INS:cresterea economica record din primele 9 luni ale anului s-a datorat in principal cheltuielilor pentru consum

0
1235

Comunicatul INS arata ca din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la cresterea PIB, dar si investitiilor, acestea avand o contributie de +0,8%, consecinta a cresterii cu 3,8% a volumului sau, au anuntat marti reprezentantii Institutului National de Statistica. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinta a cresterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii (10,8%).

Reprezentantii Institutului National de Statistica au anuntat ca pe categorii de resurse, la cresterea PIB, in primele 9 luni ale acestui an, au contribuit toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante avand industria (+1,8%, cu o pondere de 23,2% la formarea PIB),comertul (+1,6%, cu o pondere de 18,2% la formarea PIB, dar si agricultura (+1,1%, cu o pondere mai redusa la formarea PIB , de 4,9%).

In primele 9 luni din 2017, Produsul intern brut a crescut (fata de perioada similara de anul trecut ) cu 7,0%, pe seria bruta si cu 6,9% pe seria ajustata sezonier, un ritm care a uimit pe foarte multi observatori ai economiei, acestia intrebandu-se care ar putea fi motoarele unei asemenea cresteri.

Statistica inventariaza evolutia PIB in 5 cicluri:

  • datele semnal,
  • apoi datele provizorii (I),
  • date provizorii (II),
  • date-semidefinitive,
  • datele definitive, in final, dupa circa doi ani.

Comunicatul Institutului National de Statistica reprezinta datele semnal, urmand ca in decembrie INS sa publice datele provizorii (I).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here