Inflația din România a ajuns la nivelul celei din UE

0
2807
inflatie
Rata inflației în Uniunea Europeană a crescut ușor în luna august până la 0,3%, de la 0,2% în luna iulie, prețurile de consum din România urcând de la minus 0,3% în iulie la plus 0,3% în luna august, arată datele publicate de Oficiul european de statistică.
În zona euro, rata anuală a inflației în luna august a stagnat la 0,2%, avansul prețurilor în zona euro rămânând mult sub ținta de 2% a Băncii Centrale Europene.

Prețurile au crescut în Belgia, Suedia și Estonia

În cazul Uniunii Europene, în luna august un număr de 12 state membre înregistrau o rată anuală negativă a inflației, cele mai scăzute fiind în Croația (minus 1,5%), Bulgaria (minus 1,1%) și Slovacia (minus 0,8%). La polul opus, cele mai mari creșteri ale prețurile s-au înregistrat în Belgia (2%), Suedia (1,2%) și Estonia (1,1%).

A crescut în România

Comparativ cu luna iunie 2016, inflația anuală a scăzut în șapte state membre UE a rămas stabilă în șase state și a crescut în 15 state, inclusiv în România. Potrivit datelor comunicate anterior de Institutul Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației a fost de—0,2% în luna august, cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza Băncii Naționale a României. Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,2% în luna august 2016 comparativ cu luna august 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata anuală a prețurilor de consum a fost de +0,3%, afirmă INS.

BNR prognozează minus 0,4%

Banca Națională României (BNR) prognozează o inflație de minus 0,4% pentru finalul acestui an, cu un punct procentual sub estimarea anunțată în luna mai a acestui an, de 0,6%, potrivit celui mai recent Raportului trimestrial asupra inflației.

Citeste si  Romania, cel mai mic indice al preturilor la alimente din UE, în 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here