Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România a cerut Guvernului s-a elimine în mod treptat programul Prima Casă

0
1036

Fondul Monetar Internaţional i-a cerut Guvernului să elimine treptat programul Prima Casă şi critică noul indice de dobândă IRCC, spunând că este prea volatil şi afectează în mod direct clienţii băncilor.

Sunt două aspecte care ne îngrijorează. În primul rând, această măsură, acest indice, este foarte volatil. Şi sursa de volatilitate este dată de lipsă de lichiditate. Lichiditatea nu este neapărat legată de condiţia economiei. Dar când este utilizat ca indice, un cost al volatilităţii poate ajunge să fie suportat de clienţi.

O altă problemă este că noi atunci când mergem la bancă, nu este normal să plătim la un indice care urmăreşte ceva ce deja s-a întâmplat în sistemul bancar, ar trebui raportat la un indice care urmăreşte starea viitoare a sistemului bancar”, a declarat Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI în România, după o vizită anuală a instituţiei în România.

El i-a cerut Guvernului s-a elimine în mod treptat programul Prima Casă. În ceea ce priveşte sistemul bancar, reprezentanţii FMI reamintesc importanţa independenţei BNR, ca instituţie ce se află în primul rând de apărare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here