Interdicția valabilă astăzi pentru firme și persoane fizice de a fi acționar unic în mai multe societăți cu răspundere limitată va fi eliminată

0
1244
Interdicția valabilă astăzi pentru firme și persoane fizice de a fi acționar unic în mai multe societăți cu răspundere limitată va fi eliminată
Business meeting

Antreprenorii ar putea fi acționari unici în mai multe SRL-uri și deține mai multe sedii sociale într-o singură încăpere. Mai multe acte privind sediul social, eliminate , prevede un proiect de lege avansat în Parlament.

Proiectul prevede și eliminarea mai multor documente legate de înregistrarea sediului social. Argumentul este că printr-un astfel de proiect se dorește reducerea birocrației inutile cu care se confruntă întreprinzătorii români și ușurarea procesului de înființare a întreprinderilor. Proiectul, inițiat de deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui, modifică Legea societăților, astfel încât unei persoane fizice sau juridice să nu i se mai interzică să fie acționar unic în mai multe societăți cu răspundere limitată sau să se asocieze cu un acționar unic într-o asemenea societate.

O altă modificare prevede că la înregistrarea sediului social nu mai este obligatorie prezentarea certificatului de sediu social, adeverinței de sediu social și avizului privind schimbarea destinației imobilelor pentru sediile sociale la care nu se desfășoară activitate.

De asemenea, proiectul elimină și obligația legală ca într-o cameră să aibă sediu social maximum o singură firmă, cu argumentul că respectiva cerință a complicat mult viața întreprinzătorilor români, dar și a proprietarilor de apartamente sau garsoniere.

”Să nu vă închipuiți că până acum nu s-au găsit diverse tertipuri de a ocoli aceste limitări. Evident că s-au găsit, dar ele costă timp, bani și efort investit doar pentru a face față unei birocrații inutile. De exemplu, există firme de avocatură care propun, contra cost, sedii virtuale pentru întreprinzătorii care nu și-au găsit. Deci dacă vrea cineva să-și facă o firmă pentru motive dubioase (logica inițială a limitărilor) poate în continuare foarte bine să o facă și de altfel o și face. Sau, pentru a ocoli limitarea ca o persoană să nu dețină ca acționar unic mai mult de o firmă, oamenii își fac o primă firmă, după care o co-dețin pe a doua împreună cu acea firmă. De aceea vedeți multe firme cu acționariat 99,99% X și 0,01% o altă firmă. Evident că acest lucru înseamnă birocrație inutilă în plus de fiecare dată când este convocată o adunare generală sau când firma trebuie să facă diverse acțiuni. Dar toate acestea au costuri și reprezintă sarcini în plus care deturnează întreprinzătorii români de la activitatea lor productivă”, afirmă deputatul Claudiu Năsui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here