Indicele Robor la 3 luni a crescut până la nivelul de 2,22%, un nou record al ultimilor trei ani

0
1128
Grafic financiar

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară,iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Indicele Robor la 3 luni a crescut marţi până la nivelul de 2,22%, cel mai mare din octombrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

Nivelul de 2,22% este cel mai mare din 27 octombrie 2014, când a atins nivelul de 2,33%.

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.

Indicele Robor la 6 luni a rămas la nivelul de 2,35%, cel mai mare nivel din 3 noiembrie 2014, când a atins pragul de 2,37%.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat pentru că indicele ROBOR la 3 luni nu va depăşi valoarea de 2,75%, cât este indicele Lombard folosit pentru împrumuturile de urgenţă dintre bănci. “Unii spun că indicele Robor va ajunge la 5. E o tâmpenie”, a spus Vasilescu.

Banca Naţională a intervenit mereu pe coridorul de dobânzi, folosind toate instrumentele pe care le are la îndemână, a explicat Adrian Vasilescu, referindu-se atât la politica monetară, cât şi la indicele Lombard, utilizat în cazul împrumuturilor interbancare.

 „BNR a menţinut timp de 15 luni politica monetară la nivelul de 1,75. Nu a coborât spre zero, aşa cum de multe ori i s-a sugerat, ştiind că, la un moment dat, va avea nevoie de acest nivel. Indicele Lombard, folosit pentru creditele de urgenţă dintre bănci, a fost coborât de la 3,25, la 3 şi în toamnă la 2,75. Indicele Robor poate creşte până la cel mult 2,75, pentru că indicele Lombard atât este. Şi vă explic de ce: dacă o bancă poate împrumuta de la BNR cu 2,75%, de ce s-ar duce la altă bancă să împrumute cu 5%?”, a declarat Vasilescu .

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here