IRCC a adus dobânda la creditele în lei la nivelul de acum un an

0
909

Introducerea IRCC în calcularea dobânzilor la creditele în lei acordate populaţiei a fost una dintre schimbările majore ale anului în curs. La circa un trimestru de când ROBOR a fost înlocuit cu IRCC, putem constata că dobânda creditelor noi în lei a dat înapoi cu un an, adică a scăzut la nivelul din iunie 2018. Dobânda medie în iunie 2018 şi iunie 2019 pentru creditele noi în lei acordate populaţiei (pe termen lung şi scurt) este aceeaşi – 3,16%. Scăderea este de peste o jumătate de punct procentual la nivel mediu şi de peste 0,7 puncte la creditul ipotecar, la sfârşitul lui iunie 2019, faţă de sfârşitul lui aprilie 2019, când a fost introdus IRCC.

Începand cu lunile mai şi iunie băncile comerciale au acordat populaţiei credite noi în lei cu dobânda legată de noul indice de referinţă IRCC, calculat pe baza tranzacţiilor efective din piaţă, realizate majoritatea pe termen scurt. IRCC a înlocuit inidicele ROBOR la 3 şi 6 luni în formarea dobânzilor pentru creditele de nevoi personale şi de locuinţe pentru populaţie.

Mai mic decât ROBOR, IRCC a reuşit ieftinirea consecutivă a dobânzilor la creditele acordate în cele două luni consecutive, mai şi iunie, potrivit statisticilor BNR. Astfel, per total, dobânda medie a tuturor împrumuturilor noi în lei acordate de bănci a scăzut de la 8,75% în luna aprilie (când erau calculate în funcţie de ROBOR) la 8,66% în luna mai şi 8,16% în iunie când creditele noi au avut dobânda formată pe baza indicelui IRCC.

În luna iunie 2018, dobânda medie la creditele noi în lei acordate populaţiei era tot 3,16%, aceeaşi valoare afişată de BNR pentru luna iunie 2019, după introducerea IRCC la creditele noi. Este adevărat, calculând doar pe cele două luni de aplicare a IRCC, când dobânda medie la creditele noi în lei a scăzut de la 8,90% – determinatată pe baza ROBOR- la 8,16% – determinată pe baza IRCC – diferenţa este de 0,59 puncte procentuale, reducere de cost al creditului în favoarea clientului. Cel mai mare aport l-a avut reducerea dobânzilor la creditul pe termen lung, în speţă, cel imobiliar, unde reducerea dobânzilor după introducerea IRCC a fost de 0,75 puncte în două luni.

Acesta a fost primul impact al modificării indicelui ROBOR cu cel al IRCC. Următorul indice IRCC, stabilit trimestrial pe baza tranzacţiilor efective derulate pe piaţa interbancară, a fost mai mare decât primul, în timp ce indicele ROBOR a rămas în speţă cam la acealaşi nivel, cu mici fluctuaţii în sus sau în jos. Următorul indicator IRCC este aşteptat pentru finele lunii septembrie.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here