Incepând de anul acesta randamentele depozitelor precum şi ratele la creditele cu dobândă variabilă vor reîncepe să crească

0
1651
Care este castigul real pentru cei care constituie un depozit în 2017?

Dobânzile pentru creditele şi depozitele bancare erau la începutul acestui an la cel mai mic nivel din istoria post-decembristă a sistemului bancar. Practic, de opt ani dobânzile scad continuu. Această evoluţie se va opri însă anul acesta.

Analiştii ING Bank se aşteaptă ca Banca Na­ţio­nală a României să reintre într-un ciclu de majorare a dobânzii de politică monetară începând cu jumătatea acestui an, mişcare care va duce la creşterea dobânzilor din piaţă.

Reprezentanţii organizaţiilor bancherilor susţin ipoteza potrivit căreia perioada de peste opt ani cu scăderi ale dobânzilor va lua sfârşit având în vedere atât contextul internaţional cât şi faptul că dobânzile medii sunt astăzi la un nivel minim istoric de unde mai există doar foarte puţin spaţiu de scădere. În prezent, conform datelor BNR, dobânzile medii ROBOR de pe piaţa interbancară (cele la care băncile îşi împrumută lei între ele) sunt de sub 1%, de 15 ori mai mici decât la începutul anului 2009, după cum se poate vedea şi în graficele alăturate.

Pe termen scurt, cred analiştii ING, dobânda ROBOR va depăşi 3%, faţă de 0,8% cât este în prezent. Până la finalul acestui an, este posibil ca dobânzile medii să se dubleze, până la 1,5%-1,6%, mai cred analiştii ING.

Aceasta înseamnă că până la finalul lui 2018, intervalul luat în calcul de ING, un credit de nevoi personale aflat în derulare va avea o rată cu câteva zeci de procente mai mare. Concret, analiza unei oferte a unei bănci care oferă în acest moment creditul de nevoi personale cu cea mai mică dobândă variabilă, arată că rata va creşte cu circa 25% până la finalul lui 2018.

Spre exemplu, o persoană care accesează astăzi acest credit, pentru o sumă de 10.000 de lei şi o perioadă de cinci ani plăteşte o rată de 200 de lei, conform calculatorului băncii. Dacă dobânda ROBOR va urca la 3% până la finele lui 2018, aşa cum estimează ING, atunci rata va urca la circa 250 de lei.

În cazul celui mai popular credit imobiliar din România, cel de Prima casă, calculele arată că rata va creşte cu până la o treime. Pe o perioadă mai scurtă, până la finalul acestui an, ratele la creditele de nevoi personale vor creşte cu 10-15. În acest context, cei care au ales să contracteze credite cu dobânzi fixe vor începe să vadă beneficiile alegerii lor, în contextul în care ratele nu variază în funcţie de dobânzile medii din piaţă. Variantele cu dobânzi fixe sunt recomandabile şi celor care doresc să îşi ia un credit în această perioadă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here