ISIS pierde Mosul, dar castiga Manchester

0
1651
Luni cu putin timp inainte de miezul noptii a avut loc o explozie la iesirea de pe Manchester Arena, arena ce gazduia un concert  marca Ariana Grande la care au participat aproximativ 20.000 de oameni, dintre care majoritatea adolescenti.
In clipele imediat urmatoare, potrivit Reuters, un purtator de cuvant al cantaretei a declarat ca aceasta se afla in siguranta. Politia din Manchester a declarat ca sunt oameni raniti si ca din pacate au fost inregistrate si cazuri de deces, serviciul de urgenta britanic catalogand incidentul ca fiind unul “major”. Nu au intarziat sa apara si primele imagini de la fata locului, dintre care cea mai relevanta fiind o inregsitrare apartinand contului de Twitter @hannawwh, inregsitrare preluata de CNN.
Potrivit National Rails, toate liniile feroviare care ajung si care pleaca din statia Manchester Victoria au fost inchise.
Vestea a produs cu rapiditate reactii in mediul politic Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist britanic, Tim Farron, liderul liberal-democratilor britanici, si Nigel Farage exprimandu-si condoleantele.
Un martor ocular a descris pentru BBC incidentul ca fiind un carnagiu. In ciuda faptului ca la scurt timp dupa incident nu exista informatii oficiale cu privire la natura acestuia, potrivit BBC acesta este tratat de catre Politia din Manchester ca fiind un atac terorist.
La ora locala 1:00 AM, reteaua de socializare Facebook activeaza Safety Check.
La aproximativ trei ore de la incident a aparut si un prim bilant oficial: 19 morti si aproxmativ 50 de raniti.
A doua mentiune cu privire la posibilitatea unui atac terorist este facuta de NBC News care a spus ca numerosi oficiali americani spun ca autoritatiile britanice suspecteaza un kamikaze in spatele incidentului.
In jurul orei locale 1:30 Politia din Manchester a confirmat existenta unui al doilea device explozibil anuntand o “explozie controlata”.
La 2:20 Prim-ministrul britanic Theresa May declara ” Suntem in curs de a stabili toate detalile a ceea ce este tratat de Politie ca fiind un posibil atentat terorist. Toate gandurile noastre se indreapta catre victime si catre familile acestora.” Surse din randul oficialilor britanici anuntau ca alegerile generale ce urmau sa aiba loc in data de 8 iunie vor fi suspendate, informatie care ulterior a fost confirmata de catre Jeremy Corbyn.
De asemenea, numeroase persoane publice din lumea artistica au adus un tribut victimelor printr-un mesaj. Universal Media Grup, casa de discuri a Arianei Grande a scris “Suntem profund indurerati sa aflam despre desvastatorul eveniment ce a avut loc in aceasta seara in Manchester. Gandurile si rugaciunile noastre se indreapta catre toti cei afectati de aceasta tragedie”.
De asemenea, Justin Trudeau, Prim-ministrul Canadei , Xi-Jinping, Presedintele Chinei, cancelarul german si Prim-ministru australian si-au prezentant condoleantele famililor victimelor precum si Reginei.
Potrivit ultimului bilant numarul mortilor se ridica la 22, iar cel al ranitilor la 59.
Atacatorul a fost indentificat dupa ramasitele sale, iar explozia este celebrata de sustinatorii ISIS.
Desi in urma cu doar cateva zile Donald Trump a convenit cu liderii din Golf sa duca impreuna o lupta acerba impotriva terorismului, lupta in vederea careia ar fi posibila chiar o alianta istorica intre lumea araba si Israel, lumea moderna nu pare sa reuseasca sa potoleasca valul de ura si de radicalizare pe care l-a generat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here