Instituţiile publice vor putea face achiziţii directe mici fără a mai fi necesar să le publice în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP)

0
2815

Guvernul motivează că acest lucru reduce din birocraţie, dar specialiştii avertizează că nu vor mai fi descoperite achiziţile prin care banii publici sunt cheltuiţi aiurea.

„Îi mai ţineţi minte pe acei primari de comună găsiţi prin SEAP că îşi cumpăraseră IPhone X şi Macbook Pro ultima generaţie? Ei bine, n-o să-i mai găsiţi”, explică Adrian Baboi-Stroe, fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei. Astfel, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului Tudose pentru modificarea legii achiziţiilor publice, achiziţiile directe mici – pentru care nu sunt precizate însă limitele – nu vor mai fi publicate în SEAP.

Guvernul susţine că utilizarea SEAP în cazul acestora s-a dovedit a nu aduce eficienţă, ci mai degrabă o birocratizare inutilă. Totodată , procedurile de atribuire reglementate de Legea achiziţiilor publice vor fi aplicate de la un nou prag, cel de 929.089 lei, fără TVA, pentru contractele de achiziţii publice sau acordurile-cadru de produse şi de servicii atribuite de autorităţile contractante locale, precum şi de cele aflate în subordinea acestora.

O altă nouă prevedere specifică faptul că nu poate fi aplicat criteriul costului/preţului cel mai scăzut în cazul atribuirii contractelor de proiectare şi execuţie. Guvernul susţine că această clarificare legislativă este necesară pentru a aduce un aport mai mare calităţii, în raport cu preţul, pentru contractele de lucrări care implică şi partea de proiectare. O altă clarificare vizează textul de lege în sensul că persoana care se consideră vătămată se poate adresa atât Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), cât şi instanţei de judecată.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here