Înființările de firme (SRL) au atins un nou record al ultimilor cinci ani, iar înființările de PFA au început să crească din nou

0
1527
firme

Eliminarea unor taxe și tarife începând cu 1 februarie 2017 a dat un nou imbold înițiativei antreprenoriale din România.

În lunile februarie şi martie din 2017 au fost înfiinţate 17.607 firme (SRL) în România, cu 8,3% mai multe decât în aceleaşi două luni ale anului trecut, când fuseseră înfiinţate 16.244 firme, reiese din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), intrepretate de REGnet.ro.

În ceea ce priveşte înfiinţările de PFA creşterea este de 19% în februarie şi martie 2017, faţă de aceleaşi două luni din 2016, la un total de 9.182 înfiinţări. Faţă de 2016 se observă o creştere evidentă (+19%), însă înfiinţările de PFA rămân mai jos faţă de toate lunile februarie şi martie ale anilor anteriori.

”Cifrele din 2016 erau greu de bătut în contextul în care anul trecut a doborât orice record anterior în privinţa înfiinţărilor de SRL. Dar iată că eliminarea multor taxe privind înfiinţările şi modificările de firme a dat un nou imbold iniţiativei antreprenoriale din România”, explică, Cristian Bărcan, fondatorul REGnet.ro.

Se poate observa o tendinţă clară a antreprenorilor români de a opta pentru SRL, în detrimentul PFA, în contextul în care înfiinţările de PFA erau mult mai apropiate ca valoare de SRL în anii 2015, 2014 şi 2013, iar în 2012 chiar depăşeau serios înfiinţările de SRL.

Într-un comunicat de presă anterior REGnet.ro a prezentat înfluenţa pe care o au turbulenţele politice asupra iniţiativei antreprenoriale din România.”Iată că această tendinţă de scădere a înfiinţărilor de SRL şi PFA observată la final de 2016 şi început de 2017 a fost contracarată, de la 1 februarie, de eliminarea mai multor taxe pentru înfiinţări şi modificări de firme”, potrivit lui Cristian Bărcan.

În România au fost înfiinţate peste 2,8 milioane de afaceri din decembrie 1990 şi până în martie 2017, dintre care 1,32 milioane au fost radiate între timp. Astfel, rata de supravieţuire a unei afaceri în România este de 52,7%. Cu alte cuvinte, aproximativ 1 din 2 afaceri reuşesc să rămână în picioare în România, arată calculele realizate pe baza datelor ONRC din ultimii 25 de ani. De asemenea, o analiză asupra sezonalităţii înfiinţărilor de SRL şi PFA din România, realizată pe ultimii cinci ani, relevă faptul că primăvara este anotimpul în care iniţiativa antreprenorială cunoaşte cel mai mare avânt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here