Iohannis i-a cerut demisia Vioricai Dancila deoarece aceasta a demonstrat ca pune mai mult accent pe dorintele PSD-ului decat pe nevoile poporului

0
819

Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, după ce a observat ca aceasta ar fi preferat „să execute ordinele dela partid“,in loc sa ţină cont de interesele României. Deocamdata, cererea domnului presedinte va rămâne in categoria declaratiilor politice deoarece Viorica Dăncilă nu decide de bunăvoie să renunte la functie sau majoritatea parlamentară nu-i retrage sprijinul.

“Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11:00 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ţinut, dar asta nu are nicio importanţă şi nu schimbă cu nimic lucrurile pe care oricum am intenţionat să le comunic astăzi românilor. Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern şi PSD, pe de o parte, şi Banca Naţională, pe cealaltă parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat şi vreau doar să repet două lucruri.

Rolul Băncii Naţionale a României este unul foarte clar determinat şi calitatea principală a Băncii Naţionale a României este independenţa ei faţă de voinţa politică, faţă de Guvern şi faţă de alte autorităţi ale statului. Este foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării şi chestionează această independenţă. Acest lucru s-a putut vedea din declaraţiile unor personaje din conducerea PSD şi mă îngrijorează. BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD. BNR trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României.

A doua chestiune. Chiar şi aşa, este de dorit ca politicile BNR şi politicile guvernului să fie într-o măsură rezonabilă corelate – asta înseamnă discutate. Pentru că, evident, nu s-a întâmplat acest lucru, am dorit să mediez între ei. Doamna Dăncilă nu a înţeles acest lucru. Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce să fie secrete – trebuia să fie consultat Preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat.

În Constituţie, în toate deciziile Curţii Constituţionale, în practica politică din România, se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituţională între Premier şi Preşedinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autorităţile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri şi aceste nevoi ale statului nu au fost înţelese de doamna Dăncilă. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid.

Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de Prim-ministru al României şi transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România.De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de Prim-ministru al României. “a spus presedintele Romaniei, Klaus Iohannis

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here