INS a reconfirmat creşterea de 4,4% a economiei româneşti în al doilea trimestru, dar a revizuit în jos avansul din primele 6 luni  

0
954

Institutul Naţional de Statistică a revizuit uşor în scădere, la 4,5% de la 4,6%, estimările privind creşterea Produsului intern brut pe serie ajustată sezonier în trimestrul doi  al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor provizorii publicate.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2019 a depăşit uşor 256 miliarde lei preţuri curente.

Estimările privind evoluţia PIB pe serie brută au rămas neschimbate faţă de septembrie, când INS a publicat primele date provizorii. Astfel, în trimestrul II, Produsul intern brut a urcat cu 4,4% faţă de T2 2018 şi cu 1% faţă de trimestrul anterior. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2019 (serie brută) a fost de aproape 240 miliarde lei preţuri curente.

Şi datele pentru primul semestru au fost modificate uşor în jos în ceea ce priveşte PIB pe serie ajustată, de la 4,8% la 4,7% an/an, şi pe serie brută de la 4,7% la 4,6%.

“Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul II 2019, nefiind, însă, înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta publicată în comunicatul de presă nr. 219 din 6 septembrie 2019”, precizează INS.

Pe serie ajustată sezonier, Produsul intern brut estimat pentru semestrul I 2019 a depăşit 507 miliarde lei preţuri curente, iar pe serie brută, a fost de aproape 441 miliarde lei preţuri curente.

“Comparativ cu varianta provizorie (1), în trimestrul II 2019, dinamica PIB şi a valorii adăugate brute nu au înregistrat modificări; volumul impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 0,8 puncte procentuale. Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în: construcţii (-0,8 puncte procentuale); comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,2 puncte procentuale)”, explică INS.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice, de la +0,3% la +2%, ca urmare a majorării volumului său de la 101,6% la 111,6% şi formarea brută de capital fix (investiţiile, n.r.), de la +3,7% la 3,9%, ca urmare a creşterii volumului său de la 118% la 118,9%.

Banca Mondială a revizuit miercuri în creştere la 4,2% estimările privind avansul economiei româneşti în 2019, cu 0,6 puncte procentuale mai mult faţă de prognoza din iunie 2019.

Autorităţile de la Bucureşti estimează un avans de peste 5% al economiei româneşti în acest an.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here