Interviu cu domnul Ovidiu Megan – Director Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

0
2121

Domnul Ovidiu Megan este Directorul Executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, cel mai ambițios & important proiect cultural și economic din acest an pentru dezvoltarea regională a României.

Acesta are o experiență vastă în zona managerială, dobândită în cadrul următoarelor funcții de conducere:

  • Pro-Rector al Universității de Vest Timișoara,
  • Decan al Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor (FEAA Timișoara)
  • Director al Departamentului de Accesare și Implementare Proiecte din cadrul Universității de Vest Timișoara
  • Director general al Asociației de Dezvoltare IntercomunitarăPolul de Creștere Timișoara.
  • fiind cunoscut și în domeniul organizațiilor non-guvernamentale, fiind unul dintre principalii organizatori ai Flight Festivalsingurul festival de muzică, artă și tehnologie din țară.
  • având, de asemenea, o experiență semnificativă în domeniul atragerii de fonduri nerambursabile și sponsorizări.

Domnul Ovidiu Megan are o carieră impresionantă și pe partea academică, fiind Profesor în cadrul Universității de Vest din Timișoara de peste 22 ani, deținând titlul de Doctor în Științe Economice din anul 2005.

Andrei Valerian: Dragi cititori, probabil ați auzit deja de multe ori în ultimii ani de conceptul de Capitală Europeană.

Dar ce înseamnă conceptul de Capitală Europeană și care este scopul pentru care a fost creat?

Capitală Europeană a Culturii este un titlu onorific conferit de Parlamentul European unui oraș sau mai multora pentru un întreg an cu scopul susținerii și dezvoltării economice a regiunii selectate.

Programul a luat naștere în anul 1985, atunci când Melina Mercouriministrul grec al culturii, și omologul său francezJack Lang, au avut ideea de a desemna anual un oraș simbol pentru dezvoltarea sa economică, pentru a-i apropia pe europeni prin evidențierea bogăției și diversității culturilor europene, cât și prin creșterea gradului de conștientizare a istoriei și a valorilor comune.

Așa cum am menționat și la începutul interviului, dl Ovidiu Megan are o experiență semnificativă în zona managerială, în calitate de Prorector al Universității de Vest din Timișoara (UVT), Decan al Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor (FEAA Timișoara), exact în perioada în care eu, dragi cititori, bănățeancă fiind, am urmat și absolvit cursurile acestei facultăți (2011-2014); ca Director al Departamentului de Accesare și Implementare Proiecte din cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT), dar și ca Director General al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Polul de Creștere Timișoara.

Dl Megan, dragi cititori, este cunoscut și în domeniul organizațiilor non-guvernamentale, fiind unul dintre principalii organizatori ai Flight Festivalsingurul festival de muzică, artă și tehnologie din țară.

Acesta deține și o vastă experiență în domeniul atragerii de fonduri nerambursabile și sponsorizări.

Eu personal îl stimez și îi datorez o bună parte din cunoștințele mele ca studentă a sa și doresc să îi mulțumesc încă o dată pe această cale și să vă spun că este un om de la care avem ce învăța și admira din punct de vedere profesional și nu numai.

Andrei Valerian: Bună ziua domnule Ovidiu Megan!

Încep prin a vă mulțumi că ați răspuns afirmativ invitației mele și ați acceptat să îmi acordați acest interviu!

Dr. Ovidiu Megan: Bună ziua și bine v-am găsit pe dvs. și cititorii dvs.!

Mă bucur să vă revăd după atâta vreme și mă bucur că suntem într-un moment special pentru Timișoara și pentru România – al exercitării titlului de Capitală Europeană a Culturii.

Andrei Valerian: Țin să vă mulțumesc încă o dată pentru tot aportul dvs. în dezvoltarea mea profesională, și pentru că, iată, după atâția ani, ați acceptat să îmi acordați acest interviu și să veniți personal în cadrul emisiunii Săptămâna Financiară pe care o realizez la postul de televiziune Profit News TV.

Dar înainte să încep să discut cu dl Megan, aș dori să vă prezint puțin orașul din care provin, în termeni de realizări.

Așadar, Timișoara, dragii mei cititori, este:

  • primul oraș cu străzile iluminate electric din Europa, (acum 139 de ani)
  • singurul oraș din România cu un laureat al Premiului Nobel – Herta Muller, care a studiat în cadrul Universității de Vest din Timișoara, aceeași pe care am absolvit-o și eu și în cadrul căreia, dl Megan are atâtea titluri,
  • primul oraș din România cu o stradă asfaltată,
  • primul oraș din România în care a circulat un tramvai electric,
  • singurul oraș din Europa cu 3 teatre de stat: în limba română, maghiară și germană,
  • primul oraș liber din România.
  • orașul cu cea mai mare arie de spații verzi și parcuri din România, dar și
  • cel cu multe premiere medicale, culturale și economice, fiind cel mai important pol din vestul țării.

Andrei Valerian: Domnule Megan, cum a început totul?

Care a fost traiectoria de la idee la realitate?

Andrei Valerian: Totul a început undeva în anul 2010.

Deci iată, acum 13 ani, mai exact.

Este o lungă perioadă de atunci, de când un grup de oameni de cultură entuziaști auzind de acest titlu de Capitală Europeană a Culturii și de posibilitatea de a accesa acest titlu în anul 2021, (așa cum era programat în mod normal și inițial, dar datorită pandemiei de coronavirus, lucrurile s-au dat puțin peste cap) s-au hotărât să pună bazele acestuia.

Așa cum spuneam, acești oameni entuziaști au creat la Teatru Național din Timișoara această Asociație – Timișoara Capitală Europeană a Culturii, au început să se gândească la acest proiect, să strângă în jurul lor alți oameni entuziaști și împreună să creeze conceptul și proiectul cu care au trecut prin două etape de selecție la nivel național.

După prima etapă, s-au calificat în etapa finală, alături de orașele București, Cluj-Napoca și Baia Mare, iar apoi, în anul 2016, pe la finalul anului, a avut loc jurizarea celor patru proiecte finaliste și Timișoara a fost desemnată câștigătoare, urmând să implementeze proiectul în 2021.

Andrei Valerian: Iată dragi cititori, ce concurență de anvergură: București, Cluj-Napoca, Baia Mare – trebuie să subliniez acest aspect, deoarece mi se pare extraordinar și extrem de important.

Dr. Ovidiu Megan: Da, exact, o concurență onorantă, puternică, inclusiv de la orașul Baia Mare, care, deși ca și dimensiune este un oraș mai mic, a fost și el foarte pregătit pentru acest demers de candidatură.

Așa cum spuneai adineauri, orașul Sibiu a avut deja prilejul de a fi Capitală Europeană a Culturii.

Este un titlu onorant, dar și un titlu care dezvoltă energii.

De exemplu, acest titlu nu aduce niște avantaje financiare extraordinare.

Premiul Melina Mercouri, așa cum se numește el, acordat de Uniunea Europeană, este de doar EUR 1.500.000.

Dar dincolo de această sumă financiară sunt multe energii.

Știu că ați fost conectată cu Timișoara, știu că mai reveniți din când în când la Timișoara.

Cu siguranță când veniți, constatați lucruri schimbate.

Timișoara este un oraș deosebit pentru că are un patrimoniu de peste 14.000 de clădiri istorice care cu acest prilej, al obținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, suferă transformări, modernizări, renovări.

Sigur, sunt foarte multe, este greu să le realizezi pe toate într-un timp scurt, dar acest proces a început și cu siguranță în următorii 10 ani vom vedea marea majoritate a acestor clădiri renovate și puse în valoare, pentru că ele vin cu un background cultural și istoric, care cu acest prilej își dezvoltă la maxim potențialul extraordinar din zona de turism.

Andrei Valerian: Iar acest lucru l-am putut observa și la evenimentul de deschidere a Capitalei Europene a Culturii 2023 – Timișoara.

Dr. Ovidiu Megan: Exact. Ați văzut toate piețele din Timișoara unde s-au desfășurat evenimentele, au fost pline, toate stabilimentele culturale au fost pline.

Ne-am bucurat de un număr foarte mare de turiști străini la Timișoara. Timișoara este un oraș cu multe etnii în structură, sunt peste 20 de etnii care trăiesc în deplină armonie în orașul de pe Bega.

Andrei Valerian: Chiar și eu sunt jumătate nemțoaică.

Dr. Ovidiu Megan: Comunitatea germană este una din comunitățile importante din Timișoara, dar pe lângă aceștia, prin conexiunile aeriene, foarte mulți turiști străini au accesat Timișoara în weekend-ul de deschidere, care a avut loc în data de 17-19/02/2023 și care a cuprins zeci de evenimente, de la concerte la expoziții, tururi ghidate sau ateliere.

Și care va continua la Timișoara pe tot parcursul anului 2023.

Andrei Valerian: La eveniment au luat parte, pe lângă vizitatori, aproape 50 de ambasadori, 2 miniștri și omologi ai culturii din alte țări.

Aș dori dragi cititori, să vă împărtășesc în acest sens mesajul dlui Primar – Dominic Fritz:

“Noi credem foarte mult că Timișoara, cu istoria ei de diversitate, de inovare și de curaj, este un exemplu într-adevăr pentru Europa și prin cultură și artă. În acest an putem să spunem mai departe nu doar povestea Timișoarei, ci și povestea Europei. Și prin acest lucru putem să aducem și un nou focus pe rolul acestei regiuni: a Europei de Est, a României, în această construcție minunată numită Europa.”

Dacă ar fi să traducem strategia acestui concept de Capitală Europeană a Culturii, ce am putea spune?

Dr. Ovidiu Megan: Cred că motto-ul programului “Shine your light – Light up your city!” spune totul de la sine.

Este practic o strategie de a potența comunitatea, astfel încât fiecare cetățean din comunitate să devină o parte din proiect, un pion important în acest program al Capitalei Europene a Culturii.

Cu siguranță, contribuția fiecăruia este importantă, indiferent dacă suntem în zona culturală sau suntem simplii spectatori.

Și atunci, în acest context, cetățenii Timișoarei sunt cei care pot să dea valoare, să comunice proiectul și să construiască pe această platformă extraordinară o dezvoltare a orașului, a regiunii și chiar a țării.

Pentru că aceste valuri de dezvoltare vor pleca, vor avea epicentru, să spunem, în Timișoara, dar vor genera efecte și în regiune și chiar în țară.

Iar acest lucru se va întâmpla a la longue, aș îndrăzni să spun, pentru că, exact cum ați menționat, fiecare detaliu joacă rolul lui în întreaga poveste.

Andrei Valerian: Și sunt sigură că cine vine acum o dată, va mai reveni, cu siguranță, la Timișoara noastră, ca să spun așa.

Din momentul în care Timișoara a câștigat competiția pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii și până astăzi acest proiect a costat EUR 44 de milioane: EUR 40 de milioane fiind atrase prin intermediul celor trei finanțatori publici și EUR 4 milioane prin sponsori privați.

În total, sunt investiții de peste EUR 150 de milioane în infrastructura culturală dezvoltată cu ocazia dobândirii acestui titlu.

Acești bani vor fi investiți / au fost deja investiți în proiecte care vizează mai multe obiective culturale și turistice din Timișoara.

La ce să ne mai așteptăm de la Timișoara în anul 2023?

Dr. Ovidiu Megan: Să ne așteptăm la un oraș primitor.

Așa cum spuneam, armonia este cea care ne caracterizează.

La Timișoara, chiar zilele trecute, interacționam cu mai mulți ziariști străini, pentru că au fost mai mult de 200 acreditați la Timișoara.

Am avut o surpriză plăcută, iar rezultatele lor se văd în presa internațională, cât și în presa națională.

Sigur, să ne așteptăm la niște evenimente deosebite, pentru că în zona evenimentelor fiecare domeniu are niște highlight-uri pe care noi chiar pe platforma Timișoara 2023 le prezentăm publicului și care sunt principalele atracții.

Dar dincolo de acestea sunt aproape 1,000 de acțiuni culturale care sunt propuse publicului larg.

O să vă dau câteva exemple și o să încep cu o zonă care îmi este specifică: cea universitară.

Universitățile din Timișoara desfășoară mai multe proiecte din programul Capitalei Culturale. Este chiar un festival al ideilor potențate de Universitățile din Timișoara. O să avem câțiva laureați ai Premiilor Nobel care vor veni la Timișoara – în zona literaturii, Orhan Pamuk (este primul care va veni în luna aprilie) și Olga Tokarczuk, puțin mai mai târziu.

Apoi o să avem în zona de teatru niște spectacole extraordinare puse în scenă fie de teatrele naționale, pe care le aminteați că sunt o premieră la nivel european, pentru că Timișoara are 3 teatre de stat în limbi diferite, lucru unic în Europa, dar sunt și spectacole invitate.

O să vedeți actori foarte mari pe scena teatrului din Timișoara.

E vorba de John Malkovich, spre exemplu, care va avea două spectacole la Timișoara, Isabela Rossellini etc. Sunt multe spectacole din zona aceasta.

O să avem cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani.

La final de septembrie vă invităm la Timișoara, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, unde va avea loc expoziția Brâncuși, cu foarte multe exponate venite în principal de la Centre Pompidou din Paris, dar și de la marile muzee din lume și din colecții private.

Deci oamenii vor avea posibilitatea să admire operele lui Brâncuși și în România.

Mergând în celelalte domenii, în zona muzicală, unde există un festival de jazz tradițional cu multe ediții în spate la Timișoara, cu mulți laureați de Premii Grammy care au urcat pe scena acestuia, avem și un festival de muzică electronică pentru tineri.

Există multe opțiuni culturale pe care dvs. sau telespectatorii dvs. le pot admira în Timișoara.

Andrei Valerian: Prin urmare, dragi cititori, vă așteptăm la Timișoara, pentru că iată performanța, cu siguranță va juca rolul principal în orice activitate pe care o veți alege.

Așadar, vizitați Timișoara, vă asigur că merită!

Am definit cât a durat proiectul, 13 ani.

Aș vrea să vorbim în continuare și de oamenii din spatele proiectului, pentru că mi se pare extraordinar ceea ce ați reușit – începând cu dvs. și haideți să vedem câți oameni au contribuit la acest proiect și mai ales să subliniem faptul că aceștia au primit, iată și recunoașterea internațională pentru performanțele gestionării și implementării acestui proiect prin acest premiu de care ați menționat – Melina Mercouri din partea Uniunii Europene.

Dr. Ovidiu Megan: Da, de-a lungul timpului, pentru că este o perioadă foarte lungă, de 13 ani, foarte multe persoane au pus multă pasiune, efort și au contribuit la realizarea acestui deziderat pe care toți timișorenii l-au susținut încă din primul moment.

În principiu au fost două echipe, o echipă care a câștigat acest proiect și în momentul de față suntem o echipă care asigură implementarea acestui proiect.

Implementarea este puțin mai mai complexă, în sensul că de implementarea proiectului ne ocupăm noi ca și Asociație Timișoara Capitală Europeană a Culturii, pe domeniile de comunicare, fundraising și voluntariat.

Sunt două entități locale care se ocupă de, să spunem, partea artistică, de selectarea proiectelor care fac parte din programul principal, dar și de selectare a proiectelor din finanțările de care vorbeați.

Încă avem finanțări care se distribuie, prin urmare dacă există cititori sau organizații interesate să facă parte din programul extins al Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, acestea pot accesa finanțări semnificative în acest sens.

Mă refer aici inclusiv la organizații internaționale. Au la ora actuală un apel deschis pentru EUR 1.000.000, fonduri disponibile pentru a fi implicate în proiecte culturale a unor organizații europene care vor să performeze la Timișoara.

Deci, practic ca să adresez așa pe scurt, daca intrați pe site-ul:

 www.timisoara2023.eu

care este platforma principală a programului, și mergeți la instituțiile care distribuie finanțările respective, veți regăsi acolo mai multe informații.

Andrei Valerian: Pe scurt, dacă ne-ar întreba cineva, spuneți-mi trei motive pentru care ar trebui să vizitez Timișoara în anul 2023, ce le-am răspunde dl Megan?

Dr. Ovidiu Megan: În primul rând, istorie dovedită de multitudinea de premiere care caracterizează trecutul acestui oraș minunat, în al 2-lea rând, diversitate și în al 3-lea rând, libertate.

Pentru că libertatea este un cuvânt foarte drag timișorenilor.

Știind aportul Timișoarei la libertatea pe care o avem și de care ne bucurăm cu toții azi și care s-a consfințit pe 20/12/1989 în Timișoara, care a devenit primul oraș liber de comunism din România.

Andrei Valerian: Vă mulțumesc dl Megan, pentru interviul acordat, este o onoare pentru mine și sunt sigură că și pentru cititorii noștrii, vă felicit încă o dată pentru parcursul dvs. profesional remarcabil și pentru anvergura acțiunilor din cadrul proiectului pe care îl conduceți:

Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here