Inechitățile din sistem vor fi eliminate de Legea salarizării abia în 2022

0
1292

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, context în care a atenţionat Executivul că efectele legislaţiei salarizării bugetarilor se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii şi solicitat prudenţă în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetăţenilor.

Șeful statului a lansat un avertisment pentru Guvern, cu privire la legea salarizării. Klaus Iohannis spune că politicile fiscale ale Guvernului sunt imprudente şi necorelate cu dinamica economiei. Mai mult, măsurile luate de guvern prin legea salarizării sunt departe de a aduce stabilitate şi echilibru ăn sisteuml bugetar. Dimpotrivă, avertizează preşedintele, măsurile urmate de diverse modificări ulterioare au creat noi discriminări între categoriile de salariaţi.

După întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a anunțat că „principiul egalității din noua Lege a salarizarii este reprezentat de faptul că persoanele angajate în sistemul bugetar și care prestează aceeași muncă, indiferent de instituția în care o fac, și ne referim aici la meseriile comune, precum conducătorul auto, spre exemplu, vor fi plătite la fel în anul 2022, atunci când va fi finalizată aplicarea etapizată a prevederilor Legii 153/2017”.

Conform Olguţei Vasilescu, „predictibilitatea Legii salarizării este dată de faptul că salariile sunt prevăzute în grilele care sunt parte integrantă a Legii 153/2017, la fel ca şi ritmul anual de creştere, care este de 25% din diferenţa între salariul în plată şi cel prevăzut în grila din 2022, pentru fiecare angajat, bineînţeles cu excepţiile din domeniul sanitar şi Învăţământ, care au fost asumate ca prioritate naţională prin Programul de Guvernare şi tratate ca atare de către Guvernul şi Parlamentul României.”.

Ministrul menţionează şi că, în acelaşi timp, a adus în atenţia preşedintelui şi faptul că Legea 153/2017 se aplică etapizat, până în anul 2022, moment la care vor fi eliminate inechităţile din sistem, inechităţi apărute de-a lungul anilor şi care nu au putut fi corectate dintr-o dată, tocmai fiindcă dezechilibrele erau atât de mari încat corectarea lor imediată ar fi presupus un efort bugetar nesustenabil.

„Cheltuielile cu salarizarea au crescut cu 12 miliarde de lei în anul 2017, faţă de 2016 şi au însemnat majorări cuprinse între 10% şi 50%, doar în anul 2017, pentru diferite categorii de bugetari. Menţionăm, de asemenea, că întoarcerea sarcinii fiscale, efectuată ulterior majorărilor din anul 2017, de care am amintit, a fost acoperită de majorarea de 25% de la 1 ianuarie 2018, acordată întregului sistemul bugetar, care a condus, de asemenea, şi la o creştere de aproximativ 4% a veniturilor nete, mai puţin pentru cei 3% dintre bugetari care depăşeau până şi grila stabilită pentru anul 2022. Reamintim, totuşi, faptul că transferul contribuţiilor nu are nicio legătură cu Legea salarizării, ci este prevăzut de Codul Fiscal”, susţine ministrul Muncii.

Olguţa Vasilescu susţine şi că, în ceea ce priveşte ordonanţele de urgenţă prin care au fost modificate Legile 152 şi 153 din 2017, faţă de care preşedintele României şi-a exprimat îngrijorarea, „îl asigurăm că amendamentele adoptate de Parlament nu au afectat echilibrul Legii salarizării, ba chiar au condus la scăderea procentului celor care au suferit ajustări ale veniturilor nete de la 3% la 1%, printre aceştia numărându-se şi majoritatea angajaţilor Administraţiei Prezidenţiale. Aceste creşteri salariale au acoperit, astfel, întoarcerea sarcinii fiscale, dar au fost făcute şi astfel încât Guvernul să se încadreze în limita de deficit de 3%. Referitor la creşterea inflaţiei, sperăm că preşedintele nu consideră că aceasta s-ar produce din cauza majorărilor salariilor şi pensiilor şi nu sugerează soluţii precum cele adoptate în anul 2009 de Guvernul Boc şi îi recomandăm o discuţie aplicată şi corectă cu oficialii Băncii Naţionale a României, pentru a descoperi multitudinea şi complexitatea cauzelor interne şi externe care stau la baza evoluţiei inflaţiei.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here