,59 miliarde lei la 30.09.2017, în creştere cu 1,54% faţă de 31.12.2016, CEC Bank a reuşit să îşi majoreze cota de piaţă de la 7,16% din total active bancare la data de 31.12.2016 la 7,23% la data de 30.06.2017, ocupând poziţia a şaptea în topul băncilor din sistemul bancar românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here