Iridex are explicații mirobolante: “Mirosurile care îi deranjează pe oameni am constatat că sunt periodice, nu tot timpul, ceea ce înseamnă că nu sunt de la noi pentru că noi lucrăm tot timpul!,,

0
2728
Iridex
Grupul Iridex, operatorul centrului de management integrat al deșeurilor de la Chiajna, susține că a realizat în totalitate cele 21 de măsuri impuse de Garda Națională de Mediu ca urmare a controlului din iulie-august 2016. Firma a primit mai multe amenzi în ultima perioadă.
Compania a fost nevoită sa investeaacă 700.000 de lei pentru a se conforma cerințelor Gărzii de Mediu, după ce a primit amenzi de 430.000 de lei. Termenul-limită pentru realizarea acestor lucrări era 10 octombrie 2016.

Explicația lui Pascu

Președintele grupului, Cornel Pascu se scuză în urma acuzațiilor locuitorilor din Chiajnna: “Mirosurile care îi deranjează pe oameni am constatat că sunt periodice, nu tot timpul. Dar noi desfășurăm activitate aici tot timpul. Ceea ce înseamnă că mirosul pe care îl simt ei nu este de la noi. S-au proliferat tot felul de povești care sperie copiii, că ardem deșeuri în furnale. Dar nimeni nu a venit aici să vadă. Noi nu ardem deșeuri, noi ardem doar gaz de depozit. Noi înțelegem disconfortul, dar o spun cu toată convingerea că mirosurile pe care le simt nu se pot datora activității noastre”.

Președintele Iridex: ,,Mirosurile nu sunt ale noastre,,

El a arătat că există locuitori în zonă care au reclamat mirosuri neplăcute care ar veni de la depozitul Iridex. “Mirosurile care îi deranjează pe oameni am constatat că sunt periodice, nu tot timpul. Dar noi desfășurăm activitate aici tot timpul. Ceea ce înseamnă că mirosul pe care îl simt ei nu este de la noi. S-au proliferat tot felul de povești care sperie copiii, că ardem deșeuri în furnale. Dar nimeni nu a venit aici să vadă. Noi nu ardem deșeuri, noi ardem doar gaz de depozit. Noi înțelegem disconfortul, dar o spun cu toată convingerea că mirosurile pe care le simt nu se pot datora activității noastre”, a arătat reprezentantul Iridex. Potrivit acestuia, de vină este și extinderea zonelor rezidențiale foarte aproape de depozitul de deșeuri. “În perioada 2006-2010 explozia de construcții a dus la construirea locuințelor în apropiere de zone de depozitare a deșeurilor. S-au apropiat cu locuințele până lângă depozit. Deci nu noi ne-am apropiat de locuințe, ci locuințele de noi. Ei au construit într-o zonă interzisă, nerespectând PUZ-ul primăriei. E la fel cu cei care au construit lângă aeroport și acum cer să plece aeroportul”, a susținut Pascu.

Ziariștii confirmă mirosul

Nu se întâmplă des ca o groapă de gunoi să aibă vizitatori. Așa că microbuzul cu ziariști s-a strecurat cu greu printre cele câteva zeci de mașini de gunoi care stăteau la coadă, joi dimineață, pentru a descărca. Drumul de un kilometru-doi dintre centura Capitalei și depozitul de deșeuri de la Chiajna este plin de gropi și de gunoaie căzute din mașini. La intrarea în incintă se simte un oarecare miros, dar nu este deranjant, însă și afară este destul de frig. “Să mergeți apoi să vedeți și alte gropi de gunoi, să vedeți diferența”, le spune ziariștilor un angajat al companiei, la sosire. “Există un miros aici, sigur că există, pentru că sunt activități cu specific. Dar este un miros de proximitate. Ce să mai spunem atunci de mirosurile din București la vânturarea gunoaielor, atunci când se colectează?”, a mai spus președintele Iridex.

4 milioane de tone de gunoaie în 16 ani

Sus, pe depozitul de deșeuri, miroase a gaz metan. Depozitul este de fapt un deal de 129 de metri, unde, în ultimii 16 ani, s-au depus peste patru milioane de tone de deșeuri. Astăzi, gunoiul este îngropat sub pământ, iar locul arată ca un deal brăzdat de conducte care duc gazul captat din depozit spre instalația care transformă biogazul în curent electric. Stația produce 70 de MWh de electricitate pe zi, iar compania primește un certificat verde pentru fiecare MWh livrat în rețea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here