La evaluarea ratingul-ui României din martie, din cauza OUG 114, e posibilă o scădere a perspectivei de rating, de la pozitiv la negativ, sau chiar retrogradare la “junk”

0
791

Surse din mediul financiar bancar susţin că la următoarea evaluare a ratingului României, din luna martie 2019, agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s nu va rămâne insensibilă la efectele OUG 114/2018.

Pe de o parte, analiştii se tem de un downgrade, dacă nu este scos indicele Robor din metoda de calcul a taxei pe activele bancare. Pe de altă parte, surse din mediul financiar cred că va fi vorba de o scădere a perspectivei de rating de la pozitiv la negativ, datorită faptului că se mai speră încă în modificarea ordonanţei. Aceleaşi surse susţin că discuţiile telefonice purtate de agenţie cu BNR au fost doar pe marginea OUG 114/2018.

În maximum o lună vom avea o nouă evaluare a ratingului de ţară al României de către agenţia internaţională Standard&Poor’s.

Potrivit surselor citate, consultările regulate pe această temă ale agenţiei cu BNR au început de acum o săptămână, urmând ca în cursul lunii martie să avem şi o concluzie finală prin raportul de evaluare de ţară al instituţiei.

“Legarea taxei pe activele bancare de Robor este catastrofală. Toate agenţiile de rating analizează felul în care este păstrată independenţa instituţiilor-cheie dintr-o ţară. La felul în care este afectată independenţa băncii centrale prin legarea indicelui interbancar Robor de taxa pe activele bancare riscăm downgrade-doar o treaptă ne mai desparte de categoria ţărilor nerecomandate investiţional. Suntem la limita lui investment grade”, a declarat unul dintre specialiştii pieţei.

Alte surse din mediul financiar bancar speră că va fi vorba doar de o înrăutăţire a perspectivei de la stabilă la negativă, cu atât mai mult cu cât instituţiile implicate în procesul de consultare pe indicatorii financiari cu agenţiile de raiting susţin că se află încă în discuţii cu Executivul pe modalităţile de aplicare a OUG 114. Ordonanţa a fost de altfel principala temă de discuţie dintre reprezentanţii S&P şi cei ai băncii centrale, după cum ne-au declarat sursele citate.

“Agenţia ar putea revizui în scădere calificativele acordate României dacă observă o erodare a independenţei instituţiilor cheie, care subminează încrederea în stabilitatea verificărilor şi echilibrelor, care vor accelera turbulenţele publice şi vor reduce încrederea investitorilor. Mai mult, S&P ar putea lua în considerare o acţiune negativă de rating dacă modificările politice vor duce la o creştere semnificativă a deficitelor, a datoriei şi a costurilor de împrumut sau dacă reapar dezechilibrele externe”, spunea S&P pe 31 august 2018 când a prezentat ultimul raport de evaluare al României.

Standard&Poor’s a confirmat atunci ratingul pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi moneda locală la “BBB-/A-3” , cu perspectivă stabilă. Trecerea către o perspectivă negativă nu înseamnă retrogradare, dar are totuşi impact şi arată că după această mişcare următoarea greşeală înseamnă retrogradare şi intrarea României în categoria junk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here