INS:cresterea economica record din primele 9 luni ale anului s-a datorat in principal cheltuielilor pentru consum

0
1028

Comunicatul INS arata ca din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la cresterea PIB, dar si investitiilor, acestea avand o contributie de +0,8%, consecinta a cresterii cu 3,8% a volumului sau, au anuntat marti reprezentantii Institutului National de Statistica. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-0,6%), consecinta a cresterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii (10,8%).

Reprezentantii Institutului National de Statistica au anuntat ca pe categorii de resurse, la cresterea PIB, in primele 9 luni ale acestui an, au contribuit toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante avand industria (+1,8%, cu o pondere de 23,2% la formarea PIB),comertul (+1,6%, cu o pondere de 18,2% la formarea PIB, dar si agricultura (+1,1%, cu o pondere mai redusa la formarea PIB , de 4,9%).

In primele 9 luni din 2017, Produsul intern brut a crescut (fata de perioada similara de anul trecut ) cu 7,0%, pe seria bruta si cu 6,9% pe seria ajustata sezonier, un ritm care a uimit pe foarte multi observatori ai economiei, acestia intrebandu-se care ar putea fi motoarele unei asemenea cresteri.

Statistica inventariaza evolutia PIB in 5 cicluri:

  • datele semnal,
  • apoi datele provizorii (I),
  • date provizorii (II),
  • date-semidefinitive,
  • datele definitive, in final, dupa circa doi ani.

Comunicatul Institutului National de Statistica reprezinta datele semnal, urmand ca in decembrie INS sa publice datele provizorii (I).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here