INTERVIU Leonardo Badea, noul președinte al ASF: Nu există premisele unor creşteri ale costurilor poliţelor RCA

0
1947

Piaţa RCA va intra într-un proces de normalizare şi va deveni mai competitivă după intrarea unor noi companii în piaţă. Iar  protecţia consumatorilor reprezintă prioritatea zero pentru ASF, instituţie care este în plină reorganizare a strategiei, a declarat Leornardo Badea, noul preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Capital.

Capital: Considerați că există în perioada următoare riscul ca prețurile RCA să explodeze cum s-a mai întâmplat în trecut?

Leonardo Badea: Cred că piaţa RCA va intra într-un proces de normalizare. Avem un prim indiciu – prețurile de referință, ca mecanism menit să ofere un reper asiguratului.  Ce este și mai important, avem acum un nou cadru, o nouă lege RCA, la care am lucrat şi eu din poziţia de Preşedinte al Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, și care, ținând cont de diversele opinii și argumente exprimate până acum, reglementează mult mai bine toate aspectele care au generat disfuncţionalităţi în trecut. De asemenea, norma de aplicare a legii, care a făcut obiectul unor consultări extensive cu toți actorii din piața RCA, va aduce toate clarificările necesare cu privire la modul în care această lege va fi implementată. În plus, se așteaptă intrarea unor noi companii pe acest segment, piața se deschide și mai mult și devine astfel și mai competitivă. Nu cred, prin urmare, că există premisele unor creşteri ale tarifelor poliţelor RCA.

Capital: Aproape toți foștii șefi CSA și mai apoi ASF și-au propus să stimuleze diversificarea pieței asigurărilor. Fără succes, întrucât ponderea RCA a crescut de la an la an. Aveți planuri în acest sens? 

Leonardo Badea: Problematica diversificării pieţei asigurărilor este un subiect care ne preocupă şi care se circumscrie, de altfel, şi obiectivelor fundamentale ale ASF: dezvoltarea şi stabilitatea pieţelor financiare non-bancare. Tema este una complexă şi implică o analiză aprofundată a cauzelor ce conduc la o dependenţă ridicată a pieţei de asigurările obligatorii.  Eforturile noastre se îndreaptă către inversarea acestui trend şi alinierea la tendinţele manifestate în pieţele europene mature. Este nevoie şi de o schimbare de mentalitate şi de o îmbunătăţire consistentă a gradului de educaţie financiară, care reprezintă una dintre direcţiile strategice de acţiune ale ASF. Din păcate, ocupăm unul dintre ultimele locuri la acest capitol, în Europa, fapt ce are consecinţe directe asupra diversificării portofoliilor de produselor de asigurare. De aceea, ASF a început, după cum bine ştiţi, un amplu program de educaţie financiară care se desfăşoară atât la nivelul învăţământului gimnazial şi liceal, cât şi cel universitar. Este fundamental, în opinia mea, ca un consumator să aleagă în deplină cunoştinţă de cauză un produs financiar. De asemenea, cred că în bună măsură este şi responsabilitatea societăţilor de asigurare să se aplece mai riguros asupra strategiilor de business şi să pună accent pe diversificarea portofoliilor şi să comunice mai mult şi mai bine pe acest subiect.

Capital: Protectia consumatorului versus supraveghere. Ce credeți că trebuie să primeze în activitatea ASF? Se poate una fără alta?

Leonardo Badea: Protecţia consumatorilor reprezintă prioritatea zero pentru ASF şi trebuie reţinut faptul că nu vom face niciun fel de rabat atunci când vine vorba despre protejarea intereselor asiguraţilor. În opinia mea, toţi participanţii la această piaţă pe care îi supraveghem, vorbim aici despre societăţile de asigurare şi despre brokeri, vor trebui să graviteze în jurul consumatorului. Vă asigur că vom urmări cu foarte mare atenţie acest aspect şi vom sancţiona prompt orice abatere. În concluzie, pot spune fără echivoc că un grad ridicat de protecţie a consumatorului se poate realiza numai pe fondul unei supravegheri stricte a pieţei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here