Încasări mai mici la TVA, subvenții duble, investiții reduse, excedent bugetar – la jumătate din cel obținut în primul trimestru din 2016

0
1846
Încasări mai mici la TVA, subvenții duble, investiții reduse, excedent bugetar - la jumătate din cel obținut în primul trimestru din 2016
Premierul Sorin Grindeanu se adreseaza reprezentantilor media, miercuri 29 Martie 2017, la Palatul Victoria, in timpul unei conferinte de presa ce a urmat intalnirii cu membrii Consiliului Economic Americano-Roman (AMRO). MARIAN ILIE/MEDIAFAX FOTO

Guvernul Grindeanu a încheiat primele trei luni ale acestui an cu un excedent bugetar de 1,52 miliarde de lei, jumătate din cel raportat în primul trimestru al anului trecut, conform datelor anunțate de Ministerul Finanțelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat s-au ridicat la 59,53 miliarde lei, reprezentând 7,3% din PIB. Conform datelor anunţate de MFP, veniturile în primul trimestru sunt mai mari cu 7,1%, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În acelaşi timp, cheltuielile bugetului general consolidat, au cunoscut o creştere de peste 10%, în termeni nominali, faţă de primul trimestru al anului trecut, ajungând la 58 de miliarde de lei.

Guvernul Grindeanu anunţă că s-au înregistrat în primul trimestru creşteri faţă de anul precedent la colectarea impozitului pe salarii şi venit (+15,8%), contribuţiilor sociale (+14,8%), impozitului pe comerţ exterior şi tranzacţii internaţionale (+18,2%) şi a veniturilor din capital (+12,7).

În acelaşi timp, la încasările din TVA, guvernul actualul a înregistrat o scădere cu 9,1% faţă de primele trei luni ale anului 2016. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe, condus de social-democratul Viorel Ștefan, pun acastă scădere pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de la 24% la 20%, măsură care a produs efecte din februarie 2016. “Totodată, din februarie 2017 încep să se resimtă şi efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%. Cu toate acestea, colectarea TVA au crescut cu 2,5% în februarie 2017 faţă de februarie 2016, şi cu 8,9% în martie 2017 comparativ cu martie 2016”, se arată în comunicatul remis de Finanţe.

De asemenea, faţă de anul precedent, s-au înregistrat creşteri de 21,2% la impozitele şi taxele pe proprietate virate de administraţiile locale la bugetul de stat. Noul Guvern arată şi faptul că au fost alocate fonduri de 2,9 miliarde lei, din care 2,7 miliarde lei reprezintă sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii, care urmează să fie decontate din sumele primite de la Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte veniturile încasate din accize, datele MFP arată o diminuare cu 7,4% faţă de cele obţinute în perioada ianuarie-martie 2016.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 58 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 10,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar cheltuielile de personal au crescut cu 16,4%, ca urmare a majorărilor salariale acordate angajaţilor din sănătate şi educaţie din administraţia locală şi din instituţiile publice de spectacole sau concerte, precizează MFP.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 9,7%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie până la 917,5 lei, majorarea indemnizaţiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii, indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie etc.

Potrivit sursei citate, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, diminuările înregistrându-se la bugetul de stat, cu 2,6%, şi la nivelul administraţiilor locale, cu 2,5%.

“Subvenţiile sunt în creştere cu 114,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea majoră provenind de la subvenţiile pentru sprijinirea producătorilor agricoli. Pentru investiţii au fost alocaţi 1,7 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, care includ cheltuieli de capital şi programe de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe”, susţin cei de la Ministerul de Finanţe.

Pentru investiţii, Guvernul Grindeanu a alocat o sumă de doar 1,7 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, care includ cheltuieli de capital şi programe de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe. În primul trimestru al anului trecut, Guvernul Cioloş a cheltuit  4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, cu aproximativ 29% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când la Palatul Victoria se afla Victor Ponta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here