Investitorii străini au plătit anul trecut peste 100 de milioane de euro pentru achiziţia de terenuri destinate construcţiilor în Bucureşti şi împrejurimi

0
1260

Valoarea investitiilor reprezintă peste 80% din valoarea tuturor tranzacţiilor de acest tip realizate în aceste zone, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Antreprenorii români deţin o cotă de numai 18,5% din valoarea tranzacţiilor cu terenuri realizate anul trecut în Bucureşti şi împrejurimi. Cea mai mare pondere o au investiţiile suedezilor, cu 22,6% din valoarea tranzacţiilor.

Aceştia sunt urmaţi de sud-africani, cu o cotă de 11,8%, de libanezi, cu 9,4% şi belgieni cu 7,5%. Profilul şi sursa capitalului investitorilor au fost extrem de diverse anul trecut. Printre ţările de origine ale cumpărătorilor de terenuri mai apar Franţa, Lituania, Germania, Israel, Cehia, Austria şi Singapore. De asemenea, profilul investitorilor variază de la mici antreprenori, la dezvoltatori reputaţi, fonduri de investiţii şi până la fonduri suverane.

Piaţa terenurilor din Bucureşti a atins anul trecut un nou record, în volum, fiind tranzacţionate loturi cu o suprafaţă cumulată de 110 hectare, în creştere cu 144% faţă de 2015 şi cu 3,5% mai mult faţă de cele 106 hectare tranzacţionate în 2007.

Ca valoare, piaţa terenurilor s-a ridicat anul trecut la 127 de milioane de euro, în creştere cu 41% faţă de 2015. Anul trecut, piaţa a fost impulsionată în primul rând de sectorul rezidenţial, care a atras investitori în zona de nord a oraşului, dar şi de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte accelerat în vest, la intrarea pe autostrada Bucureşti – Piteşti. De altfel, aproape 90% din suprafaţa terenurilor tranzacţionate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidenţiale (62,8%) sau logistice (26,4%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here