Îndatorarea actuală este un consum al generației noastre pe seama generațiilor viitoare. Cineva, cândva trebuie să o plătească

0
1219

La finalul anului trecut datoria publică a României ajunsese la 667 miliarde de lei, adică 35.000 RON per cetățean (raportându-ne la populația rezidentă). După primele două luni ale anului 2023, soldul datoriei a crescut cu 40 de miliarde, depășind 50% din PIB-ul realizat în anul 2022.

Folosind cele mai recente date, fiecărui român (inclusiv elevi, pensionari, etc.) îi revine o datorie de 37.000 lei, aproape dublu față de anul 2019. Dacă ne-am raporta însă la numărul de salariați activi înregistrați în România (aprox 5.7 milioane), imaginea este și mai neplăcută: fiecărui salariat îi “revin” peste 120.000 lei de datorie publică. În plus, demografia ne va ridica probleme, practic tot mai puțini locuitori sau salariați vor avea de plătit din ce în ce mai mult.

O altă problemă pe care o avem, ca țară, este aceea că ne împrumutăm scump, ceea ce crește costurile și face rambursarea datoriei să fie și mai dificilă. Pe măsură ce datoria creşte, devine din ce în ce mai greu de “rostogolit”. Cea mai mare parte a datoriei publice a României este deținută de nerezidenți, iar puțin peste jumătate este denominată în valută. România este printre statele cu cel mai mare deficit guvernamental din Uniunea Europeană, o vulnerabilitate majoră. Suntem de asemenea singura țară în Procedura de Deficit Excesiv.

Aveam cel mai mare deficit bugetar din UE înainte de pandemie, am ieșit din pandemie tot cu cel mai consistent deficit bugetar, cauzele fiind structurale. Îndatorarea este un consum al generației actuale realizat în contul generațiilor viitoare. Cineva, cândva trebuie să plătească. Bunăstarea noastră nu ar trebui sa devină povara copiilor noștri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here