Ionel Dancă: „Bufonul finanţist” vine din nou să îşi bată joc de mediul de afaceri  

0
709

Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat că ministrul de Finanţe continuă bătaia de joc la adresa mediului de afaceri prin anunţul adoptării unei ordonanţe de urgenţă care să modifice OUG 114 fiscală, precizând că acest „cocktail Molotov” Teodorovici-Vâlcov trebuie să înceteze.

„Circul Orlando de la Finanţe cu OUG114 continuă! Teodorovici ne anunţă cu o nonşalanţă ostentativă că în această săptămână va scoate din joben o nouă ordonanţă care va modifica Ordonanţa de Urgenţă 114. Mai bine de trei luni, toată economia a fost nevoită să facă exerciţii de echilibristică între măsurile de supra-taxare a unor sectoare economice adoptate prin OUG 114, fără nicio dezbatere publică şi fără niciun studiu de impact”, a scris Ionel Dancă, pe Facebook.

Acesta a mai spus că „bufonul finanţist” vine din nou să îşi bată joc de mediul de afaceri anunţând modificări prin acte normative ale Guvernului care nu sunt puse în transparenţă sau în dezbatere publică.

„Iar acum, vine acelaşi «bufon» finanţist, care se lăuda cu acest act normativ «curajos şi nebunesc», şi ne spune cu câteva zile înainte că Ordonanţa 114 va fi modificată tot prin Ordonanţă de Urgenţă în această săptămână, din nou făra transparenţă şi fără dezbateri publice. Câtă bătaie de joc pentru mediul de afaceri din partea acestor sinecurişti ai statului care nu au lucrat nicio zi în economia privată şi care nu şi-au bătut niciodată capul cu realizarea unui plan de afaceri?!”, a completat liberalul.

Dancă precizează că singura soluţie viabilă este abrogarea OUG 114.

„Cuplul Teodorovici – Vâlcov, acest cocktail Molotov de incompetenţă şi inconştienţă pentru economie, trebuie să înceteze joaca cu nervii românilor şi să înţeleagă că nu există decât o singură soluţie la actul lor «curajos şi nebunesc»: abrogarea OUG114!”, a conchis purtătorul de cuvânt al PNL.

Reacţia liberalului vine după ce ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat, duminică la Braşov, că OUG 114 se va modifica saptamana viitoare, după ce proiectul va fi pus în dezbatere publică luni.

Printre modificările OUG 114 făcute publice se numără decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare ale băncilor, eliminarea unor active financiare din masa de impozitare, precum şi impozitarea băncilor în funcţie de cota de piaţă a acestora, taxa urmând să fie de 0,2% pentru băncile cu cota de piaţă sub 1% şi 0,4% pentru cota de piaţă de peste 1%.

Înr-o scrisoare adresată ministrului Finanţelor, în februarie, Banca Centrală Europeană a amintit autorităţilor române că ar fi trebuit consultată înaintea adoptării OUG 114/2018 care prevede intoducerea taxei pe activele bancare, într-o scrisoare.

Instituţia europeană a remarcat şi faptul că OUG nr. 114/2018 nu a fost însoţită de nicio evaluare a impactului de către asupra sectorului bancar, iar în absenţa unui astfel de document, riscul ca taxa să aibă un impact semnificativ asupra stabilităţii sistemului bancar nu poate fi exclus.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here