Ioana Petrescu: “Ministrul Muncii nu are nicio sursă de finanţare pentru creşterea pensiilor”  

0
576

Fostul ministru de Finanţe, Ioana Petrescu, susţine că ministerul Muncii nu are nicio finanţare care să poată susţine mult anunţatele creşteri succesive ale pensiilor. „Măririle din noua lege a pensiilor sunt binevenite. Cu siguranţă nu se poate trăi cu 640 de lei pe lună, cât este pensia minimă azi. Însă ministrul muncii nu a venit cu nicio sursă de finanţare pentru acesta lege cu un impact de până la 81 miliarde de lei. Pensionarii nu sunt o categorie pe care politicienii să o amăgească. Li s-a mai promis marea cu sarea şi în trecut. După ce au trecut campaniile electorale şi a venit criza din 2009, şi-au dat seama că s-au ales cu praful de pe tobă. Sper că PSD nu va face aceeaşi greşeală”, a scris Petrescu pe pagina sa de Facebook.  

În urmă cu câteva zile, ministrul Muncii, Marius Budăi, susţinea că noua lege a pensiilor, abia adoptată de Camera Deputaţilor, care este for decizional, ar putea fi din nou contestată la Curtea Constituţională, situaţie în care va propune premierului Viorică Dăncilă să emită o Ordonanţă de Urgenţă pentru creşterea pensiilor.  

„Eu asigur pensionarii că atât timp cât vom la guvernare se va întâmpla ceea ce scrie acolo, fie că se va întâmpla prin ordonanţă de urgenţă. Dacă aşa trebuie, aşa se va întâmpla. (…) Nu legea, în totalitatea ei. Pentru, de exemplu, majorarea valorii punctului de pensie de la anul. Trebuie să facem şi să ieşim din această logică şi eu cred că da, va mai fi un atac la Curte (Curtea Constituţională – n. r.). Bun, va fi o retrimitere la Parlament. (…) Din păcate, intrăm în vacanţă două luni, dar, cu siguranţă, îmi vine acum o idee, putem face şi o sesiune extraordinară dacă trimite domnul preşedinte legea înapoi la Parlament. Deci, soluţii noi găsim, suntem foarte determinaţi. A fost o mică sincopă la Senat (…)”, a declarat Budăi, săptămâna trecută, la un post de televiziune.  

Noua lege a pensiilor va avea impact un bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, după majorarea de la 1 septembrie, în 2020 de 24,8 miliarde de lei, în 2021 de 51 de miliarde de lei, iar în 2022 impactul bugetar va fi de 81 de miliarde de lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here