La mulți ani de Ziua Internațională a Libertății Presei! Cum sărbătorește România?

0
1220

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat 3 mai a fi Ziua Internațională a Libertății Presei, cu scopul de a sublinia importanța libertății presei, respectiv de a reaminti guvernelor obligația lor de a respecta și susține dreptul la libertatea de exprimare, consacrată în temeiul articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948.

Premierul Nicolae Ciucă a avut o declarație exhaustivă cu acest prilej – „Contextul în care marcăm Ziua Mondială a Libertăţii Presei aduce în prim-plan rolul mass-media în corecta informare a publicului şi pentru combaterea dezinformării, în strânsă legătură cu transformările şi provocările pe care le-au adus evoluţiile tehnologiei digitale şi în sfera jurnalismului.

Libertatea şi pluralismul mass-media înseamnă garantarea libertăţii de exprimare şi a liberului acces la informaţie, drepturi fundamentale ale oricărui cetăţean într-o democraţie consolidată şi un stat de drept funcţional. Respectarea libertăţii de exprimare, a dreptului la opinie şi la informare implică responsabilitatea tuturor instituţiilor statului şi un efort coerent şi susţinut pentru a proteja drepturile garantate prin Constituţia României”, a transmis premierul Ciucă. Acesta a declarat și că, fără libertatea presei, nu există democraţie.

Am convingerea că nu există democraţie fără libertatea presei, iar dreptul jurnaliştilor de a-şi face meseria trebuie să rămână intangibil. Împreună cu întreaga echipă guvernamentală susţin total libertatea presei, dreptul la opinie şi la informarea corectă a cetăţenilor, poziţie pe care am exprimat-o, de fiecare dată, prompt şi tranşant. În egală măsură, condamnăm ferm orice încercare de intimidare sau de influenţare a modului în care un jurnalist sau redacţie din România îşi exercită drepturile constituţionale de liberă exprimare. 

A fi jurnalist înseamnă a fi în slujba adevărului şi a interesului public. Am tot respectul pentru oamenii din această breaslă, care îşi fac munca profesionist, obiectiv şi responsabil, mulţi chiar în zone de conflict, expuşi pericolelor, pentru ca cetăţenii să fie la curent cu evoluţiile de interes public. Sunt calităţi pe care le-am apreciat întotdeauna şi consider de neacceptat ca acestea să transforme jurnaliştii în ţinta ameninţărilor sau a unor atacuri”. Un discurs 100% corect. Problema este, să se ajungă de la vorbă la faptă. Ciucă declara „condamn ferm orice încercare de intimidare sau de influenţare a modului în care un jurnalist sau redacţie din România îşi exercită drepturile constituţionale de liberă exprimare. Zău? Haideți să vedem cum sărbătorim noi, românii, ziua libertății presei. La nivel faptic, nu declarativ.

Cum sărbătorim ziua libertății presei în România?

Astăzi, 3 mai 2022, de ziua internațională a libertății presei, CNA a luat decizia definitivă de a amenda radiodifuzorul Gold FM cu suma de 110.000 lei (aproximativ 22.000 euro). O avere. Motivul oficial al amenzii îl puteți lectura in acest link (https://solidnews.ro/politica/2022/04/07/cna-face-propaganda-nazista/?amp). Este vorba despre delictul de opinie, prezentat de către membri CNA ca dezechilibru.

Respectarea libertăţii de exprimare, a dreptului la opinie şi la informare implică responsabilitatea tuturor instituţiilor statului şi un efort coerent şi susţinut pentru a proteja drepturile garantate prin Constituţia României” zicea Ciucă. Așa este. Deci toți sunt părtinitori, iar istoria nu va avea milă pentru ei. Ciucă mai zicea și că „Împreună cu întreaga echipă guvernamentală susţin total libertatea presei, dreptul la opinie şi la informarea corectă a cetățenilor.” Cum o susține? Ne iau de proști! Cu p mare. Deci răspunsul este simplu. În România, sărbătorim libertatea presei prin suprimarea acesteia. Prin cenzură grosolană. Sărbătorim libertatea prin îngroparea ei.

Ce s-a întâmplat de fapt la CNA?

Ce s-a întâmplat de fapt la CNA? Rezum în următoarele rânduri. Colega noastră Iosefina Pascal le-a propus membrilor CNA să le prezinte dovezile pentru cele declarate în emisiunea Scamatoriile Iosefinei (L-J, 16-17). Care apropo, nu doar ca sunt 100% obiective, ba mai mult, provin din așa-zisele surse oficiale, atât de adulate de CNA. Membri CNA au refuzat. Ei știau dinainte ce vor să facă, și nu avea absolut nicio legătură cu informarea corectă, cu aplicarea legii și a constituției.

Avea legătură cu executarea unei comenzi. De la cine, nu știm. Sigur nu din vest, pentru ca partenerii vestici susțin libertatea de exprimare. (sic!) Am cerut reexaminarea deciziei, iar CNA a luat subit vacanță pentru 3 săptămâni. (oare câtă vacanță au voie să își ia??) S-au întors din vacanță subit, imediat după Sărbătorile Pascale. Ne-au invitat la ședință. Am cerut respectuos amânarea cu o săptămână a reexaminării, intru cat nu puteam participa. La Gold FM suntem încă oameni care ne luăm concediu condiționat de Sărbători. Procedura de amânare a unei spețe este una standard, care cred că a fost acceptată de fiecare dată în istoria CNA-ului. Iată că tradițiile se mai și schimbă. CNA-ul ne-a judecat în lipsă. După ce a acceptat cererea de reexaminare (altfel nu ne treceau pe ordinea de zi), s-au contrazis bucuroși ulterior. Nu au acceptat cererea de reexaminare, din cauza lipsei de argumente ale radiodifuzorului (sic!).

Cine să aducă argumentele, dacă s-a întreprins o judecată în lipsă? Dumnezeu? Dar dacă vă vine să credeți, nu s-au oprit aici. Deși au luat în cadrul ședinței de 27 aprilie decizia definitivă de amendare a Gold FM cu 110.000 de lei, nu au inclus decizia în comunicatul de presă. Se vorbește de orice alte sancțiuni, recomandări, etc, doar de cea mai mare amendă de anul acesta nu! Ca să nu ajungă abuzul cras în serviciu al membrilor CNA în spațiul public.

CNA – abuz după abuz

Ce credeți că le-a mai putut mintea acestor membri CNA? Pentru a nu apuca să contestăm decizia în justiție în termenul de 14 zile, pe lângă faptul că nu au anunțat public decizia de sancționare a Gold FM, ne-au trimis decizia pe o adresă de email greșită. Primesc câteva mail-uri de la CNA pe zi. Doar pe acesta nu l-am primit. Deja, războiul pentru libertatea presei a ajuns să fie unul total! Cea mai mare amendă din acest an, dată simbolic, de ziua internațională a libertății presei. Să fie din întâmplare? Iar prim-ministrul Ciucă declară că susține libertatea presei cu toată echipa guvernamentală. Să îi fie rușine! Ar trebui măcar să aibă decența să nu se exprime pe acest subiect. Românii nu sunt proști! A reușit acest Ciucă în câteva luni performanța să ne transforme într-un stat cvasi-dictatorial. Și mai are tupeul să facă declarația aceasta. „O țară tristă, plină de humor” – George Bacovia.

P.S. Consiliul Naţional al Audiovizualului este garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale. Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Oare nu s-ar fi cuvenit ca, de ziua internațională a libertății presei, membri CNA să vină cu o declarație de reconfirmare și susținere a acestei libertăți? Ei bine, nu au venit. Au venit cu o amendă de 110.000 lei pentru delict de opinie. La mulți ani!

P.S.2 Totuși, acești funcționari CNA au – sau ar trebui să aibă -, o fișă a postului care să le impună penalizări, sau chiar demiterea din funcție, pentru dovezi clare de incompetență la locul de muncă. Cum a fost, de pildă, transmiterea deciziei de sancțiune pe o adresă greșită de email. Pentru că dacă nu a fost vorba de incompetență, a fost vorba de abuz în serviciu. Și este cu atât mai grav. Întrebarea este, se va autosesiza guvernul Ciucă, așa cum însuși premierul a declarat?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here