Inspecţia Muncii avertizează cu amenzi cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 de lei, dacă angajatorii nu respectă legislaţia privind transferul contribuţiilor

0
1028
contributii sociale

Inspecţia Muncii atenţionează angajatorii că va demara controale la angajatori după data de 31 martie, pentru a-i sancţiona abaterile de la legislaţia privind transferul contribuţiilor, precizând că ultima zi a lunii este termenul până la care aceştia trebuie să transmită în REVISAL orice modificare a salariului de bază brut în contextul mutării CAS şi CASS la angajat.

Dacă angajatorii nu se supun noii reguli de transfer al contribuţiilor către angajaţi, amenzile pregătite sunt cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 de lei. Inspecţia Muncii vine acum cu un avertisment care atenţionează angajatorii asupra apropierii datei de 31 martie 2018, care reprezintă termenul până la care aceştia trebuie să transmită în registrul general de evidenţă a salariaţilor (REVISAL) modificarea salariului de bază brut, a indemnizaţiilor, sporurilor, precum şi ale altor adaosuri.

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat s-a făcut începând cu data de 1 ianuarie 2018, fiind obligatoriu de atunci în conformitate cu noul Cod Fiscal, termenul fiind prelungit doar în ceea ce priveşte obligaţia de transmitere a datelor către REVISAL.

Astfel, nu s-a amânat întoarcerea sarcinii fiscale, ci doar obligaţia comunicării efectuării acesteia către Inspecţia Muncii. Până la această dată, cea mai mare parte a contractelor individuale de muncă active au fost modificate prin majorarea salariilor, în contextul mutării CAS şi CASS la angajat, potrivit instituţiei.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, declară:

„Începând cu luna decembrie a anului trecut şi în primele 3 luni din acest an, Inspecţia Muncii a desfăşurat o campanie naţională de conştientizare care a urmărit informarea, prevenirea şi nu sancţionarea angajatorilor. Acţiunile inspectorilor de muncă au fost legate de completarea şi transmiterea în registrul general de evidenţă a salariaţilor a elementelor raportului de muncă ca urmare a transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat. Am considerat că este necesară clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare şi de aplicare a prevederilor legale şi, în acest scop, s-au organizat întâlniri cu toţi actorii implicaţi în piaţa muncii: patronate, sindicate, reprezentanţi ai angajatorilor şi angajaţi. Campania a fost binevenită, utilă şi a răspuns aşteptărilor interlocutorilor noştri, deci obiectivele au fost atinse, dat fiind că majoritatea angajatorilor s-a conformat modificărilor legislative. Având în vedere că, la data de 31 martie, se încheie oficial această campanie de conştientizare, ulterior acestei date, vom întreprinde acţiuni de control menite să sancţioneze abaterile de la legislaţia în vigoare”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here