Jumătate din salariile românilor s-ar putea duce în viitor pe taxe şi impozite, a declarat preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu

0
1112

Hossu a precizat că sindicatele au în vedere să apeleze la Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal.

„Pe viitor trebuie să ne aşteptăm că de fapt jumătate din salariile tuturor românilor se vor duce în taxe şi impozite. Dorim să vedem ce face guvernul azi, o să analizăm forma finală a textului, pentru că am înţeles că a suferit modificări faţă de ceea ce ştie toată lumea”, a spus Hossu.

Acesta a subliniat că există două căi de atac legate de încălcarea dreptului de proprietate şi a unei prevederi din Codul fiscal privind ‘echilibrul de fiscalitate între părţi’.

„Avem două căi de atac legate de încălcarea dreptului de proprietate, pe de o parte, şi de ceea ce este prevedere în Codul fiscal, a echilibrului de fiscalitate între părţi care se încalcă. Vom ataca la Avocatul Poporului şi vom muta manifestaţiile acolo pentru că sperăm să convingem Avocatul să facă un atac, să înainteze Curţii Constituţionale în vederea analizării sesizărilor noastre. Dacă nu, rămâne în Parlament, numai că în Parlament avem o problemă. Probabil că Parlamentul va trece în procedură de urgenţă bugetul de stat, care va fi probabil aprobat (în Guvern n.r) săptămâna viitoare, luni sau marţi, iar Ordonanţa care şi ea trebuie să treacă prin Parlament va trece probabil în sesiunea din primăvara viitoare. Drept care, chiar dacă parlamentarii o vor ataca la Curtea Constituţională şi Curtea va decide că e neconstituţională nu înseamnă decât un dezastru economic şi social naţional”, a explicat preşedintele CNS Cartel Alfa.

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa a făcut un apel către membrii săi şi către toţi cetăţenii să se alăture manifestaţiei anunţate pentru miercuri, la ora 14:00, în Piaţa Victoriei pentru a spune nu transferului de taxe şi pentru a cere Guvernului să retragă ordonanţa, se arată într-un comunicat.

Conform sursei citate, Cartel Alfa respinge proiectul fiscal privind transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

„Reiterăm poziţia CNS Cartel Alfa de respingere a acestui proiect fiscal, poziţie exprimată şi de reprezentanţii noştri în Comisiile de dialog social de la nivelul Prefecturilor. Cerem instituţiilor guvernamentale să pună la dispoziţia publicului înregistrările de la aceste şedinţe pentru o informare corectă. Transferul contribuţiilor sociale de la angajat la angajator reprezintă în fapt creşterea contribuţiilor angajaţilor, de la 32,5% (16,5% contribuţii +16% impozit) – la 45% (35% contribuţii şi 10% impozit). Aşa-zisa reducere fiscală este de fapt creşterea sarcinii fiscale a salariaţilor”, potrivit comunicatului.

De asemenea, confederaţia sindicală susţine că în urma transferului contribuţiilor un salariat cu un salariu brut de 3.200 lei ar câştiga 2 lei.

„Chiar din calculul din prezentarea guvernului se vede clar că, la un salariu brut exemplificat de 3.200 lei: în 2017, suma pe care o plătesc salariatul împreună cu angajatorul la un salariu brut de 3.200 lei, este 1.256 lei, în timp ce în 2018 aceştia vor plăti 1.430 lei. Deci nu este scădere, ci creştere de fiscalitate! Scăderea promisă de impozit de la 16% la 10%, dacă s-ar aplica în sistemul actual, ar duce la un câştig de 178 de lei net pentru salariat. În condiţiile transferului acest ‘câştig’ este de 2 lei!”, mai spune Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa.

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finanţelor, prevede trecerea la angajat, de la angajator, a contribuţiilor sociale, începând cu 1 ianuarie 2018. Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%.

„Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat”, a informat Ministerul Finanţelor. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. Proiectul prevede şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here