“Investitorii” lui Thiess – niste tepari aflati in cardasie cu oligarhi rusi care intentioneaza sa-si “argumenteze” banii prin intermediul unui club de fotbal..Dinu avea dreptate…Badea va fi tarat intr un scandal financiar urias de Thiess

1
16652

Ralph Oswald Isenegger este cel care caută să cumpere echipa din Ștefan cel Mare. Acesta este avocat-impresar și apărător al oligarhilor din spațiul ex-sovietic.

Pe 30 martie, omul de afaceri Adrian Thiess a dezvăluit câteva detalii despre investitorii misterioși care doresc să preia clubul Dinamo: “Vor un proiect pe termen lung, un proiect occidental. Investitorii se uită la meciuri, au văzut partida cu Gaz Metan. Se va adopta modelul lui Igor Surkis, modelul Dinamo Kiev. Urfer din Elveția va fi una dintre persoanele implicate dacă tranzacţia va reuşi”.

Reporterii Gazetei au verificat baza de date Football Leaks și au descoperit că Urfer lucrează de câțiva ani pentru un avocat și impresar elvețian controversat, asociat cu spațiul ex-sovietic, Ralph Oswald Isenegger.

Surse din mediul de afaceri ucrainean au confirmat pentru GSP că avocatul respectiv este cel care se află în spatele lui Adrian Thiess în încercarea de a prelua clubul Dinamo.

În ultimii 20 de ani, elvețianul a activat ca apărător legal al oligarhilor ruși și ucraineni, dar și al unor capi ai Mafiei ruse.

ARESTAT ÎN DOSARUL UNUI CAP MAFIOT

Ralph Oswald Isenegger are 51 de ani, e jucător profesionist de poker și de câțiva ani și-a mutat biroul de avocat, consultant și impresar din Elveția în Dubai, o zonă renumită pentru relaxarea fiscală, dar și locul în care Ionuț Negoiță s-a întâlnit cu Isenegger fix când Dinamo juca meciul decisiv pentru play-off, împotriva Astrei.

Pe site-ul firmei sale de consultanță, Isenegger International Advisory Group, cu care colaborează și Paolo Urfer, scrie că avocatul i-a apărat pe controversații afaceriști Pavel Borodin, Dmitri Firtaș sau Iuri Ivaniușcenko în procese internaționale deschise pentru spălare de bani sau dare de mită.

Isenegger nu pomenește nimic însă despre cel mai important client din cariera sa, cel pentru care avocatul a și fost arestat de autoritățile elvețiene.

E vorba despre Serghei “Mihas” Mihailov, capul celei mai temute rețele mafiote din Rusia, Solnțevskaia. Arestat, în 1996, în Elveția sub acuzația de spălare de bani, rusul a fost apărat de Isenegger, care a fost angajat de confrații lui Mihailov, controversații Arnold Tamm și Viktor Averin.

bratva
Frăția Solnțevskaia. Mihailov (jos, în centru), Arnold Tamm (sus, al doilea din stânga) și Viktor Averin (jos, stânga) l-au cunoscut pe Isenegger în Elveția. Tamm a fost arestat anul trecut într-un dosar de spălare de bani, în care e implicat și patronul clubului Marbella, Alexander Grinberg

În timpul procesului, avocatul care vrea să o preia pe Dinamo a fost reținut și el pentru câteva zile sub acuzațiile de sprijinire a unui grup infracțional și obstrucționarea justiției. El a încălcat regulile detenției, ajutându-l în secret pe Mihailov să comunice cu exteriorul. “Am făcut-o din inimă, un gest de om. Erau doar scrisori personale”, s-a apărat avocatul.

Isenegger a reușit să obțină achitarea clientului său. Procurorii elvețiani au acuzat atunci lipsa de cooperare a autorităților ruse. Mihailov a obținut despăgubiri de 450.000 de dolari din partea statului elvețian.

IMPRESAR ȘI AVOCAT PENTRU FRAȚII SURKIS

Îndepărtat din firma în care lucra, Isenegger a început să activeze pe cont propriu. De-a lungul anilor, a apărat interesele legale ale lui Grigori și Igor Surkis, patronii lui Dinamo Kiev, sau pe cele ale lui Igor Kolomoiski, finanțatorul lui Dnepr, oligarhi ucraineni cu origini evreiești.

Din aceste asocieri a derivat și activitatea spre care Isenegger s-a orientat ulterior. Avocatul a devenit impresar de jucători. Potrivit datelor din Football Leaks, el a comunicat cu mai multe cluburi occidentale din calitatea de agent al unor fotbaliști cunoscuți precum brazilienii Matheus (fost la Dnepr) sau Luiz Adriano (ex-Șahtior și AC Milan). De asemenea, ca impresar a reprezentat clubul rus Anji Mahacikala. Un alt fotbalist important aflat sub contract cu Isenegger este Andrei Iarmolenko.

În vara lui 2017, Isenegger s-a întâlnit la Londra cu Jorge Mendes, impresarul lui Cristiano Ronaldo, și cu Peter Lim, patronul singaporez al Valenciei, pentru a negocia transferul jucătorului ucrainean la Manchester United.

Din mesajele schimbate de cei trei – aflate în baza de date Football Leaks – rezultă că Isenegger urma să primească un comision de 10 la sută din partea patronului lui Dinamo Kiev, Igor Surkis.

Iarmolenko s-a transferat până la urmă la Borussia Dortmund, iar Isenegger a intermediat tranzacția.

Într-un alt email aflat în Football Leaks el este descris ca “avocatul lui Surkis, apropiat și de Levy”. E vorba despre Daniel Levy, președintele lui Tottenham, și el cu origini evreiești.

CE ROL JOACĂ?

În martie 2018, Isenegger a contactat conducerea lui Dinamo în vederea achiziționării clubului. Este elvețianul investitorul real sau este doar un paravan pentru clienții săi care nu vor să se afișeze?

Gazeta l-a contactat pe Isenegger pentru a discuta despre interesul său față de Dinamo, dar avocatul-impresar nu a răspuns mesajelor SMS și WhatsApp. Reporterii GSP l-au sunat și pe Adrian Thiess (foto jos) pentru a afla care este exact implicarea lui Isenegger. Thiess nu a negat implicarea avocatului, dar a refuzat să detalieze ce rol joacă acesta în vânzarea lui Dinamo.

– Buna ziua, domnule Thiess! Îl cunoașteți pe Ralph Oswald Isenegger?
– Cunosc foarte multă lume.

– Este implicat Isenegger în afacerea Dinamo?

– Nu înțeleg întrebarea.

– Vrea să cumpere Isenegger clubul?

– Nu, Isenegger nu cumpără Dinamo.

– Are Isenegger orice fel de implicare în această afacere?

– Adică? Ce vrei să spui cu asta? Ți-am spus că Ralph nu vrea să cumpere Dinamo!

– Are orice fel de implicare Isenegger?

– Cum adică?

– Este avocatul Isenegger implicat la orice nivel în cumpărarea Dinamo? Fie că vorbim de consultanță de specialitate, sfaturi din calitate de impresar de jucători, sau implicare financiară.

– Nu comentez. Tu știi pe cine reprezintă Ralph, la ce nivel? Vorbești de parcă e vreun infractor sau ceva.

– A fost arestat.

– Ba nu, a fost doar reținut. Zi-mi exact ce vrei să știi!

– Cine cumpără Dinamo și ce implicare are exact Ralph Oswald Isenegger?
– Un contract de confidențialitate mă obligă să nu pot să detaliez astfel de lucruri oricât aș vrea. Există penalizări de sute de mii de euro și nu pot să dau niciun fel de detaliu.

PROMISIUNEA LUI THIESS, NEREGULAMENTARĂ

Zilele trecute, Adrian Thiess, omul care reprezintă în România interesele investitorilor interesați de Dinamo, a declarat că “grupul de investitori deţine şi fotbalişti, care vor veni la echipă”.

Thiess susține un fapt aflat în contradicție flagrantă cu regulamentele FIFA, care interzic clar Third Party Ownership, adică “deținerea drepturilor economice ale jucătorilor de către terțe persoane, în afara cluburilor”.

PE CINE A APĂRAT AVOCATUL ISENEGGER

  • Kojo Annan
    În 1999, Isenegger a fost avocatul unui alt om de afaceri la cumpărarea clubului elvețian Vevey Sports. El l-a consiliat juridic pe Kojo Annan, fiul fostului președinte al ONU, Kofi Annan, într-o tranzacție dubioasă în care ghanezul a invocat mai multe “date neadevărate”. Jurnaliștii au descoperit ulterior că Annan a primit prin conturile clubului Vevey o sumă de bani de la o firmă care obținuse un contract de mai multe milioane de dolari din partea ONU, organizație condusă de tatăl lui Kojo.
  • Serghei “Mihas” Mihailov
    Apărat de Isenegger, Mihailov este considerat capul rețelei mafiote Solnțevskaia care, potrivit procurorilor elvețieni, a spălat peste 60 de miliarde de dolari proveniți din prostituție și trafic de droguri. Procesul lui s-a terminat cu achitarea, însă procurorul elvețian Bernard Bertossa a scris în cartea sa că “martorii din dosar au început să dispară, după ce inițial voiau să depună mărturie”. În timpul procesului, Isenegger a fost arestat pentru că – scrie publicația rusă Gazeta Kommersant – îi ducea lui Mihailov în închisoare contracte care urmau să fie antedatate. La finele anilor ’90, un ziarist belgian care investiga afacerile lui Mihailov a fost prevenit de serviciile secrete belgiene că pe numele său există un contract de asasinat. Belgianul s-a ascuns în România, sub protecția SRI. Oficial însă, Mihailov este un simplu om de afaceri cu triplă cetățenie, rusă, israeliană și costaricană, care a deținut funcția de consul onorific al Costa Ricăi în Rusia. În 2014, “Mihas” a primit cadou un ceas de la președintele Vladimir Putin pentru “sprijinul acordat veteranilor de război”.
  • Dmitri Firtaș
    Bancher și oligarh ucrainean, Dmitri Firtaș are puternice conexiuni politice. La începutul anilor ’90 a făcut parte din partidul fiicei fostului președinte, Leonid Kucima, protectorul fraților Surkis de la Dinamo Kiev. Acuzat într-un proces pe rol la New York că stă în spatele arestării fostului premier, Iulia Timoșcenko, Firtaș a fost arestat în 2014 de autoritățile austriece și cerut de autoritățile americane spre extrădare în Statele Unite. În aprilie 2014, un tribunal din Chicago l-a pus sub acuzare pe Firtaș pentru dare de mită de 18,5 milioane de euro și spălare de bani în cazul unei mine de titan din India, furnizoare de minerale pentru compania Boeing. Firtaș a fost eliberat pentru o cauțiune de 125 de milioane de euro, cea mai mare cauțiune din istoria justiției din Austria, și luptă acum cu ajutorul lui Isenegger împotriva acuzațiilor.

Cititi mai mult pe gsp.ro

1 COMMENT

  1. […] Mason, Thiess a apărut în multe combinații controversate. A fost consilierul lui Ion Iliescu, a lucrat cu Sorin Oprescu și spune că și cu Klaus Iohannis, la cărui elev ar fi fost. De asemenea a fost strategul candidaturii prezidențiale eșuate a lui Radu Duda. S-a lăudat că a fost implicat în vânzarea clubului de fotbal Dinamo către mai mulți investitori străini, tranzacțiile eșuând de fiecare dată. Afacerile duceau către spațiul ex-sovietic. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here