La competitivitatea talentelor în 2018, România s-a clasat pe locul 64 în lume

0
1584
Michael Porter- Brief

Făcând referire la recentul “Raport Global al Competitivităţii Talentelor 2018. Diversitate pentru Competitivitate”, INACO  informează că România s-a clasat pe locul 64 în lume la competitivitatea talentelor la începutul acestui an, căzând de pe locul 55, ocupat anul trecut

Raportul anual de evaluare comparativă a statelor lumii cu privire la “Indicele Global al Competitivităţii Talentelor” (IGCT) evaluează modul în care ţările cresc, atrag şi păstrează talentele.

Raportul analizează 119 state ale lumii, iar România este devansată de ţările vecine din regiune. Astfel, Cehia ocupă locul 25, Polonia – 39, Slovacia – 40, Bulgaria – 47 şi Ungaria – 52.

“Suntem pe locul ruşinos 34 în Europa. A sosit momentul să discutăm serios, având în vedere că economia românească, instituţiile publice şi antreprenorii reclamă că nu găsesc forţă de muncă calificată necesară, că marginalizăm şi alungăm talentele ostentativ din ţară, că-i impozităm haotic şi agresiv şi suntem excesiv de birocraţi în atragerea experţilor străini, chiar şi la transferul lor intra-grup într-o companie multinaţională”, a atras atenţia Andreea Paul, preşedintele INACO.

La nivel global, ţările sunt în competiţie pentru a-şi dezvolta mai bine talentele, pentru a atrage talente de care au nevoie şi de a-i păstra pe aceia care contribuie la creşterea competitivităţii, inovării, la creşterea economică şi a nivelului de trai. Pentru a facilita acest lucru, ţările îşi adaptează politicile economice şi sociale noilor provocări tehnologice şi competiţiei internaţionale pentru talente.

“Cum? Prin proiectarea şi punerea în aplicare a unor politici cheie în domenii cum ar fi educaţia, ocuparea forţei de muncă şi imigraţia, dar nu numai. Pe lângă oportunităţi, industria 4.0 aduce şi provocări, astfel încât oamenii şi organizaţiile vor trebui să se adapteze la un mediu de lucru în care know-how-ul tehnologic, competenţele, flexibilitatea, diversitatea talentelor şi colaborarea sunt chei ale succesului”, apreciază Andreea Paul.

În clasamentul Indicelui Competitivităţii Talentelor în anul 2018, pe subindici, România se aşează în a doua jumătate a clasamentului global. Cel mai slab performanţi suntem la “Dezvoltarea/creşterea de talente” – 77, regres cu 14 poziţii faţă de anul trecut, “Abilităţi tehnice şi vocaţionale” – 76, regres cu 10 locuri, “Atragerea de talente” – 75, îmbunătăţire cu 7 locuri, “Valorificarea talentelor – 67, regres cu două locuri, “Cunoştinţe globale” – 58, regres cu două, “Menţinerea talentelor” – 57, regres cu un loc faţă de anul trecut.

“Ţările cele mai dezvoltate ale lumii acţionează consecvent în stimularea talentelor. Elveţia se menţine pe primul loc în lume în acest raport global, urmată de Singapore, SUA, Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca şi UK, adevărate hub-uri de atragere şi dezvoltare a talentelor, surse de bune practici pentru România”, spune Andreea Paul.

Preşedintele INACO precizează că acesta nu este singurul raport dedicat competitivităţii unde România pierde teren, într-o lume în continuă şi extrem de rapidă schimbare. Astfel, în Raportul Competitivităţii Globale 2017-2018 al Forumului Economic Mondial, România a căzut semnificativ într-un singur an de pe locul 62 pe locul 68 în lista celor 137 de ţări analizate. România a coborât două poziţii în Raportul Global al Competitivităţii Turismului. Bucureştiul a pierdut 16 poziţii în Raportul Global al Competitivităţii Urbane, la limita topului 200 al oraşelor lumii, ajungând pe locul 188.

“Avem o creştere economică remarcabilă pe plan mondial. Acest lucru ar trebui să influenţeze pozitiv România comparativ cu alte ţări şi totuşi nu se întâmplă aşa. Rapoartele internaţionale identifică însă factori care influenţează negativ competitivitatea României, mai negativ chiar decât corupţia. Printre aceştia sunt incapacitatea guvernamentală de a coordona activitatea economică, de a inova, de a fiscaliza inteligent, de a valorifica talentele sau lipsa finanţării iniţiativelor economice private sau ale statului”, spune Andreea Paul.

Dezbaterea organizată de INACO şi Centrul de Cercetări al REI, în parteneriat cu PIAROM, în data de 1 februarie, la Academia de Studii Economice îşi propune să identifice problemele scăderii competitivităţii României şi să găsească soluţii la această stare de fapt. Printre vorbitori vor fi Andreea Paul, Cristian Pârvan, Geo Hurduzeu, Rodica Zaharia, Dumitru Miron, Valentin Cojanu, Octavian Jora, Ioana Arsenie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here