La concurență cu soarele: Afacerea cu mașini de topit zăpada a Primăriei Capitalei

0
1220

Primăria Capitalei a cumpărat zece utilaje de topit zăpada de la compania ieșeană TAR MV SRL, controlată de Viorel Moscaliuc, la prețul de 1,28 milioane lei, aproximativ 275.000 de euro.

Bulevardul Magheru din Capitală, luat ca exemplu, poate fi curățat de zăpadă într-o săptămână, adică până când vine căldura. Tudor Popescu, specialist în domeniul energetic, le dă „specialiștilor” din Primăria Capitalei , condusă de Gabriela Firea,  o lectie de fizica de clasa a VIII-a:

„Un metru cub de zăpadă cântărește aproximativ 800 kg. Să ne gândim numai la Bulevardul Magheru:  500 m lungime x 30 m lățime x 0,3 m zăpadă = 5.000 metri cubi = 4.000 tone = 4.000.000 kg. Un kilogram de motorină produce prin ardere perfectă 10.000 Kcal. Deci un kilogram de motorină topește, chiar dacă absurd considerăm randament 100%, 150 kilograme de zăpadă, știind că 1 kg zăpadă, ca să se topească, cere 80 Kcal. 4000.000/150 = 26.666 kilograme de motorină, adică 30 de metri cubi, care costă 5.500 lei metrul cub. Cât despre productivitatea de 10 metri cubi pe oră, numai pentru petecul din Magheru sunt necesare două săptămâni de topire continuă, adică până înfloresc liliecii“, susține Tudor Popescu.

Pe site-ul companiei producătoare, utilajul este prezentat astfel: „Topitoarele de zăpadă reprezintă tehnologia alternativă pentru îndepărtarea rapidă a zăpezii din spațiile urbane aglomerate… Topirea, filtrarea și evacuarea zăpezii în sistemul de canalizare permit ca sarea sau nisipul dispersate inițial pe asfalt să fie reciclate și să fie evitată astfel distrugerea asfaltului sau infectarea apelor și pânzelor freatice cu sarea respectiva în cazul topirii de la sine“.

Utilajele sunt amplasate pe platformele betonate din marile pieţe unde se va strânge zăpada şi va fi transformată în apă, apoi deversată în reţeaua de canalizare, susține primăria.

Gabriela Firea a explicat: „Mașinile sunt amplasate în Piaţa Constituţiei, Piaţa Victoriei, Bulevardul Timișoara, Parcul Carol, zona Obor. Avem filtre și nu este riscul să înghețe canalizarea deoarece apa este caldă“.

Gabriela Firea a anunțat în luna noiembrie că dorește să cumpere 20 de astfel de utilaje. Firma TAR MV se prezintă ca singura din țară care poate furniza respectivele topitoare. Bucureștiul a fost cuprins în ultimele zile de un ger puternic, temperaturile coborând spre minus 15 grade.

Toate detaliile pe:

https://www.cotidianul.ro/afacerea-cu-masini-de-topit-zapada-primariei-capitalei/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here