Incepând cu 15 februarie, firmele sunt obligate să își angajeze un pensionar

0
1173

Firmele, care au capital privat și afaceri de cinci milioane de lei în 2018, sunt obligate să angajeze minim un pensionar pe un post de consilier în 2019, pe care îi vor plăti cu salariul minim pe economie, adică 2.080 de lei brut, lunar.

Măsura a intrat în vigoare pe 15 februarie 2019. Potrivit actului normativ, societățile comerciale cu capital privat, cu o cifră de afaceri de cinci milioane de lei anul trecut, trebuie să angajeze cel puţin un consilier în domeniile de expertiză ale societăţii şi să îl plătească cu salariul minim brut pe ţară, garantat în plată, cu contract individual de muncă.

Pentru acest post se califică pensionarii care au cel puțin 30 de ani experiență în domeniul în care au muncit și realizări profesionale. Ei vor întocmi un dosar și își vor descrie experiența profesională, și îl vor depune la Agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă.

Aceștia vor aștepta să fie recrutați de firmele menționate, în termen de șase luni de la depunerea dosarului. Companiile care nu se conformează sunt pasibile de amenzi în valoare de 12.480 de lei. Amenda reprezintă echivalentul a şase salarii minime pe economie.

Economica.net notează câteva ambiguități ale actului normativ. Sursa citată scrie că niciun articol din lege nu specifică dacă se referă la cifra de afaceri netă sau cea brută. În plus, legea nu oferă detalii despre realizările profesionale care califică pensionarul pentru funcţia de consilier. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here